Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Renesanční architektura v Čechách
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Jindřichův Hradec. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Památky Unesco Česká republika.
Zámek Hluboká Obr.1.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
Zájezd do Jindřichova Hradce
Česká kultura v 16. století renesance
Zámek Červená Lhota se nachází v Jižních Čechách asi 20 km na SZ od města Jindřichův Hradec.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Virtuální prohlídka hradu Švihov
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Gotická kultura.
Hluboká panoramaticky
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Renesance a humanismus v Itálii
Nejlákavější kulturní památka
Česká gotika.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Zámek Červená Lhota se nachází v Jižních Čechách asi 20 km na SZ od města Jindřichův Hradec.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Románská architektura na našem území
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Připravil Michal Kadlec Poloha Informace Zajímavosti Výlety Ubytování Závěr.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Kultura vrcholného a pozdního středověku
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
Gotika Bolfíková Nikola.
Pozdně gotická architektura v Čechách
Název školy: ZŠ Průhonice
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Renesance Dějepis 7.ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
RENESANCE 15. a 16. století. RENESANCE 15. a 16. století.
Transkript prezentace:

Původní hrad založil Jindřich z rodu Vítkovců na počátku 13. století. Vlivný renesanční velmož Jáchym z Hradce započal v polovině 16. století s přestavbami méně významných budov starého hradu a po víceleté přestávce pokračuje stavební ruch i za Jáchymova syna Adama II. z Hradce, kdy celý areál získává vrcholně renesanční podobu.

Svou velikostí a nádherou zastínilo sousední budovy na hlavním nádvoří tzv. Nové stavení Adamovo, projektované A. Ericerem, které dokončil roku 1587 Baltazare Maggi, podle jehož plánů vznikly další stavby v zámeckém areálu. Nejvýznamnější z nich je tzv. Rondel s velkolepou vznosnou klenbou a zlacenou reliéfní dekorací interiéru. Nádvoří uzavřely tzv. Velké arkády a v protějším rohu architektonicky odlišné Malé arkády.

Současně se zámkem se rychlým tempem rozvíjelo i město a na počátku 17. století se počtem domů řadilo v království hned na druhé místo za Prahu. Ještě dnes tuto slavnou minulost prozrazují krásné štíty renesančních a barokních domů na náměstí a církevní památky, např. kostel sv. Jana Křtitele s přiléhajícím minoritským klášterem nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie s vysokou přístupnou věží.

Ve Starém paláci hradního a zámeckého areálu se nalézá síň s cennými nástěnnými malbami z roku 1338 s výjevy svatojiřské legendy. V přízemí Červené věže se dochovala i s částí původního zařízení pozdně gotická hradní kuchyně.

V Adamově stavení se prochází interiéry s původními renesančními stropy a nástěnnými malbami. Z vybavení zaujme především raně renesanční dvojdílná skříň s erby Adama I. z Hradce a jeho manželky Anny z Rožmitálu, velká jídelní souprava Černínů se vzácným souborem habánské majoliky ze 16. a 17. století a obě rozměrná plátna ve Slavatovské jídelně od Salvatora Rosy a Petra Brandla.

Výsledný dojem z návštěv zámku v Jindřichově Hradci: velmi dobrý. Vzhledem k tomu, že se jedná o rozsáhlý renesanční areál, je zde výběr z více průvodcovských tras, přičemž přinejmenším Adamovo stavení a výstup na věž si nenechá ujít asi nikdo. V Černé kuchyni se před staletími vařila každoročně také slavná kaše (i další jídla) pro chudinu z města a jeho širokého okolí. V zahradním Rondelu zpívala mimo jiné i Ema Destinnová a v této tradici se pokračuje i dnes. Kolikrát se zde prošla Bílá paní, to již nelze stanovit, ale máte-li štěstí, pak ji při večerní prohlídce lze někdy spatřit. Bohužel si dodnes podržela ten zvyk, že zmizí stejně rychle, jako se objeví.

V Černé kuchyni se před staletími vařila každoročně také slavná kaše (i další jídla) pro chudinu z města a jeho širokého okolí. V zahradním Rondelu zpívala mimo jiné i Ema Destinnová a v této tradici se pokračuje i dnes. Kolikrát se zde prošla Bílá paní, to již nelze stanovit, ale máte-li štěstí, pak ji při večerní prohlídce lze někdy spatřit. Bohužel si dodnes podržela ten zvyk, že zmizí stejně rychle, jako se objeví.

S českým výkladem Děti (od 6 let), studenti,ZT P DospělíSeniořiRodinné vstupné Trasa A: Adamovo stavení 50,- Kč100,- Kč60,- Kč240,- Kč Trasa B: Gotický hrad 40,- Kč90,- Kč60,- Kč210,- Kč Trasa C: Apartmány a Rondel 40,- Kč90,- Kč60,- Kč210,- Kč Prohlídka trasy A, B, C 100,- Kč220,- Kč150,- Kč500,- Kč Černá věž 20,- Kč25,- Kč 60,- Kč

S příplatkem za cizojazyčný výklad Děti (od 6 let), studenti, ZTP DospělíSenioři Trasa A: Adamovo stavení 100,- Kč180,- Kč140,- Kč Trasa B: Gotický hrad 90,- Kč160,- Kč130,- Kč Trasa B: Apartmány a Rondel 90,- Kč160,- Kč130,- Kč Prohlídka trasy A, B, C 200,- Kč390,- Kč300,- Kč

1. Na kterém z následujících obrázků je zámek Jindřichův hradec ?

2. Kdy a kým byl hrad založen a)ve 2. století Janem Husem b)ve 13. století Jindřichem z rodu Vítkovců c)v 19. století Karlem Havlíčkem Borovským d)ve století Janem Lucemburským

3. kým bylo projektováno tzv. Nové stavení Adamovo A) Leonardo da Vinci b) Michelangelo Buonarroti C) A. Ericer d) Rafael Santi

4. Na které místo se počtem domů město řadilo ? (v království, v 17.století) a) 1. místo B) 12. místo c) 2. místo D) 6. místo

5. Co je zobrazeno na cenných nastěnných malbách z roku 1338 ? A) bitva u Gaugamél b) svatojiřské legendy B) hrad střekov c) Jindřich z rodu Vítkovců

1.

2. b) ve 13. století Jindřichem z rodu Vítkovců

3. C) A. Ericer

4. c) 2. místo

5. b) svatojiřské legendy