EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Molekulární základy dědičnosti
Advertisements

Transkripce, translace, exony, introny
Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Transkripce a translace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Biologie buňky chemické složení.
Proteosyntéza RNDr. Naďa Kosová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Buněčný metabolismus.
Molekulární genetika DNA a RNA.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Pro charakteristiku plazmidu platí: je kruhová DNA
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
Didaktické testy z biochemie 6
Od DNA k proteinu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Fyziologie reprodukce a základy dědičnosti FSS 2009 zimní semestr D. Brančíková.
EXPRESE GENETICKÉ INFORMACE Transkripce
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Nukleové kyseliny Opakování
Didaktické testy z biochemie 5 Transkripce Milada Roštejnská Helena Klímová.
Transkripce a translace
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Úvod do studia biologie
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – řešené příklady Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/14 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/8 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Rostlinná pletiva – I. část Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/6 Šablona: III/2.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny I. - Struktura DNA Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/15 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/10 Šablona:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Eukaryotická buňka I. Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/2 Šablona: III/2 Inovace.
1. 1.Molekulární podstata dědičnosti. Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_06C_19_Proteosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
Genetický kód – replikace
Transkripce RNA processing Translace
TRANSKRIPCE DNA.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
GENETIKA dědičnost x proměnlivost.
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Nukleové kyseliny obecný přehled.
EU peníze středním školám
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Molekulární základ dědičnosti
Molekulární základy genetiky
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
MiRNA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nukleové kyseliny II. - RNA, proteosyntéza Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Molekulární biologie jako prohloubení učiva a opakování k maturitě Autor: Jakub Siegl Datum vytvoření: Garant (kontrola): Mgr. Šárka Kirchnerová Ročník: ročník čtyřletého gymnázia (septima – oktáva) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Téma: Nukleové kyseliny, proteosyntéza Metodika/anotace: Úkolem prezentace je objasnit význam nukleových kyselin pro veškeré procesy v těle organismů. Časový rozvrh: 40 min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Nukleové kyseliny II.

RNA Mediátorová RNA (mRNA z angl. messenger RNA) je překládána přímo z genové sekvence DNA v podobě pre-RNA (prekurzorová RNA) neboli primárního transkriptu, který obsahuje i nekódující části, tzv. introny, které jsou vystříhány během splicingu ještě v jádře – tak vzniká finální mRNA, která je u eukaryot je pak exportována do cytoplazmy a využita pro přepis na protein (1 vláknová) Nekódující RNA – RNA, která nenese informaci o struktuře budoucího proteinu, má místo toho jiné funkce: tRNA (transferová RNA) – zajišťuje transport aminokyselin k ribozomu (1 vl) rRNA (ribozomální RNA) – stavební funkce v ribozomu (1/2 vl) miRNA (microRNA) – regulace genové exprese některých genů (1 vl) siRNA (small interfering RNA) – role v procesu RNA interference (2 vl) – podílí se na odstraňování některých problematických mRNA a tím brání expresy některých genů snRNA (small nuclear RNA) – podílí se na splicingu (1/2 vl) – sestřihu primárního transkriptu v jádře

Proteosyntéza Proteosyntézou nazýváme složitý proces, který vede od genu v DNA ke konkrétnímu proteinu, který má v organismu výkonnou moc. Sestává ze dvou základních kroků, které jsou samy o sobě velmi složité: a)transkripce – přepis z jazyka DNA do jazyka RNA (záměna tyminu za uracil) v jádře b)translace – překlad pořadí bází v tripletech do pořadí aminokyselin polypeptidickém řetězci vznikajícím v ribozómu.

Proteosyntéza I.

Transkripce DNA Transkripce běží procesem podobným jako u replikace, jen se na kopírování podílí místo DNA polymerázy RNA polymeráza, která umožní navázání uracilu na adenin. Tím se zcela vyřadí tymin z oběhu. Proces zahajuje aktivace RNA polymerázy, který začne navazovat ribonukleotidy na tzv. promotor, dále dochází k rozpletení dvoušroubovice DNA (iniciace) pomocí topoizomerázy a helikázy a dochází k navazování dalších ribonukleotidů dle principu komplementarity (elongace). Celý proces ukončuje terminační kombinace bází. Vzniká primární transkript, který obsahuje i mnoho nekódujících částí (introny), které by znemožnily utvoření molekuly proteinu, proto musí být pre-RNA sestříhána při splicingu a upravena při posttranskripčních úpravách na finální mRNA (pouze exony – kódující části), která následně přechází přes karyotéku do cytoplazmy a dále do ribozomů. Proces probíhá ve směru 5' → 3'.replikace

Transkripce DNA

Translace Translací rozumíme proces probíhající u eukaryot v ribozómech. Dochází při něm k syntéze proteinů (bílkovin) – jedná se o důležitý krok při expresy genů. mRNA přichází do ribozomu z jádra a přináší informaci z DNA. Ta je zapsána v jazyku RNA v podobě sledu bází, které vytvářejí triplety (př. UAA, AUC…). Tyto triplety neboli kodony jsou určující pro konkrétní druh aminokyseliny, kterou na místo přináší tRNA. Ke každému kodónu přináleží jen a pouze jedna AK. AK ale může být kódována více triplety. Tím jak přichází jednotlivé kodony na řady, určuje se pořadí AK v polypeptidickém řetězci – vzniká konkrétní protein. Celý proces zahajuje iniciační (starovací) kodon – AUG, který se od neiniciačního kodonu liší ještě okolím. Celý útvar vypadá takto: ACCAUGG („sekvence Kozákové“). Po té probíhá elongace a celý proces zakončují terminační kodony - UAA, UAG nebo UGA

Translace

Proteosyntéza II. - shrnutí

Zdroje: (k ) DNA tapeta úvod: Proteosyntéza: 1) 2) Transkripce: Translace: Schema replikace:

ReplikaceReplikace DNA Primáza Primer DNA Ligáza DNA Polymeráza Okazakiho fragment Topoizomeráza DNA Polymeráza Helikáza SSB Proteiny