3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: 22. 9. 2014, 10:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. D OPRAVA – PROJEKT MOS.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. O DPADY – PROJEKT MOS.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Komunitní plán sociálních služeb města Žatce na roky Mgr. Petr Antoni Dne
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. Š KOLSTVÍ – PROJEKT MOS.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. Š KOLSTVÍ – PROJEKT MOS.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Strategie regionu, obce
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Aktuální informace o projektu
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Transkript prezentace:

3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS

Cíl první schůzky pracovní skupiny Dohoda s partnery na výstupech analýz Finalizace SWOT analýzy Cíl druhé schůzky pracovní skupiny Varianty řešení Cíle: hlavní, specifický; První návrhy opatření Cíl třetí schůzky pracovní skupiny Návrhy opatření Vize – cíle – indikátory → akční plán S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS

Program setkání Vize – slogan Strom problémů – problémové okruhy Cíle → opatření Indikátory Aktivity – projektové záměry S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS

VIZE strategie rozvoje Chomutovska – 2024: „ Chomutovsko – region s dobrou prestiží a kvalitními službami – založený na plnohodnotném životě místních obyvatel a na spokojenosti návštěvníků, s výhodou vzájemně sladěných strategií, využívá kontrastu industriální krajiny a přírodního bohatství“

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS SLOGAN: HORY – DOLY Chomutovsko, region nečekaných možností

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS STROM PROBLÉMŮ Definice hlavních problémů v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Problémový okruh 1 : NEDOSTATEČNÁ NABÍDKA SLUŽEB Neexistence některých sociálních služeb (str. 77), vč. prevence a rané péče Deformovaný trh s byty Nedostatek cenově přijatelného bydlení pro potřebné Nestálá pravidla financování sociálních služeb Nedostatečně pružné pokrytí služeb Nerovnoměrná dostupnost některých služeb v území ORP (doprava, finance,..) Nedostatečné vybavení pro poskytování sociálních služeb

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Problémový okruh 2: NEDOSTATEČNÁ KOORDINACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Neexistence koordinátora v ORP (komunitní plán pouze v Chomutově a Jirkově) Minimální spolupráce mezi jednotlivými subjekty Absence zajištění terénních služeb v ORP Nízké zapojení NNO Nedostatek času, neochota některých obcí k zajištění sociálních služeb Absence vícestupňového systému služeb pro rodiny s dětmi v ORP

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Problémový okruh 3 : NEDOSTATEČNÁ INFORMOVANOST O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Neexistence komunikačního systému v ORP Neexistence jednoho portálu pro informace o sociálních službách Nedostatečná prezentace nabídky služeb

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS CÍLE: Návrh cílů: v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS CÍLE (návrhy z PS 2): HLAVNÍ CÍL: ZKVALITNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ SLUŽEB SPECIFICKÝ CÍL 1: BYDLENÍ PRO POTŘEBNÉ SPECIFICKÝ CÍL 2: DOSTATEČNÁ NABÍDKA SLUŽEB SPECIFICKÝ CÍL 3: DOSTUPNOST SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SPECIFICKÝ CÍL 4: PREVENCE, RANÁ PÉČE SPECIFICKÝ CÍL 5: VYTVOŘENÍ KOMUNIKAČNÍ PLATFORMY

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Cíl 1 : ZVÝŠENÍ NABÍDKY SLUŽEB PRO POTŘEBNÉ Cíl 1.1 ZVÝŠENÍ NABÍDKY SLUŽEB OPATŘENÍ: - Vytvoření podmínek pro dostatečnou nabídku služeb, vznik a udržení - Vybudování dostupného bydlení pro potřebné v místě bydliště - Zavedení pravidel pro nedeformovaný trh s byty - Zajistit odpovídající vybavení pro poskytování sociálních služeb OPATŘENÍ: - Zavedení systému pro odpovídající zajištění služeb podle místa potřeby - Zavedení systému pobídek financování sociálních služeb - Pružné pokrytí potřeb, pružné reagování komisí na potřeby měst a obcí ZVÝŠENÍ DOSTUPNOSTI SLUŽEB Cíl 1.2

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS CÍL 2 : ZAJIŠTĚNÍ KOORDINACE SLUŽEB Cíl 2.1 VYTVOŘENÍ KOORDINAČNÍ PLATFORMY POSILOVÁNÍ PREVENCE OPATŘENÍ: - Komunitní plánování v rámci celého ORP, - Vytvoření platformy pro servis obcím, koordinátor - Spolupráce obecních komisí soc. služeb, jednotlivých subjektů - Podpora zapojení NNO, podpora dobrovolnictví, sociálního podnikání OPATŘENÍ: - Vytvoření komplexního třístupňového systému - Vytvoření podmínek v obcích k předcházení problémů, podpora vzdělávání - Posílení možnosti terénních služeb v ORP Cíl 2.2

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS CÍL 3 : ZVÝŠENÍ INFORMOVANOSTI O SLUŽBÁCH Cíl 3.1 ZAJIŠTĚNÍ INFORMACÍ VEŘEJNOSTI OPATŘENÍ: - Vytvoření komunikačního systému v ORP - Katalog nabídky služeb (síť potenciálních poskytovatelů služeb) - Vytvoření jednoho portálu pro informace o sociálních službách - Pořádání informačních akcí (Měsíc neziskovek)

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS INDIKÁTORY: Ověření cílů: v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS SMART kritéria pro formulaci cílů:kritéria pro formulaci cílů S pecifický Je jasně popsaný? M ěřitelný Lze jej snadno změřit? A mbiciózní Umožní nám přispět k řešení problému? R ealistický Máme nástroje, jak dosáhnout cíle? T ermínový Je reálné dosáhnout cíle v čase? r. 2024

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS AKTIVITY - projektové záměry: Návrhy: v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Příklady dobré praxe: mos/socilani-sluzby/ v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Příklady dobré praxe – OBCE SOBĚ : Chomutovsko Chomutovsko – Centrum Kamínek je komunikačním uzlem pracovníků sociálních služeb Chomutovska Nastartovaná spolupráce pracovníků sociálních služeb přes ový rozesílač, osobní setkávání a výměnné stáže. Město Třebíč – Systém financování sociálních služeb Podpora poskytovatelů sociálních služeb (i neregistrovaných) dle nastaveného Systému financování sociálních služeb Města Třebíč do kterého chce zapojit i ostatní obce ORP. Poličsko – Volný čas a duchovní život seniorů Projekt zahrnuje komplexní řešení volného času seniorů v letním i zimním období, tzn. aktivity venkovní i vnitřní, odpočinek, ale i fyzické, terapeutické a společenské aktivity. Více zde:

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Nástin řešení problémů a potřeb: Návrh č. 1: Širší zapojení neziskového sektoru při poskytování služeb Rozšíření počtu poskytovatelů služeb z řad NNO Zavedení systému pobídek a dotačních prostředků města a obcí vymezených pro neziskové organizace Podpora dobrovolnictví Návrh č. 2: Zvýšení informovanosti o službách a činnosti organizací Zvýšení vlastní propagace poskytovatelů služeb všemi dostupnými kanály ve vztahu k veřejnosti (Týden v sociálních službách, Měsíc v neziskovkách,…) Vytvoření systému komunikace mezi poskytovateli, koordinátorem a zřizovateli Výměnné stáže – vzájemná informovanost o činnosti

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Varianty řešení problémů a potřeb: Návrh č. 3: Vytvoření nového systému řízení komunitního plánování Rozvoj spolupráce komisí zabývající se sociálními sužbami měst Chomutova a Jirkova, zástupců obcí, neziskových organizací a organizací pracujících v sociální oblasti, zavedení koordinovaného postupu Nastavení kompetencí koordinátorů komunitního plánování v rámci ORP a jednotlivých poskytovatelů služeb Návrh č. 4: Vytvoření kompletního třístupňového systému služeb pro rodiny s dětmi Vytvoření sítě potenciálních poskytovatelů a partnerů v rámci třístupňového systému služeb pro rodiny s dětmi Vytvoření třístupňového systému služeb pro rodiny s dětmi –Předškolní klub –Vzdělávání v rodinách –Kariérní poradenství

Harmonogram dalších prací do 30. září 2014 ANALYTICKÁ ČÁST ( vč. VOLITELNÉ TÉMA ) do 20. prosince 2014 DOKUMENT S TRATEGIE ( NÁVRH - VŠECH 5 TÉMAT ) do 31. března 2015 DOKUMENT S TRATEGIE ( ČISTOPIS ELEKTRONICKY ) do 15. dubna 2015 DOKUMENT S TRATEGIE ( ČISTOPIS V LISTINNÉ PODOBĚ ) SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ do 30. dubna 2015

Děkujeme za Vaši aktivní spolupráci