SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SPIS Systém Psychosociální Intervenční Služby
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Školní poradenské pracoviště
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Ing. Stanislava Správková
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Systém psychosociální intervenční služby (SPIS)
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Komunitní péče.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepce ošetřovatelství
Minimální preventivní program školy
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Studium pro školní metodiky prevence
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Systém psychosociální intervenční služby v Čechách PhDr. Blanka Čepická.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Mezinárodní den sester květen 2009
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 6
Tisková konference
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Project EUNAD: Asistence lidem s disabilitou při katastrofách
Zapojení VŠB-TUO, FBI do mezinárodních aktivit ve snižování rizik katastrof Připravil: Danihelka, 2016.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Obor zdravotních služeb MZ
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Centra duševního zdraví v kontextu reformy psychiatrické péče
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada hlavních sester – 10.září 2009 MUDr.et Bc.Dana Hlaváčková

Mezinárodní kontext při řešení problematiky krizové intervence a psychosociální pomoci.  NATO – JMC (Joint Medical Committee) Civil-Military Interface Psychosocial Care for People Affected by Disaster and Major Incident by Disaster and Major Incident EAPC (JMC)WP(2008)0003  WHO – EU (EK – DG SANCO) – interministeriální panel Emergency Medical Services System in the European Uninon in the European Uninon Report of an assessment project co-ordinated by the WHO (P-S intervence jako jeden z indikátorů bezpečnosti pacientů)  WHO projekty (Bienium – oblast „Mental Health“)  multisektorové projekty (např. bezpečnostní výzkum)

Psychosociální péče o postižené při katastrofách – NATO EAPC JMC (2008)0003.  Okamžitý a dlouhodobý dopad MU – různé potřeby P-S péče, různé způsoby reakce, nevyjasněná terminologie, dopady a zatížení, nedostatek informací, horší dopady v případě CBRN, faktory zvyšující pravděpodobnost vzniku PTSD…..  TRIAGE  Reakce postižených je fázová  Doporučený postup – včasnost, zhodnocení potřeb, koordinace, spolupráce  Výzkum (problémy ve sdílení informací)

Psychosociální péče o postižené při katastrofách – NATO EAPC JMC (2008)0003. Strategický krokový model péče. 4 úrovně péče dle potřeb postižených  Úroveň – základní, pro každého, zásady psychologické první pomoci (rodina, okolí). (KOO)  Úroveň – psychologická první pomoc poskytnutá vyškolenými laiky, dozor odborníků. (SPIS/KOO) 3. Úroveň – screening, zhodnocení a intervence pro ty, kteří se v krátké době nezotaví, poskytují organizace primární péče za podpory specialistů na duševní zdraví (po 4 týdnech, u vážnějších případů i dříve). (SPIS, psychologové) 4. Úroveň – zdravotní péče o duševní zdraví těm, co ji potřebují – primární a sekundární. (psychoterapie, psychiatrie)

Psychosociální péče o postižené při katastrofách – NATO EAPC JMC (2008)0003. Strategický krokový model péče. 4. úroveň 3. úroveň 2. úroveň 1. úroveň prevence

Ministerstvo zdravotnictví ČR. „SPIS“. Systém psychosociální kintervenční služby – „SPIS“.  Přípravná fáze – výzkum stresu v ZZS - vzdělávací aktivity, příprava a certifikování „peerů“ - analýza prostředí, mezinárodní výměna zkušeností - spolupráce s psychology  Pilotní studie – psychologická intervenční služba (PIS) při ZZS HMP - design SPIS (Systém psychosociální intervenční služby) (odborní garanti, krajští koordinátoři, stakeholdeři, peerové, vzdělávání, financování, udržitelnost, výzkum)  Pilotní projekt – aplikace designu SPIS pro potřeby zdravotníků  Integrace služeb propojení SPIS s obdobnými systémy resortu MV - integrace do ochrany obyvatelstva - zapojení do mezinárodních aktivit

MUDr.et Bc. Dana Hlaváčková Odbor krizové připravenosti MZ ČR