Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Mezinárodní finanční instituce
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
EVROPSKÉ ODBORY A GLOBÁLNÍ FINANČNÍ KRIZE Seminář FONTES RERUM Novotného lávka 21. října 2008.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Vnější hospodářská politika
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Dlužnická krize Latinská Amerika Mezinárodní politická ekonomie hospodářského rozvoje 2009.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Globální problém zadluženosti rozvojových zemí
Mezinárodní finance a rozvoj
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi populacemi - negativní
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
Globální problémy lidstva
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Úvod, základní principy a cíle
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Rozbor vod obecně.
Základy ekonomie Seminář 10..
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední školy

Intersociální problémy

Zadluženost minulost: mezinárodní banky půjčovaly rozvojovým zemím velké sumy peněz současnost: neschopnost splácet (korupce, nehospodárnost vlád rozvojových zemí)

Historie dluhových problémů rozvojových zemí prudké zvýšení cen ropy → volné finanční prostředky → uložení do bank → volné zdroje pro ziskové využití (rizikové) dopad zahraničního kapitálu na rozvoj země (pozitivní vs. negativní)

růst zahraničního zadlužení (1983 = 8x 1970) specifika nejchudších zemí akutní dluhové krize 80. let minulého století neschopnost zemí splácet své dluhy (Mexiko 1982) import vs. export → deficity veřejných rozpočtů, cena ropy → dopady i na vyspělé ekonomiky

Obecné příčiny dluhových potíží faktory vnitřní nezodpovědná správa veřejných financí nesprávně nastavená zahraničně-obchodní politika nezodpovědný dluhový management a jiné faktory

faktory vnější vývoj světových úrokových sazeb vývoj měnových kurzů vývoj směnných relací

Dopady vysoké zadluženosti dluhová krize a platební neschopnost obavy z budoucího vývoje → investiční rozhodnutí → nižší hospodářský růst a vyšší chudoba → pokles příjmů kapitálový odliv (neochota půjčovat)

pokles spotřeby → vzrůst nezaměstnanosti → dopad na obyvatelstvo odlužovací aktivity - Londýnský a Pařížský klub reakce a změny přístupů SB a IMF (iniciativy HIPCI, DRF, MDRI)

Zdroje ŠLÉGR, Jiří a kol. Ekologie a ochrana životního prostředí. Praha: Fortuna, 2002, ISBN HERBER, Vladimír. Globální problémy lidstva [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: df Klipart MS PowerPoint