Didaktické pomůcky ve výuce Písemné a elektronické komunikace Mgr. Lucie Černohorská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Výuková opora pro odborná učiliště: Textové editory - Typografie:
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
Didaktická média v dějepisném vyučování
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
Základy elektrotechniky Cíl modulu: V písemné formě zpracovaný (elektronické formě) učební text pro pedagogy. Zpracované návody na použití nejvhodnějších.
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Jak napsat odbornou práci?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Mgr. Eva Komínková Využití digitálních učebních materiálů z oblasti elektrotechniky a ICT v anglickém jazyce JAZ.
Struktura výuky.
Motivace ve výuce přírodopisu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Úvod do managementu 1. seminář
Anotace Žák se seznámí s odrážkami a číslováním v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže využít funkci odrážky a číslování.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Třídní schůzky Organizační záležitosti Připomínáme, že v závěru školního roku budou dny ředitelského volna. Děti dostanou vysvědčení již 20.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK241.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK235.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Počítače v chemii - úvod. Podmínky zápočtu Účast ve výuce, povoleny 3 absence Získání nejméně 60 % bodů z testů – Písemné : typografie chemická informatika.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
TVORBA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO PROJEKTOVÉ VYUČOVÁNÍ
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
1 Prezentace Přírodopis lehce a zábavně – elektronická učebnice přírodopisu pro ZŠ
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Didaktické prostředky Předměty a jevy sloužící k dosažení vytýčených cílů, zahrnují vše, co vede ke splnění výchovně-vzdělávacích cílů (Maňák, Švec, 2003)
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
Pedagogická fakulta UK
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Institut Celoživotního Vzdělávání
Textový Editor.
Obecná didaktika ÚVOD.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Možnosti audio-vizuálních aplikací v IS MU Mgr. Jitka Daňková
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Citační a bibliografické databáze:
Zdenko Reguli Lucie Mlejnková
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Metody výuky počátečního čtení
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
Anglický jazyk Bc. Renata Fehérová 
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_11B Škola:
Transkript prezentace:

Didaktické pomůcky ve výuce Písemné a elektronické komunikace Mgr. Lucie Černohorská

Co je to didaktika? předmět či myšlenka umožňující či usnadňující určitou činnost teorie vzdělávání, která se zabývá formami, postupy a cíli vyučování Co je to pomůcka?Co je to didaktická pomůcka? předmět či myšlenka umožňující či usnadňující vyučování Věděli jste, že rákoska se oficiálně používala na některých anglických školách až do 80. let 20. století?

Co je učební (didaktická) pomůcka? tradiční označení pro objekty, předměty zprostředkující nebo napodobující realitu, napomáhající větší názornosti nebo usnadňující výuku. Jan Průcha, Pedagogický slovník

Didaktické pomůcky ve výuce PEKu  Tištěné publikace  učebnice, ČSN norma, časopisy (Rozhledy, Enter...)  Vhodný software (nejen) pro výuku psaní všemi deseti  ATF, ZAV, Deseti prsty, ale i jiný  Vlastní materiály  pracovní listy, přiřazovačky  e-learning  GoogleDrive, webové stránky Problém: co z toho vybrat?

Cíl práce: méně obvyklé didaktické pomůcky  Myšlenkové mapy  Výuková videa  Bonus: webové stránky Pestrý PEKPestrý PEK

Ukázka videa vytvořeného v programu BB FlashBack  myšlenková mapa, kterou tvoří žáci během výuky

Teoretická část  Princip myšlenkových map a jeho využití  Záznam obrazovky a tvorba výukových videí  Představení použitého software  FreeMind, FreeMind portable – Myšlenkové mapy  BB FlashBack – Záznam obrazovky

Praktická část I: Výuková videa Ukázka tvorby výukových videí  formátování znaků, formátování znaků  formátování odstavců, formátování odstavců  použití tabelátorů či použití tabelátorů  tvorbu odrážky a číslování. tvorbu odrážky a číslování  vhodné pro samostudium  tvorba je velmi náročná na čas

Praktická část II: Využití myšlenkových map ve výuce  Ukázková lekce „Přehled písemností při uzavírání kupních smluv“  Cíl: vytvoření přehledu písemností  Průběh vyučovací jednotky  Modifikace lekce pro použití v běžné učebně

Popis průběhu výukové lekce  dvouhodinový blok (90 minut)  žáci měli již předchozí zkušenosti s tvorbou myšlenkových map a s prací v programu FreeMind  výuka doplněna prezentací Vpravo: Ukázka z použité prezentace (snímky 4 až 6)

Výsledky projektu:  stránky Pestrý PEK

Závěry práce  Myšlenkové mapy ano, ale...  ne všem vyhovují a ne vždy se hodí  Výuková videa  jednodušší je vytvářet videa bez zvuku  vhodná pro domácí samostudium, pro výuku v hodinách se příliš nehodí  Webové stránky Pestrý Pek  otevřený projekt

Děkuji za pozornost Mgr. Lucie Černohorská 