Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
Skupiny hudebních nástrojů
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
UKRAJINA A MOLDAVSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
zpracovaný v rámci projektu
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Pravěk – doba kamenná a objev kovů
OLOMOUCKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní společenstva - lesy
Název vzdělávacího materiálu
Lidová muzika Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KRAJ VYSOČINA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ekologie a ochrana přírody
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Téma (název prezentace)
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Novověk – devatenácté století
Základní společenstva – skály a hory
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká hymna a její tvůrci
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Neživá příroda - vzduch
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ ČEŠTÍ KRÁLOVÉ A ZÍSKÁNÍ DĚDIČNÉHO KRÁLOVSTVÍ Téma: LIDÉ A ČAS Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

AutorMgr. Renáta Jehličková Vytvořeno dne13. února 2012 Odpilotováno dne1. března 2012ve tříděV.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborVlastivěda Tematický okruhLidé a čas TémaStředověk – první čeští králové a získání dědičného království Klíčová slovapapež, kníže, Vratislav II., Vladislav II., král, císař, titul, Přemysl Otakar I. a II., Václav I., II. a III., vesnice, město, výsady, mince, kolonizace

Středověk – první čeští králové Po rozpadu římské říše – římské císařství obnovil francký král - Karel Veliký V druhé polovině 11. století – vleklé spory světských vládců s církví: -papež neměl žádnou skutečnou moc - až papež Řehoř VII. se snažil zavést do církve řád -nakonec dohoda o jmenování biskupů papežem po dohodě s římským králem Naši vládcové – v té době pouze titul knížete (Čechy součástí Římské říše - králem je mohl jmenovat pouze císař) -prvním králem jmenován kníže Vratislav II. v roce 1085 za jeho spojenectví s císařem ve sporech s papežem (nedědičný titul)Vratislav II.

Středověk – první čeští králové -další královský titul získal Vladislav II. také za válečné zásluhyVladislav II. (titul sice dědičný – pro problémy s nástupnictvím se dědičným nakonec nestal) Vladislavův knížecí denár

Středověk – dědičné království Syn Vladislava II. – Přemysl Otakar I. (1197 – 1230) – první dědičnýPřemysl Otakar I. král (titul potvrdila Zlatá bula sicilská)Zlatá bula sicilská Ve 12.a 13. století - vznik nových vesnic a měst: vesnice – soběstačné domácnosti (téměř vše vyráběno doma) města – vznikala samovolně (na křižovatkách cest, v podhradí atd.) první města – půdorys podle starších cest (ulice křivé, náměstí nepravidelná) nová města – již pravidelný půdorys, náměstí ve tvaru čtverce, ulice rovné (spojují náměstí a městské brány) – obyvatelé byli specializovaní řemeslníci (trhy) města mívala různé výsady i větší svobodu – bohatla, počet obyvatel v nich rostl lesy patřili králi – zval osadníky k jejich kácení a zakládání vesnic kolonizace (do Čech v té době i německy mluvící obyvatelstvo)

Středověk – dědičné království Syn Přemysla Otakara I. – Václav I. (1230 – 1253) – jeho synVáclav I. Přemysl Otakar II. Přemysl Otakar II. (1253 – 1278): -zakládal města ( z nich velké příjmy) -budoval zlaté a stříbrné doly -zapojil se do mezinárodní politiky (sňatky i dobýváním) -říkalo se mi „král železný a zlatý“ -zemřel v bitvě na Moravském poli v roce 1278 Syn Přemysla Otakara II. – Václav II. (v domě smrti otce - 12 let)Václav II. -o jeho poručnictví soupeřili příbuzní, začal vládnout v roce napravil špatný stav země (bohatství ražením stříbrných mincí) -získal polské i uherské království Syn Václava II. – Václav III.Václav III. - zavražděn v roce 1306 (tím vymřel rod Přemyslovců po meči)

Středověk – dědičné království

Středověk – první čeští králové Odpovězte na otázky: Jací čeští vládcové získali první (ještě nedědičný) královský titul? Kdo, kdy a jak získal dědičný královský titul pro Přemyslovce? Jaké byly tehdy rozdíly mezi městy a vesnicemi? Kde, jak a proč vznikala města? Jaký je rozdíl mezi městem, které vzniklo samovolně, a městem, které někdo plánovaně založil? Jak se říkalo Přemyslu Otakaru II.? Proč? Který přemyslovský král získal bohatství ražením kvalitních stříbrných mincí? Co znamená, když rod vymře po meči?

Mgr. Renáta Jehličková 13. února 2012 Určeno pro ročník ANOTACE Výklad -Seznámení s prvními českými panovníky, kteří získali královský titul (nedědičný i dědičný) -Popis okolností vzniku prvních měst a rozdílu mezi městy a vesnicemi Praktické činnosti – odpovědi na otázky jako kontrola zapamatování si nových informací z učiva

Použité zdroje Obrázky a webové stránky z internetu na hypertextových odkazech. Prezentace obsahuje animace. Výukový materiál doplňující učebnici: Mikulenková, Linda, Mgr. Lidé a čas: Člověk a jeho svět. Učebnice pro 4.a 5. ročník základní školy. Prodos spol. s. r. o., pedagogické nakladatelství. Kollárovo nám. 7, Olomouc, Modrá řada učebnic. ISBN Denar_VladislavII_2.jpg/100px-Denar_VladislavII_2.jpg Denar_VladislavII_2.jpg/100px-Denar_VladislavII_2.jpg WenceslausIImap-cs.png/170px-WenceslausIImap-cs.png WenceslausIImap-cs.png/170px-WenceslausIImap-cs.png