Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE – 30.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Vliv ceny elektřiny na konkurenceschopnost českého průmyslu
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Nová pravidla veřejné podpory
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Svaz chemického průmyslu ČR Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Konference SCHP ČR a MPO ČR SCHP ČR.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
2.Marketingové prostředí
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Analýza příčin (ne)podpory průmyslu ČR ze strany energetiky Komentář k ASEK Konference Jelenovská 1/2012 K.Šimeček, předseda předsednictva SVSE.
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 Pracovní skupina elektro, výsledky roku 2013, požadavky na změny pro rok 2015 Petr Matuszek Seminář SVSE Praha 18. března 2014.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15,
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Transkript prezentace:

Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –

Výchozí podmínky Rostoucí konkurenční boj mezi průmyslovými podniky o pozice na trzích Pozornost všem položkám zvyšující náklady – firmy si stále více uvědomují zátěž POZE Větší snaha MPO,ERÚ,SP pomoci průmyslu Nízké sympatie obyvatel k průmyslu v důsledku ekologické demagogie a přílišné identifikace firem k osobám majitelů Pomoc průmyslu není zatím dostatečně populární téma pro většinu politiků

Nyní sílí konkurenční boj firem o udržení se na trzích. Energeticky intenzivní průmysl přežije dlouhodobější odbytovou krizi pouze za podpory konkurenceschopných cen energií Negativní vývoj ekonomiky 2012/13 Výroba na sklad 2012, pokles výroby 2013

Porovnání průměrných cen pro průmysl v EU ( Eurostat) Ceny elektřiny pro průmysl v ČR nejsou konkurenceschopné ! USA 2012

3 skupiny základních cen elektřiny pro průmysl v EU

Srovnávání (benchmarking) průměrných cen pro průmysl Hlavní nástroj SVSE ve snaze dosáhnout rehabilitaci cen elektřiny v ČR alespoň na úroveň průměru EU V ČR dokumentuje obecné ceny pro průmysl Ve vyspělých státech EU nejsou ceny pro různé kategorie průmyslu stejné, je nutné i srovnání v rámci odvětví či firem Potřebujeme podklady od členských podniků se zahraničními pobočkami

Porovnání nákupních cen elektřiny pro výrobce hnojiv (2011) Příklad ochrany energeticky intenzivního průmyslu v Německu

Úroveň poplatků za OZE v EU a míra podpory průmyslu Podpora OZE umožňuje různou míru protekcionismu průmyslu. Bohatší státy EU toho využívají Průmyslové státy v EU nezatěžují průmysl poplatky za OZE, aby nesnižovali jeho konkurenceschopnost Úlevy průmyslu v EU (2011) Francie €/MWh, průmysl 0.5% z GVA Německo – 35.3 €/MWh, průmysl 0.5 €/MWh Belgie €/MWh, průmysl cca 50% Dánsko - 8 €/MWh, průmysl snížená taxa ČR - 16,8 €/MWh (8,3 €/MWh ze SR), ČR - Žádná úleva pro průmysl

Německý model snížených poplatků za OZE pro energeticky náročný průmysl Základní poplatek za OZE v roce 2012 je 35,92 €/MWh Spotřebitel s odběrem > 100 GWh elektřiny a náklady na elektřinu vztaženo k GVA > 20 % platí jen 0,5 €/MWh Spotřebitel s odběrem > 10 GWh a náklady na elektřinu vztaženo k GVA > 14 % platí: - za první GWh spotřeby základní poplatek - za dalších 9 GWh spotřeby 10 % základního poplatku - za dalších 90 GWh spotřeby 1% základního poplatku - při překročení 100 GWh spotřeby elektřiny platí 0,5 €/MWh Jestliže průmyslový podnik vyrábí elektřinu pouze pro vlastní spotřebu a ve stejné lokalitě, kde ji spotřebuje, neplatí za tuto spotřebu žádný poplatek za OZE Úlevy se vztahují na cca 1/3 německého průmyslu (v roce 2010 cca TWh), resp. 90% těžkého průmyslu

Návrh na zvýšení poplatků za OZE na 619 Kč jde proti trendu ekonomiky I přes tržní pokles ceny komodity a ostatních regulovaných poplatků by celková cena elektřiny na vvn vzrostla o dalších 7,5% Katastrofální cenový trend pro průmysl v ČR

Energeticky intenzivní průmysl meziročně V oborech těžkého průmyslu – chemie, hutnictví, papírenství, sklo a keramika, stavební hmoty by v průměru došlo k poklesu ziskovosti oproti roku 2012 o 24 – 36%

Energeticky intenzivní průmysl absolutně Celková zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl by v roce 2013 dosáhla ekvivalentu 50 – 64% ze zisku roků 2012/2011 Při poklesu zisku v souvislosti s odbytovou krizí hrozí masivní propad průmyslu do ztráty

Principy podpory OZE prosazované SVSE 1.Zákon o POZE – subvence pouze do naplnění cílů ČR v této oblasti (13% v roce 2020) řídit prostřednictvím NAP (MPO) a cenově usměrňovat dle regulačních zásad možné veřejné podpory (ERÚ) 2.Na hrazení nákladů za POZE by se průmysl měl podílet na úrovni srovnatelné s jinou evropskou konkurencí 3.Na hrazení nákladů za POZE by se měl podílet stát ze svého rozpočtu využitím příjmů z aukce povolenek CO2 i energetických a ekologických daní.

Minulé a současné aktivity SVSE Předávání informací z dotazníkových akcí SVSE i IFIEC, předkládání návrhů Svolávání a koordinace schůzek Součinnost a podpora změny zákona o POZE – vazba na NAP, možnost nestejného příspěvku Lobbování – podpora změn zákona o emisních povolenkách (návrh poslance Foldyny) Medializace problematiky, podpora opatření MPO a ERÚ ve prospěch průmyslu Zpracování návrhu nestejných poplatků za OZE pro průmysl

Návrh modelu snížených plateb za OZE v souladu s §28 Zákona 165/2012, odst. (3) Základní sazba by měla zůstat stabilní až do vyrovnání s průměrem EU tj. cca 420Kč. Platba za OZE pro firmy by měla být odstupňovaná dle odběru (odběrné místo) např:za odběr do 15GWh - 100% základní sazby,15 až 30 GWh - 80% základní sazby 30 až 50 GWh - 50% základní sazby,50 až 75 GWh - 30% základní sazby, 75 až 100 GWh -15% základní sazby,nad 100 GWh bez poplatku Podniky, jejichž celková spotřeba elektřiny ze všech odběrných míst překročí hodnotu 150 GWh při podílu nákladů na elektřinu ku PNÚ > 8% by měly zaplatit maximální roční částku vypočtenou:(základní sazba v Kč/MWh* *0.32)/r Průmyslové podniky,které vyrábí elektřinu pouze pro vlastní spotřebu a ve stejné lokalitě, kde ji spotřebují, by neměly platit za tuto spotřebu žádný poplatek za OZE.

Žádost na zachování příspěvku na OZE na úrovni roku 2012 Společná angažovanost SVSE, SPČR,SCHP a dalších oborových svazů Snaha pokrýt část nákladů na OZE ze státního rozpočtu, z příjmu za povolenky CO2 Otevřený dopis SPČR,HK,SVSE a SCHP na předsedu vlády. Otevřený dopis ze schůzky zástupců velkých podniků a sdružení na členy vlády ČR Snaha nebyla doposud úspěšná, seminář pro poslance a senátory v PSP

Seminář HV PSP: „Jak platit náklady obnovitelných zdrojů“ Program: 09.30Registrace účastníků (prosím nezapomeňte občanský průkaz nebo jiný průkaz totožnosti) 10.00Zahájení a úvodní slovo. Ing. Milan Urban, předseda Hospodářského výboru Ing. František Sivera, místopředseda Hospodářského výboru 10.10zástupce MPO (v jednání) 10.25Ing. Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu (v jednání) 11.50zástupce Ministerstva financí (v jednání) 12.00Ing. Jiří Šťastný, předseda představenstva OTE, a.s zástupce Úřadu vlády ČR (v jednání) Přestávka 12.35Ing. Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR 12.10Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR (v jednání) 12.20Ing. Karel Šimeček, MBA, předseda SVSE 12.30zástupce průmyslové společnosti (v jednání) 12.40Panelová diskuse přednášejících nebo zástupců řídí: Ing. Milan Urban, předseda Hospodářského výboru 13.30Závěr Pozice SVSE závisí na počtu členů !!!

Motto:Provozní podpora OZE by měla respektovat 15-letou prostou návratnost investice. Je nutno zohlednit veškeré podpory, poskytnuté jiným způsobem (investiční, nově zavedenou podporu decentrální výroby, apod.) Nově Všeobecná ustanovení:.... V souladu s Nařízením Komise (ES) č. 800/2008 ze dne 6. srpna 2008, kterým se v souladu s články 87 a 88 Smlouvy o ES prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné se společným trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách) a Pokyny Společenství ke státní podpoře na ochranu životního prostředí (2008/C 82/01) a ustanovení § 1 odst. 3 zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, bude do výše provozní podpory dle tohoto cenového rozhodnutí zohledněna jakákoliv nevratná investiční podpora z veřejných prostředků s datem právní moci rozhodnutí o poskytnutí, či případně s datem jiného individuálního právního aktu o poskytnutí, po včetně. Pro výrobny nebo zdroje z podporovaných zdrojů uvedené do provozu od bude výše provozní podpory snížena následujícím způsobem: ERÚ: Podpoříme návrh CR k OZE

SVSE ve spolupráci s SP a oborovými svazy podpoří ERÚ v eventuální mediální kampani ERÚ požaduje změnu zákona o POZE směrem k větším pravomocem regulovat

Jednání o nestejných poplatcích za OZE pro průmysl (2014) Na MPO ustanovena pracovní komise k snížení poplatků za OZE pro energeticky náročný průmysl.Členové (cca 8 členů) - MPO,ERÚ,OTE,SP ČR,HK ČR,SCHP,SVSE Hlavní zásady: o Vazba na % spotřeby energií na hrubé přidané hodnotě (GVA), blíží se charakteru daně o Odstupňované kategorie dle spotřeby elektřiny o Cenový strop či paušál jako alternativa

Problematika POZE je důsledkem chybného politického rozhodnutí, náprava není jednoduchá Požadavky na členy SVSE: 1.Nábor nových členovů 2.Benchmarking cen elektřiny ve firmách 3.Nepopulární opatření v oblasti nákladů propočítávat a medializovat ve vztaku k nákladům na OZE