Změna klimatu a možnosti adaptace ve městech Klára Sutlovičová Glopolis, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Advertisements

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zajišťování venkovních a štítových zdí.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Rizika spojená s dopady změny klimatu v Dobrušce.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Účast ČR v H2020 a v programu EURATOM v období leden 2014 – červenec 2015 Základní výstupy 1. průběžné zprávy o účasti ČR v H2020 (Frank,Albrecht – plánované.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová MAAVOR SLEZ SKO.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Globální problémy lidstva
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Česká republika Obyvatelstvo
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
FEBA-European Federation of Food Banks
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
RIZIKO.
Člověk a čas.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Prezentace – výklad učiva
Klimatologické indexy Zadání cvičení
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
RIZIKO.
SKENEROVÉ SKÓRE A VARIABILITA
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Chytré město/Smart City = změna myšlení
Atmosféra Země.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Modely popisu hydraulicko-morfologického chování toku
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Energetický management budov
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Změna klimatu a možnosti adaptace ve městech Klára Sutlovičová Glopolis, o.p.s.

Zpracovatel studie: Katedra Fyziky atmosféry MFF UK, scénáře IPCC, 2 období: 2015 až 2039 a 2040 až 2060 Vzrůst průměrné teploty pro obě studovaná období i oba scénáře o 1,5 až 2,5 oC Výsledky pro jednotlivé měsíce a sezóny ukazují na vzrůst teplot v rámci celého roku Vzrůst teplot je relativně vyšší v chladné části roku Minimální regionální rozdíly v létě Předpokládané dopady na ČR - průměrná teplota Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

tj. den, v němž max. teplota vzduchu byla 30 oC nebo vyšší, velká tepelná zátěž hlavně ve městech Nárůst počtu dnů pro oba scénáře i obě období Pro období se vzrůst počtu tropických dnů pohybuje zejména mezi hodnotami 2-6 dnů Pro období se vzrůst počtu tropických dnů pohybuje zejména mezi hodnotami 8-12 dnů (celkově až 30 dnů za rok) Nejvyšší nárůst pozorován na jižní Moravě (mezi Znojmem a Hodonínem), dále Česká tabule, Plzeňsko, okolí Ostravy Minimální nárůst ve výše položených a horských oblastech Předpokládané dopady na ČR - tropické dny Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Předpokládané dopady - tropické dny Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Vícedenní období letních veder s nadprůměrně vysokými maximálními teplotami během dne V historickém období na území ČR 1 až 2 vlny za rok Pro období zvýšení o 1 až 2 epizody Pro období zvýšení o 2 až 4 epizody Výraznější nárůst výskytu horkých vln v nižších polohách Moravy a Slezska Předpokládané dopady - horké vlny Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Horké vlny

Ve velkých aglomeracích způsobuje množství příčin vznik tzv. tepelného ostrova města – tedy situaci, kdy město, nebo alespoň jeho centrální část, je teplejší než okolní venkovská krajina. V Praze lze pro období kolem poloviny 21. století počítat s posunem teplot k vyšším hodnotám a předpokládat, že taková změna povede k zesílení projevů tepelného ostrova města. V Brně se město neprojevuje tak výrazným tepelným ostrovem, přesto centrum města je s ohledem na svou výraznou zastavěnost rovněž často podstatně teplejší než okolní krajina a výsledky modelových simulací počítají rovněž se zvýšením teplot vzduchu. Tepelný ostrov města Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

¾ Evropanů žijí ve městech a bude jich přibývat V ČR ve městech zhruba 70 % obyvatel V polovině století celosvětově ve městech asi 6,4 miliardy lidí Zastavěné území se v příštích 15 letech zvětší o 60 % 90 % času trávíme v budovách Hlavní problémy měst: povodně, vlny veder, prudké bouřky a další problémy s vodou Klíčová řešení: úsporné budovy, šetrná doprava, rozšiřování zeleně v sídlech (doporučení NASA - 35 % zastavěné plochy : 65 % zeleň), chytré využití srážkové vody Role měst Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Možnosti adaptace ve městech Studie připravenosti budov v MČ Praha 7 a Jihomoravském kraji na změnu klimatu (zpracovatel: Porsenna o.p.s., 2016) Pouze nepatrná část budov je připravena (do 1 %) Před každou stavbou či rekonstrukcí prověřit tepelnou stabilitu budov Centrální kontrola spotřeby energií a vody Vhodné materiály, světlejší barvy oken, fasády, střech i dlažby Odstínění – venkovními žaluziemi nebo fotovoltaickými panely Nová zeleň, a to i na střechách domů Využití dešťové a šedé vody, možnost zasakování v místě Klimatizace až v případě nutnosti

Možnosti adaptace - náklady Nejnižší u rodinných a polyfunkčních domů do 2 pater Nejvyšší u administrativních, veřejných a průmyslových budov Rychlá a důkladná renovace má nejvýznamnější dopad na výši provozních nákladů a vede k jejich postupnému snižování, „nicnedělání“ naopak vede k nárůstu provozních nákladů Vliv změny teploty (oteplení o 2-3 oC) na celkové investiční náklady je relativně malý (okolo 8 %)

Děkuji za pozornost Mgr. Klára Sutlovičová Glopolis, o.p.s.