Příprava dětí na přemístění z DOZP Mgr. Ingrid Hanzlíková, DiS. Praha 31. října 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Projekt ZŠ Staňkov. O projektu  Projekt pro žáky s poruchami učení  Dotace z ESF – ,- Kč  Doba trvání – 2 roky.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Plán participace aktérů na rozvoji Prahy 14 (komunity, NNO, UMČ, komerční sektor) Městská část Praha 14 Praha 14 kulturní p. o. Anthropitures z. s.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
VYUŽITÍ MENTÁLNÍHO MAPOVÁNÍ V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ 4.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
aneb Assessment Centre a Development Centre
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti z inspekce přímé péče na základě práce s biografií Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace Mgr. Eliška Gregorová.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Přednáška Akce: Přednášející: RNDr. Věra Palkovská | starostka | město Třinec| TFM Město Třinec a Facility Management.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
 Zřizovatel: Ústecký kraj (od )  Adresa: Za Humny 580, Trmice  Vznik: 1991 (jako příspěvková organizace Statutárního města Ústí nad Labem..v.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Příjemce podpory: TRIALOG
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Základní informace k ŠAP a PA
Představení projektu Základní informace Cíle projektu Klíčové aktivity Realizované aktivity Připravované aktivity.
Aktuální informace o stavu
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Ing. Stanislava Správková
Pracovní setkání středních škol
Vzorový projekt pro gymnázia
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Příprava dětí na přemístění z DOZP Mgr. Ingrid Hanzlíková, DiS. Praha 31. října 2013

Jaké jsou obavy dětí ohledně odchodu z ústavního zařízení? Jaké jsou obavy dětí ohledně přemístění? Proč je tak důležité děti připravit?

Proč je příprava důležitá Přechody mohou být velmi traumatizující, zejména pro děti, které je již zažily. Ještě důležitější je připravit na přechod děti s postižením. Děti se složitějšími a náročnějšími potřebami budou na přípravu potřebovat delší čas. Příprava dětí napomůže minimalizaci traumatu, které děti v průběhu tohoto procesu utrpí, a zkušenost se změnou tak může být pozitivní. Pokud jsou děti spokojené a jsou si sebou a ve vztahu k této změně jisté, je velice pravděpodobné, že jejich nové umístění bude úspěšné.

Přípravné programy Přípravný program se vytváří po dokončení hodnocení a poté, co bylo rozhodnuto o umístění a byl vytvořen plán umístění. Přípravný program sestává ze dvou hlavních součástí: 1.Příprava dítěte 2.Příprava pečovatelů/pěstounů nebo rodičů

Příprava dítěte Doporučuji - Přípravné programy by měly trvat alespoň 6-8 týdnů, s pravidelnými setkáními, přibližně třikrát týdně po dvou hodinách. U mladších dětí se doporučují kratší, intenzivnější programy. Určité přípravné práce budou muset začít dříve, aby se děti mohly zapojit ještě do časného plánování konkrétního domova. Oblasti, do nichž mohou být děti zapojeny: Plánování interiérů domova - mohou si vybrat barvu na zeď, koberce. Výběr nábytku, zařízení domova, výběr nábytku do vlastního pokoje Úprava zahrady - práce s rozpočtem, výběr zahradního nábytku. Starší děti mohou natřít plot/zeď na zahradě, připravit zahradu.

Individuální práce a skupinová práce. Zavedení systému klíčových pracovníků. Je důležité, aby si dítě vytvořilo s dospělou osobou důvěrný vztah, zejména s ohledem na to, že některé děti možná ani nikdy dříve neměly příležitost vytvořit si zdravý vztah s dospělým. Skupinová práce je důležitá pro rozvoj spolupráce a dobrých vztahů ve skupině.

Příprava personálu Je důležité pamatovat na to, že při plánování služeb jsou potřeby dětí prvořadé a že potřeby personálu, ač také důležité, jsou druhořadé. Profesionalizace služeb Potenciál pro změnu myšlení personálu Redukce zbytečného provozního personálu Plán podpory zaměstnanců

Organizace Přípravný tým by měl spolupracovat s novým personálem i se stávajícím personálem. Přípravný tým by měl děti podporovat i po přechodu do nového umístění. Starší děti je možné zapojit do plánování přípravných programů.

Snažte se dozvědět více o nové komunitě Příprava na přechod do nového domova - návrh aktivit: 1.Projekty o městě. 2.Přípravný tým může vytvořit knihu o nové komunitě jako formu představení nového místa. 3.Děti si mohou vytvořit mapu pomocí výkresů, obrázkových karet, modelu města vytvořeného z kartonových krabic, fotografií (děti mohou tato místa později navštívit a vyfotit si je)

Děkuji za pozornost Mgr. Ingrid Hanzlíková, DiS.