Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Opakování učiva o nerostech II. část
Radovan Hanslík k vinta A.  sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PORCELÁN A KERAMIKA.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
SÍRANY.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
SOLI RZ
ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy(STA16) Vývoj
VY_32_INOVACE_CH.8.15 –KERAMIKA- prezentace
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
S á d r a Autor: Alena Švejková.
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Když se řekne minerál Minerály(nerosty)jsou prvky nebo chemické sloučeniny,většinou krystalické,které vznikly působením geologických procesů.Za minerály.
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Sklo Charakteristika skelného stavu
KERAMIKA Kateřina Marková II.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
Usazené horniny = sedimenty
Zdravotní keramika.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Stavební materiály
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Významné soli kyslíkatých kyselin
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Sklo Zbožíznalství 1. ročník Výroba skla - je založena na chemických sloučeninách křemíku, může se slučovat s jinými prvky - probíhá žárovým procesem,
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_24-12
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Transkript prezentace:

Sklo, keramika, stavební pojiva

Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný roztok křemičitanů a oxidů některých prvků Vlastnosti skla Je průsvitné, v čisté podobě i průhledné Nevede dobře teplo ani elektrický proud Je chemicky odolné, křehké (snadno se tříští)

Sklo Výroba Suroviny Sklářský písek ( SiO 2 – křemenný písek) Pomocné látky – tavidla, barviva, střepy, … 1.Směs se rozemele a promísí => sklářský kmen 2.Sklářský kmen se roztaví ( °C) 3.Zpracování taveniny probíhá po zchladnutí na °C

Sklo Druhy skla Lahvové a tabulové sklo – dobře tavitelné, dá se válcovat Křišťálové a optické – dobré optické vlastnosti a brusitelnost Křemenné a varné sklo– nesmírně odolné proti vysokým teplotám

Keramika Oproti sklu je keramika stavenou směsí hrubších částic Hlavní složkou jsou rovněž křemičitany Vlastnosti keramiky Neprůhledná Tepelně i mechanicky relativně odolná

Keramika Výroba Suroviny Hlíny (hrnčířské, kaolinové,…) Písek, živec,… Glazura 1.Drcení písku a živce, směs je smíchána s hlínou a vodou 2.Vytvarování výrobky 3.Vypálení v keramické peci (asi 900°C) 4.Potření glazurou a další vypálení (1400 – 1500°C) Vzniká pevná, hladká a velmi odolná vrstva glazury na povrchu

Keramika Druhy keramiky Kamenina – na výrobu nádob, potrubí,… Cihlářské výrobky – cihly, střešní tašky Porcelán – chemické a kuchyňské nádobí

Stavební pojiva Vápno vyrábí se pálením vápence CaCO 3 → CaO + CO 2 pálené vápno – CaO hašené vápno – Ca(OH) 2 požívá se na výrobu malty pro spojování cihel a omítání a jako malba stěn princip tuhnutí Ca(OH) 2 + CO 2 → CaCO 3 + H 2 O

Stavební pojiva Sádra hemihydrát síranu vápenatého = CaSO 4 · ½ H 2 O vyrábí se pálením sádrovce (dihydrát síranu vápenatého = CaSO 4 · ½ H 2 O) používá se pro tmelení nerovností (díry, praskliny), na odlitky a v lékařství princip tuhnutí CaSO 4 · ½ H 2 O + 3/2 H 2 O → CaSO 4 · 2 H 2 O

Stavební pojiva Cement směs vypáleného vápence a jílů je součástí betonu (společně s pískem/štěrkem a vodou) bývá zpevňován železnými vpruty a výstuhami => železobeton tuhne i pod vodou