Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince 2 010 konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Finanční možností svépomocných skupin
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Implementace EQAVET v ČR
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Institucionální a systémová pomoc obětem DN. Institucionální a systémová pomoc v ČR Je řešena: - Místní úrovni - Regionální úrovni - Národní úrovni Zejména:
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Vytváření sítí dluhového poradenství 03/2014 Magda Besedová.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Kybernetická kriminalita
Terapie pachatelů domácího násilí
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Stop násilí ve vztazích
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra

Odbor prevence kriminality pod I. náměstkem ministra vnitra Ing. Jaroslavem Salivarem Ředitelka Mgr. Jitka Gjuričová Oddělení lidských práv – domácí násilí, obchodování s lidmi, násilí na ženách/dětech, výslechové místnosti národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech, vzdělávání, mezinárodní spolupráce, Evropská síť prevence kriminality atd. Oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby Oddělení organizačně ekonomické Redakce časopisu Policista, Informační servis Zákl. dokument Strategie prevence kriminality na léta

A ktivity Ministerstva vnitra Meziresortní monitorovací skupina při MV funguje od roku 2005 – zástupci vlády i nevládního sektoru, schází se 4x ročně, diskutuje významné úkoly a problémy domácího násilí, připravuje každoročně komplexní vl. materiál k problematice (schválena 6. zpráva), zveřejněna na webu MV Dotační politika – 2 dotační tituly v roce 2009 (děti jako svědci a práce s násilnou osobou) v roce 2010 pouze dotační titul „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnou osobou“, MV podporuje NNO, v roce 2010 je to 5 organizací (Diakonie Praha, Persefona o.s., Adra Hr. Králové, Centrum nové naděje, Slezská diakonie), výstupy z roku 2009 na webu MV Pro rok 2011 vyhlášeno dotační řízení opět na dotační titul „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnou osobou“ Osvěta, vzdělávání, semináře, konference, informační činnost – DVD – Diagnoza: Domácí násilí, spot do škol atd.

Aktivity Ministerstva vnitra II. Mezinárodní spolupráce a účast na různých seminářích, konferencích atd. – UN, UNODC, CoE Zastoupení ve vládním Výboru pro prevenci domácího násilí při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, příprava návrhu Národního akčního plánu prevence domácího násilí Informovanost a zvyšování povědomí – letáky, periodika MV, webové stránky MV Spolupráce s ostatními resorty, policií i nevládním sektorem, intervenčními centry atd.

Právní úprava domácího násilí v ČR Od roku 2004 – trestný čin „Týrání osoby žijící ve společně obydleném domě nebo bytě“ Od roku 2006, resp. účinnost 2007 – zákon č. 135/2006 Sb., o ochraně před domácím násilím – zavedení 3 pilířový systém – institut vykázání, předběžných opatření a služba intervenčního centra Od roku 2009 zpřesnění aplikace vykázání dle ustanovení §44 a násl. zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a ZP PP č. 166/2009 o právádění vykázání V II. pol dosud přes 700 vykázání v ČR – Ústecký kr., Praha a Moravskoslezský kraj Od – upraveno v trestním zákoníku také Nebezpečné pronásledování (stalking) a Nebezpečné vyhrožování

Práce s násilnou osobou – právní nástroje Některé možnosti dle tr. zákona a tr. řádu § 48 zákona č. 40/2009Sb., trestní zákoník - uložení přiměřených omezení a povinností – např. účast ve vhodném programu psychologického poradenství Probační dohled – § 49 a násl., při podmíněném odsouzení ve zkušební době Trest obecně prospěšných prací + přiměřená omezení i povinností - § 63 TZ ve spojení s § 48 odst. 4 TZ Trest zákazu pobytu + přiměřená omezení i povinnosti - § 75 ve spojení s § 48 odst. 4 TZ § 3 TŘ záruka zájmového sdružení – např. občanských sdružení, církví..při podmíněném upuštění od potrestání s dohledem, podmíněném odsouzení, podmíněném odsouzení s dohledem a podmíněném propuštění § 307 TŘ – podmíněné zastavení tr. stíhání – uložení přiměřených omezení či povinností …

Hlavní úkoly pro léta 2010/2011  sledování a sjednocování praxe policie, intervenčních center a postupy interdisciplinárních týmů v potírání domácího násilí  Spolupráce při proškolování policie a justice  podpora a akreditace terapeutických programů pro násilné osoby a uvolnění finančních prostředků na jejich realizaci, zavedení celorepublikové sítě specializovaných pracovišť, které se budou věnovat systematické práci s násilnou osobou  podpora vytváření specializovaných týmů pro případy domácího násilí v Policii České republiky  Medializace a informovanost o problematice  …

Děkuji za pozornost Otázky ?? Mgr. Barbora Holušová Odbor prevence kriminality MV Tel