S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MÁSLO
VÝZNAM je nejpoužívanější živočišný tuk je snadno stravitelné, má příjemnou dobrou chuť, vůni i barvu vysokou biologickou hodnotu pro svůj obsah vitamínů A, D má krátkou trvanlivost máslo musí obsahovat nejméně 80% mléčného tuku
SLOŽENÍ MÁSLA kromě mléčného tuku osahuje menší množství ne tuků bílkoviny, mléčný cukr, kyselina mléčná, minerální látky, vitamíny, voda.
DRUHY MÁSLA V PRODEJI 1. VÝBĚROVÉ MÁSLO /BIO/ 2. ČERSTVÉ MÁSLO 3. ČERSTVÉ MÁSLO SE SMETANOVÝM ZÁKYSEM (laktoflorou)
SPECIÁLNÍ DRUHY MÁSLA V PRODEJI 1. MLÉKÁRENSKÉ MÁSLO SOLENÉ 2. MLÉKÁRENSKÉ MÁSLO OCHUCENÉ 3. MLÉKÁRENSKÉ MÁSLO S ROSTLINNÝM TUKEM 4. POMAZÁNKOVÉ MÁSLO
VADY ŽLUKNUTÍ ZMĚNA BARVY – TMAVĚ ŽLUTÁ OLEJOVÁ VRSTVA NA POVRCHU PLÍSEŇ PROŠLÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA CIZÍ PŘÍMĚSI PROTRŽENÝ OBAL POMAČKANÝ TVAR
SKLADOVÁNÍ V CHLADÍCÍ LEDNICI V REGÁLE NEBO NA PODLOŽKÁCH V CHLADÍCÍ LEDNICI ODDĚLENĚ OD AROMATICKÉHO ZBOŽÍ PROVÁDÍME OBMĚNU ZÁSOB
OPAKOVÁNÍ: 1. Jaká je základní surovina pro výrobu másla? 2. Jaké znáte druhy másla v prodeji? 3. Jaké vady může mít máslo? 4. Jak správně skladujeme máslo v chladící lednici?
ZDROJE Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku jpg
KONEC