NEDOBROVOLNÁ HOSPITALIZACE - POHLED PACIENTŮ - Mgr. Tomáš Petr, Ph.D. 19.4.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objevujeme „Nový svět“ pro uživatele psychiatrické péče
Advertisements

Jan Tuček Jak „restartujeme“. Co nás zajímá? Jsou pak šťastnější? Jsou restartéři jiní? Kolik z nás dělá to, co chce? Proč a jak lidé restartují?
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
PSYCHICKÉ STAVY.
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
CO MI MOJE PRÁCE DÁVÁ, CO MI BERE, PROČ JI VLASTNĚ DĚLÁM? 11.října 2014 „Péče o pacienty a sebe sama“
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Může ji lékař ovlivnit? Jan Soukup Psychiatrická klinika 1.LF UK a VFN, Praha Centrum pro léčbu poruch příjmu potravy Motivace k odvykání kouření.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
PhDr. Josef Duplinský, CSc. PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Principy, zásady a chyby
Psychologie štíhlé postavy
Sdělování nepříznivých informací.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
VYTVÁŘENÍ HOJNOSTI ( z knihy Sanaya Roman, Duane Packer TVOŘENÍ PENĚZ)
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Poučení a souhlas pacienta
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY
Specifické metody SP LS 2014
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
POZNÁMKY KE STALKINGU NA ZÁKLADĚ ZKUŠENOSTÍ Z PRAXE ZPRACOVALA mjr. Mgr. Klára Zbořilová, Ph.D. říjen 2016.
Shrnutí Jana Konečná.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Financováno Nadací Sirius
Každý den jsme trochu starší…
10. seminář Zdravotnictví.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Co říká česká veřejnost?
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

NEDOBROVOLNÁ HOSPITALIZACE - POHLED PACIENTŮ - Mgr. Tomáš Petr, Ph.D

D ILEMA NEDOBROVOLNÉ HOSPITALIZACE Obhájci včasné zahájení léčby ochrana společnosti i pacienta samotného převzetí zodpovědnosti v situacích, kdy o sobě pacient není schopen sám rozhodovat Odpůrci potřeba chránit duševně nemocné před zásahy do jejich osobní svobody riziko traumatických zážitků ztráta důvěry v systém péče a v horší následná spolupráce

Z KUŠENOSTI PACIENTŮ Výsledky kombinovaného kvantitativního a kvalitativního výzkumu. - 3 zdravotnická zařízení v ČR - 88 pacientů (48 nedobrovolně hospitalizovaných)

1. NEGATIVNÍ NÁTLAK A OVLIVŇOVÁNÍ V OBDOBÍ PŘED PŘIJETÍM. Pacienti nejčastěji popisovali vyhrožování a fyzický nátlak Méně často manipulace a lži

1. N EGATIVNÍ NÁTLAK A OVLIVŇOVÁNÍ V OBDOBÍ PŘED PŘIJETÍM K HOSPITALIZACI. Pozitivní vliv příbuzných „Na přání manželky jsem navštívil psychiatra. Manželka mi řekla, ať zůstanu v léčebně, té věřím.“ Negativní role Policie ČR „Odvezli mě na policejní stanici, byli hrubí, posmívali se mi, bála jsem se. Řekli, že mě povezou na psychiatrii, fyzicky mě přinutili k transportu, tahali mě, byli vulgární, říkali ´ drž hubu´.“

2. Z ACHOVÁNÍ MOŽNOSTI SPOLUROZHODOVAT.

Možnosti rozhodování pacientů v akutním stavu jsou omezené Důležitý je pocit, že je jim nasloucháno a jejich názory jsou brány v potaz „Nikoho nezajímal můj názor, protestoval jsem, ale klást odpor nemělo smysl.“ „Nikdo se mě neptal, jestli chci být přijat, nevznikl žádný prostor pro diskusi.“

3. MÍRA INFORMOVANOSTI PACIENTŮ. Forma a čas sdělování informací Pacienti mají velmi málo informací

3. M ÍRA INFORMOVANOSTI PACIENTŮ. „Něco jsem podepsal, ani nevím co. Nevím, jestli jsem tu dobrovolně nebo ne, čekám, že si o tom se mnou někdo promluví.“ „Slyšela jsem něco o soudu, nevím, jak tu budu dlouho a co se bude dít.“ „Je nehorázné, že jsem tady zavřený, nikdo mi nevysvětlil proč.“ „Jsem rozčilený, nemám žádné informace, věřím, že se je brzy dozvím.“

4.N EGATIVNÍ EMOCE. Negativní emoce udávalo 65 % pacientů „Cítím se podvedený a mám strach, co bude dál.“

P RVNÍ HOSPITALIZACE – RIZIKOVÁ SKUPINA Nejcitlivější skupinou pacientů ve vztahu k prožívání okolností přijetí jsou pacienti, kteří jsou hospitalizováni poprvé a proti své vůli. Tito pacienti nejčastěji vnímali negativní emoce 78% (opakovaně hospitalizovaní pacienti - 38 %) 62 % z nich udávalo, že zkušenost s hospitalizací negativně ovlivnila jejich důvěru v poskytovatele služeb.

5.P OCITY PONÍŽENÍ A MÉNĚCENNOSTI u 49% pacientů pocit bezpráví a omezování práv – 68% důležité ve vztahu k další spolupráci

C ITACE VÝROKŮ PACIENTŮ „Celý ten proces ve mně vyvolal pocit křivdy, omezování mých práv a pocit bezpráví.“ „Nechápu, jak je možné takové bezpráví, drží mě tu zavřeného.“ „Tato zkušenost mě určitě odrazuje od další spolupráce s psychiatry, byl to zásah do mých osobních práv.“ „Vyhledal jsem pomoc sám a takto jsem dopad, příště raději nikam nepůjdu.“

C O VADÍ PACIENTŮM - S HRNUTÍ Nikdo nás neposlouchá, náš názor nikoho nezajímá, nemáme na hospitalizaci žádný vliv Nemáme dostatek informací o tom, proč jsme zadrženi na psychiatrii, co bude následovat a jak můžeme hájit svá práva Negativní zkušenosti s nedobrovolnou hospitalizací narušují naší důvěru v poskytovatele péče

C O MŮŽEME ZMĚNIT Naslouchat pacientům a jejich názorům, ponechat jim možnost spolurozhodování Poskytovat srozumitelné a jasné informace s ohledem na jejich zdravotní stav Vnímat nedobrovolnou hospitalizaci jako extrémní zátěž pro pacienta a přizpůsobit tomu poskytovanou péči Věnovat zvýšenou péči pacientům a jejich blízkým v případě první psychiatrické hospitalizace

N EJEDNOTNOST V POSUZOVÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SITUACÍ 19letý, svobodný muž, dosud zdravý. Objevily se u něj projevy schizofrenie. Většinu času tráví ve svém pokoji, téměř z něj nevychází, přestal chodit do zaměstnání, nemluví se svými přáteli a je často rozčilen na své rodiče. Má paranoidní myšlenky, bojí se, že by mohl být otráven. Špatně spí a málo jí. Není a v poslední době nebyl agresivní ani se nepoškozoval. Nesouhlasí s dobrovolnou léčbou.

N EJEDNOTNOST V POSUZOVÁNÍ JEDNOTLIVÝCH SITUACÍ 52 psychiatrů z 16 různých ZZ 46 % uvedlo, že by pacienta hospitalizovali bez jeho souhlasu. 54 % bylo přesvědčeno, že v daném případě nejsou splněny podmínky k nedobrovolné hospitalizaci a pacienta by proti jeho vůli k hospitalizaci nepřijali.

N EDOBROVOLNÁ HOSPITALIZACE - ZÁKLADNÍ PRINCIPY Princip reciprocity Princip co nejmenšího omezení Zabezpečení procedurální ochrany Právo na léčbu Včasná léčba Zapojení pacienta do procesu rozhodování Canadian Psychiatric Association

D ĚKUJI ZA POZORNOST