ICT2-1-32 Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 ATMOSFÉRA – ochranný štít Země Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Příroda a já.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
INVERZE . Inverze teploty vzduchu neboli teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
ATMOSFÉRA.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
Atmosféra Adéla Hegarová.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
Atmosféra Země.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 ATMOSFÉRA – ochranný štít Země Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 2 Atmosféra - nejsvrchnější z geosfér - souvislý plynný obal naší planety - odděluje nás od okolního vesmíru - chrání Zemi před přímým působením UV zářením Slunce - zemský povrch je tak díky ní daleko chladnější => voda Vznik atmosféry: - prvotní atmosféra – horká, plná jedovatých plynů (CO 2, CO, NH 3, CH 4, SO 2, H 2 S) => neumožňovaly vznik a rozvoj života - velmi řídká a unikala do kosmického prostoru - též vliv velkého množství tepelného a UV – záření - v době, kdy se utvářela prvotní atmosféra, hydrosféra a zemská kůra – období bez života na Zemi - původně neobsahovala ani dusík, ani kyslík - množství kyslíku se začalo výrazně zvyšovat až v důsledku činnosti organismů => mořské sinice, řasy => fotosyntéza (koncem prahor - během období starohor) - vznik ozonové vrstvy (konec starohor) => vznikaly podmínky pro rozšíření života ve vodě i na souši Vysvětlete, jak funguje proces zvaný fotosyntéza. Které látky při ní vznikají a co je k ní potřebné? Pojmenuj základní části rostlinné buňky. Která její část je důležitá pro fungování fotosyntézy? Pojmenuj názvy původních plynů obsažených v prvotní atmosféře (viz výše chem. vzorce těchto plynů). ?

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 3 Složení atmosféry: dusík …..…..… 78% kyslík ………… 21% oxid uhličitý vzácné plyny vodík metan ozon O 3 1% Zakreslete do kruhového diagramu složení vzduchu. Pojmenujte vzácné plyny - He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn. Vyjmenujte vlastnosti kyslíku a vodíku, které si pamatujete z hodin chemie, nebo fyziky. Kterou sloučeninu znázorňuje model její molekuly? Vyjmenujte nejčastější virová a bakteriální onemocnění, která se mohou přenášet vzdušnou cestou. Další části obsažené v atmosféře: vodní pára – pylová zrnka – prachové částice – spory hub - mikroorganismy (bakterie, viry) Jsou souhrnně označovány jako tzv. atmosférický aerosol ?

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 4 Vrstvy atmosféry: Atmosféra dosahuje do výšky zhruba 700 km nad zemský povrch. V horní části – velmi řídká, pozvolna přechází v kosmický prostor. Horní vrstvy atmosféry pohlcují většinu UV záření ze Slunce. Teploty zde dosahují 1500°C. Pro organismy včetně člověka je nejvýznamnější spodní vrstva – troposféra a další vrstva – stratosféra, v níž je zvýšené množství ozonu. Teplota a složení zemské atmosféry se liší podle nadmořské výšky. Konkrétní úměra mezi výškou a teplotou se však rovněž mění s výškou. Podle tohoto vztahu tedy dělíme zemskou atmosféru na tyto vrstvy: - Troposféra - sahá do průměrné výšky 15 km nad zem.povrchem, odehrávají se v ní všechny povětrnostní změny, její teplota klesá s nadmořskou výškou - Stratosféra – sahá do výšky cca 50 km nad zem.povrchem, její teplota s nad- mořskou výškou stoupá, ve výšce km obsahuje nejvíce ozonu => ozonosféra - Mezosféra - sahá do výšky km nad zem.povrchem, hustota vzduchu je zde natolik vysoká, že dokáže zabrzdit většinu meteoritů, které zde většinou shoří, její teplota s nadmořskou výškou klesá - Termosféra – teplota s nadmořskou výškou stoupá - Exosféra - teplota s nadmořskou výškou klesá

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 5 Skleníkové plyny = plyny vyskytující se v atmosféře Země, které nejvíce přispívají k tzv. skleníkovému jevu (efektu) Skleníkovými plyny přirozeného původu jsou: vodní pára oxid uhličitý metan oxid dusný Skleníkové plyny – skleníkový jev Popiš, jak a k čemu se využívá skleník při pěstování rostlin. Pokus se svými slovy popsat, jak funguje skleníkový efekt. (Zkontroluj si na následující stránce prezentace). Skleníkový jev – sám o sobě přirozená součást fungování atmosféry Zvýšená produkce plynů = zvyšuje se skleníkový efekt => GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ ?

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 6 SKLENÍKOVÝ EFEKT – popis Sluneční záření dopadá na zemský povrch – ten se zahřívá a nespotřebované teplo vyzařuje zpět do atmosféry Troposféra se zahřívá odspodu => u povrchu nejteplejší Sálavé teplo je některými plyny v atmosféře po určitou dobu zadržováno => k úniku tepla zpět do kosmického prostoru dochází se zpožděním => přízemní část troposféry je tak neustále prohřátá Plyny zadržující teplo => podobná funkce jako skleněné stěny skleníku => skleníkové plyny Hlavní zdroje oxidu uhličitého a metanu: PLYNPřirozené zdrojeUmělé zdroje Oxid uhličitý - dýchání organismů -rozklad organických látek v půdě - vulkanická činnost - odplyňování oceánů - lesní požáry - spalování fosilních paliv - vypalování deštných pralesů Metan - vulkanická činnost - bahenní plyn - tlení -těžba uhlí a zemního plynu - chov hospodářských zvířat - skládkování odpadů

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 7 VÍTR = horizontální proudění vzduchu v atmosféře = vyvolaný rozdíly v tlaku vzduchu a rotací Země = při jeho popisu nás zajímá jeho rychlost, směr a ochlazovací účinek = směr větru se udává v meteorologii pomocí světových stran, udává, odkud vítr vane Anemometr = přístroj k měření rychlosti a směru větru orkán Kyrill - Šumava hurikán Katrina tornádo monzunové větry - Asie

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 8 Beaufortova stupnice je stupnice pro odhad síly (rychlosti) větru bez užití přístrojů, tj. podle účinku větru na různé objekty. Udává se ve stupních Beauforta - rychlosti větru se týkají standardní výšky 10 m nad zemí ve volném terénu: rychlost stupeňvítrkm.h -1 m.s -1 hladina mořevýška vln v metrech 0bezvětří< 1< 0,5zrcadlo< 0,03 1vánek1 - 5~ 1,25vlnky~ 0,03 2větřík6 - 11~ 3světlejší hřbety vln~ 0,13 3slabý vítr ~ 5lom vln0,3 - 0,7 4mírný vítr ~ 7místy bílé hřebeny0,6 - 1,2 5čerstvý vítr ~ 9,5nad vlnami vodní tříšť1,2 - 2,4 6silný vítr ~ 12silná vodní tříšť2, mírný vichr ~ 14,5bílá pěna na vlnách čerstvý vichr ~ 17,5dtto silný vichr ~ 21vysoké rolující vlny~ 6 10plný vichr ,5přepadající hřebenatky vichřice ~ 29vlny pokryté pěnou> orkán> 117> 30vlnobití, pěna ve vzduchu> 14 Využití síly větru ve prospěch člověka:

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 9 Počasí = okamžitý stav v ovzduší, na určitém místě - je nestálé, neustále se mění, je proměnlivé - je dáno stavem všech atmosférických jevů, pozorovaných na určitém místě v krátkém časovém úseku nebo okamžiku - popisuje se za pomoci meteorologických prvků : teplota vzduchu stav oblačnosti rychlost a směr větru déšť sněžení apod. Změny počasí jsou způsobeny zemskou rotací: - masy vzduchu a vody vlivem zemské rotace mají na severní polokouli tendenci se pohybovat ve směru hodinových ručiček - na jižní polokouli je pohyb vzduchu a vody opačný Pozorujte počasí během jednoho dne a zjistěte, jaká byla jeho průměrná denní teplota vzduchu. ?

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 10 Teplotní inverze Teplotní inverze : = meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá = znemožňuje normální proudění vzduchu a rozptýlení nečistot v ovzduší Např.: v nížině je chladno a vlhko - na horách je vyšší teplota vzduchu a svítí slunce Normální atmosférická situace: Teplota vzduchu v troposféře se stoupající výškou klesá Teplý vzduch stoupá vzhůru, studený klesá k zemi => nečistoty se tak dobře rozptylují Následky teplotní inverze vzduchu: = výrazné zvýšení koncentrace škodlivin z výfuků a komínů v nehybné přízemní vrstvě vzduchu K inverzním situacím, trvajícím řadu dní, dochází zpravidla v podzimních a zimních měsících Ve kterých oblastech ČR se s tímto jevem setkáme nejčastěji? Jak se projevuje? ?

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 11 Podnebí (klima) = dlouhodobý stav počasí na určitém území = změny probíhají v dlouhodobých časových úsecích Popisuje se podobně jako počasí za pomoci klimatických prvků: zejména teplota vzduchu + průměrné úhrny srážek Na Zemi rozlišujeme různé podnebné (klimatické) pásy: - tropický - subtropický - mírného pásma - subpolární - polární (arktický a antarktický) Ve kterém podnebném pásu leží ČR? Charakterizujte podnebí mírného pásu. Porovnejte podnebí v těchto oblastech: pouště – savany – deštné tropické lesy – polární oblasti Jak jsou přizpůsobeny životu v těchto oblastech rostliny a zvířata? ?

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 12 Zdroje obrázků: C:\Users\Libor\Desktop\fotky\mamka\dovolená 2012\1. Dovolená Horní Libchava \2. Panská skála,Sloup v Čechách, Bezděz - neděle –VLASTNÍ ZDROJ OBRÁZKU (foto)

ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR nk&utm_campaign=lista