Udržitelnost projektů IPRM Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha, 8.10.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro příjemce v rámci výzvy IOP č. 03 – Rozvoj informační společnosti ve veřejné správě , 9:30 hod Učebna č.3, 1. patro Ministerstvo vnitra,
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Realizace projektu aneb jakých chyb se vyvarovat Mgr. Jan Orel Ing. Petr Šústal.
09/04/2015 Rizika při realizaci projektů v závěrečném období ROP SČ.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
 OP VVV, MŠMT ČR  Průběžná výzva – 3 vlny (r. 2016, 2018, 2020)  Úroveň reflektující potřeby území = Prolnutí s výstupy z MAP (2. vlna)  Alokace –
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Vyhodnocení realizace IPRM v IOP
Role Úřadu Regionální rady
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Seminář pro příjemce OPVK
Aplikace Monitorovací systém
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Představení Centra pro regionální rozvoj České republiky
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
SC 3.3 Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Pavla Bártíková
Představení CRR Seminář k SC 1.1 Ing. Petr Šústal, MPA
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Obsah veřejných rozpočtů III
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
GDPR v sociálních službách - metodika implementace
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Realizace a vyúčtování malého projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Obsah Kontrola plnění podmínek smlouvy o poskytnutí dotace
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Cyklus malého projektu
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

Udržitelnost projektů IPRM Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha,

Centrum pro regionální rozvoj České republiky ⋐Státní příspěvková organizace zřízená Zákonem č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, a řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR ⋐zprostředkující subjekt pro vybrané operační programy ⋐konzultační a informační činnost ⋐kontrola a monitoring realizace projektů ⋐( ) Integrovaný regionální operační program ⋐( ) Integrovaný operační program, OP Technická pomoc ⋐( ) Společný regionální operační program, OP JPD2 ⋐( ) předvstupní programy (PHARE, ISPA, SAPARD) ⋐kontrolní subjekt pro operační programy Cíle 3 (nyní Cíl 2) ⋐hostitelská organizace pro pracoviště Enterprise Europe Network ⋐poradenství pro malé a střední podnikatele ⋐správa Regionálního informačního servisu (RIS) a Mapového serveru ⋐rozsáhlá pravidelně aktualizovaná databáze regionálních dat a jejich zobrazení v mapě 2

3 Osnova prezentace ⋐Úvodem o projektech IPRM ⋐Povinnosti příjemců v době udržitelnosti ⋐Změny v době udržitelnosti ⋐Monitoring udržitelnosti ⋐Analýzy rizik, kontroly ex-post

4 Úvodem o projektech ⋐Oblast intervence 5.2 Zlepšení prostředí v problémových sídlištích mají dvě podporované aktivity – revitalizace veřejných prostranství, regenerace bytových domů ⋐Příjemci dotací – města, SVJ, bytová družstva, fyzické osoby, neziskové organizace ⋐CRR má již zkušenosti s udržitelností programů Phare a SROP

5 Úvodem o projektech ⋐Statistika: projektů v udržitelnosti (vše od stavu P5), + 62 realizace ⋐První projekty již ukončily realizaci v r a letos ukončily dobu udržitelnosti ⋐Realizace projektů musí být skončena do , kontroly udržitelnosti až do r ⋐Indikátory, které se měly naplnit a udržet – plocha revitalizovaného území, počet regenerovaných bytů, úspora spotřeby energie bytových domů (dle průkazů energetické náročnosti budov)

6 Povinnosti příjemců dotace Povinnosti KP vyplývající z Podmínek: ⋐Zachovat výsledky realizace projektu po dobu pěti let od ukončení realizace (naplnit rozmezí % indikátoru, jinak hrozba vracení celé dotace). ⋐Zajistit neustálou dostupnost dokladů o projektu pro účely kontrol a umožnit kontrolám vstup do svých objektů min. do konce roku ⋐Oznámit všechny změny a skutečnosti, které mají vliv na plnění řídicího dokumentu a Podmínek.

7 Povinnosti příjemců dotace ⋐Uschovávat originály všech dokladů souvisejících s projektem minimálně do konce roku ⋐Účetní záznamy o operacích se musí v co největší míře uchovávat v elektronické formě a je třeba zajistit, aby zápis byl proveden ve formátu, který zaručí jeho neměnnost. ⋐Podávat hlášení o udržitelnosti v každém roce udržitelnosti. ⋐Zajišťovat publicitu projektu.

8 Povinnosti příjemců dotace ⋐Nakládat s veškerým majetkem s péčí řádného hospodáře. Bez prodlení oznámit úmysl prodat či převést na jiný subjekt dům nebo pozemek. ŘO vydá souhlasné stanovisko, pokud bude mít příjemce s novým majitelem smluvně ujednané zajištění udržitelnosti a dodržování povinností uvedených v Podmínkách Rozhodnutí o poskytnutí dotace. ⋐Příjemcům doporučeno sjednat pojištění majetku pro případ poškození nebo zničení majetku pořízeného z dotace. ⋐Sankce stanovené v podmínkách v části IV.

9 Povinnosti příjemce dotace ⋐Za neplnění výše uvedených povinností jsou sankce ve výši 0,5 - 2 % vyplacené dotace. V případě neudržení výsledků projektu možnost vrácení celé dotace. ⇓

Změny v udržitelnosti Nejčastější změny v období udržitelnosti: ⋐u projektů revitalizace věcná břemena, poškození majetku z důvodu vandalismu, úbytek zeleně, změny statutárního zástupce; ⋐u aktivity 5.2.b) změny výborů SVJ, kontaktních osob, převody bytů, změna právní subjektivity z BD na SVJ (vyplývající ze zákona);

Změny v udržitelnosti ⋐Stanovisko ŘO ke zřízení věcných břemen v aktivitě 5.2.a) – vznikají-li ze zákona (o pozemních komunikacíh, o vodách, s vedením optic. Kabelů), nemusí příjemce oznamovat s předstihem, nebude uplatněna sankce za pozdní oznámení. Nepodsatná změna – na vědomí ŘO IOP.

Monitoring udržitelnosti ⋐Hlášení o udržitelnosti – první výzva po 10 měsících od ukončení realizace, dále každý rok po dobu 5 let. Monitorovací období je 12 měsíců. ⋐Obsah hlášení – popis zajištění udržitelnosti, zdůvodnění neudržení MI, realizace navazujících projektů, rizika ohrožující udržitelnost, přehled kontrol, změny projektu. Součástí je i ČP o nečerpání dalších dotací, o bezdlužnosti, VP, naplňování cílů projektu, publicitě. ⇓ ⋐.

Monitoring udržitelnosti ⋐Povinnost předložit hlášení do 20 pd od doručení výzvy. Pokud do 40 pd od výzvy neobdržíme hlášení, bude zaslána další výzva k doložení. Pokud do 5 pd od výzvy hlášení nepředloží, proběhne kontrola na místě. ⋐Součástí kontroly hlášení je i analýza rizik ex-post. Musí být provedena do 20 pd od schválení hlášení.

Analýza rizik, fyzické kontroly ⋐Obsah AR – věcné riziko, finančně právní riziko, dvojí financování, VP, příjmy, účetnictví, neúplnost dokladů, nedostatek informací, organizační nezvládnutí, nedodržení podmínek, riziko změn, negativní vliv na ŽP či na rovné příležitosti ⋐Na základě AR možnost kontroly na místě.

Fyzické kontroly ex-post ⋐CRR provedlo od r fyz. kontrol. ⋐Obsah kontrol – udržení výstupů projektu (MI), zjištění stavu majetku, označení výstupů, vedení dokumentace projektu, uložení originálů, zajištění archivace, publicita (info tabule apod.). ⋐Info o kontrolách – upozornění v PPŽP informovat neprodleně CRR o zahájení a průběhu všech externích auditů a kontrol. Doporučeno KP konzultovat námitky k nálezům s CRR. Rozhodnutí orgánů finanční správy o uložení odvodu za porušení rozpočtové kázně nebo rozhodnutí ÚHOS s vyměřením sankce zaslat CRR.

Děkuji za pozornost Ing. Naděžda Burešová, vedoucí oddělení pro jihočeský kraj, tel