Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května 2016 1.Zpráva o stavu romské menšiny 2015 2.Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Evropský sociální fond v ČR
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Minimální preventivní program školy
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Studium pro školní metodiky prevence
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Koncepce romské integrace na období 2010 – Obecné informace usnesení vlády ze dne 21. prosince 2009 č. 1572; přílohou - Realizační plán Koncepce.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Vodohospodářské aktuality
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Místní plán inkluze + OP VVV
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Konference „Chudoba a sociální vyloučení
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace Úřadu vlády

Zpráva o stavu romské menšiny v ČR za rok Romů 606 sociálně vyloučený lokalit – nárůst (310 v roce 2006) – obyvatel, převážně Romové Finanční prostředky celkem – Kč (o 20 milionů méně než v roce 2010) 13 krajských koordinátorů, 191 romských poradců na obcích Agentura – nový koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) – 26 obcí

Vzdělání novela školského zákona - povinný poslední ročník MŠ, kontrolní mechanismus zařazování do ZŠ, inkluzivní nároková podpůrná opatření dnes Romové 3,9 % ze všech žáků ale 30,6 % žáků vzdělávaných dle RVP ZV LMP zrušení RVP ZV MLP školní stravování – nový dotační program Zaměstnanost nejsou data předpokládaný růst zaměstnanosti Romů s obecným snižováním nezaměstnanosti celé populace Bydlení zákon o pomoci v hmotné nouzi – nově konzultace obcí v procesu přidělování dávek, nesouhlas, obava o zneužívání ze strany obcí, změna, obce z procesu vyloučeny koncepce sociálního bydlení, příprava zákona

Zdraví analýza Podpora zdraví ve vyloučených lokalitách – horší zdravotní stav chudých vyloučených Romů – podmíněn sociálním statutem, nikoliv etnicitou - nižší vzdělání, nižší povědomí o zdravém životním stylu, nedostatek prevence zdravotně sociální pomocníci – stále nedošlo k systémovému ukotvení Bezpečnost zlepšení, žádná významnější demonstrace, 33 trestných činů (pokles o 1/3), přesun nenávistných projevů na migranty a uprchlíky SHRNUTÍ ROKU 2015 nedošlo k celkovému pozitivnímu obratu, dílčí pozitivní posuny – bezpečnost, přijetí novely školského zákona atd.

SHRNUTÍ ROKU 2015 nedošlo k celkovému pozitivnímu obratu v situaci Romů, dílčí pozitivní posuny – bezpečnost významné procesně-legislativní změny – zejména přijetí novely školského zákona atd.

Metodika naplňování Strategie romské integrace Cíl - navrhnout důsledné kontrolní metody, které umožní hodnocení dopadu opatření na integraci Romů a nastaví přezkumný mechanismus pro upravování strategie podmínka pro čerpání finančních prostředků z ESI fondů T členský stát musí “vypracovat vnitrostátní strategický rámec politiky začleňování Romů“. ČR - splněno z 84 %. Není splněno jedno z kritérií - strategie „zahrnuje důsledné kontrolní metody, které umožní hodnocení dopadu opatření na integraci Romů, a přezkumný mechanismus pro upravování strategie.“. Metodika směřuje bezprostředně k naplnění tohoto úkolů, jejím schválením vládou a jejím uplatňováním v praxi budou vytvořeny předpoklady pro naplnění Finální vyjednávání s rezorty, průběžné konzultace s EK, poslání na vládu konec června Úkoly směřující k naplňování strategie budou uloženy rozhodnutím vlády, a budou tak závazné pro ministerstva a jim podřízené organizace. Dalším aktérem, který se významně podílí na monitorování situace Romů specificky ve vyloučených lokalitách, je Odbor pro sociální začleňování Úřadu vlády (Agentura), který prostřednictvím tzv. Koordinovaného přístupu k sociálnímu vyloučení bude do roku 2020 působit v 70 sociálně vyloučených lokalitách.

Dotační programy Terénní práce 52 žádostí 41podpořených Kč DP Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce 63 žádostí 28 podpořeno Kč DP Podpora koordinátorů pro romské záležitosti 13 krajů podpořeno Kč Celkově ve prospěch Romů (dotace, činnost Muzea romské kultury, Agentury) – Kč

Děkuji za pozornost! Mgr. Jan Kozubík Oddělení Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a kanceláře Rady vlády pro národnostní menšiny Úřad vlády ČR