Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ROMANETO TAJUPLNOST ZÁHADA NAPĚTÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Tematická a kompoziční složka literárního díla
Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Osnova rozboru uměleckého textu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Malá Strana 1 Lukáš Borovička.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ÚVAHA BÝT, ČI NEBÝT? MYSLÍM, TEDY JSEM. VRÁNA K VRÁNĚ SEDÁ?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co bude plavat? Co bude plavat na hladině a co ne? PROČ?
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
REALISMUS a NATURALISMUS Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová PRAVDIVOST?VĚROHODNOST?POZNÁNÍ?NEVYHNUTELNOST?OSUDOVOST?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
VÝKLAD Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Umíš vypravovat, charakterizovat, popisovat, zapisovat a uvažovat?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MAPA PŘÍBĚHU KDO ? KDE ? JAK ? KDY ? PROČ ? S KÝM ? CO ? KAM ?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA Jednou jsem takhle přišel domů ze školy a už ve dveřích jsem.
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Co mají společného zlomky
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
František Nepil Proslavil se zejména svou prací v Československém rozhlase (od roku 1969) Známý svými prózami pro děti: Makový mužíček (stal.
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk ROMANTISMUS
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
TÉMA: MÁJOVCI – JAKUB ARBES AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Zuzana Benešová Kristýna Křížová Laura Volšičková
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová ROMANETO TAJUPLNOST ZÁHADA NAPĚTÍ

Co už známe… Odpověz na následující otázky: 1) Autor lyricko-epické skladby Máj: Mácha 2) Náboženství, které je soustředěno kolem života a utrpení Ježíše: křesťanství 3) Opak prologu: epilog 4) Jinotaj: alegorie 5) Zosobnění, přenos lidských vlastností na zvířata, rostliny atd.: personifikace 6) Stupňování, zesilování významu: gradace 7) Literární směr 1. pol. 19. století : romantismus Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykROMANETO:  slovo, které do literatury uvedl Jan Neruda pro některé ARBESOVY prózy,  nový typ fantaskní literatury, který byl velmi podobný povídkám E. A. Poea,  v české literatuře se hojně romanetu věnoval JAKUB ARBES ( ). HLAVNÍ ZNAKY ROMANETA HLAVNÍ ZNAKY ROMANETA : tajemstvířešení logická složka magická složka psychika vypravování středního rozsahu detektivní prvek hororový prvek

Co se naučíme… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk JAKUB ARBES SVATÝ XAVERIUS Malíř Balko, autor obrazu světce Xaveria (obraz je umístěn na jednom z bočních oltářů v chrámu sv. Mikuláše v Praze), naznačí na smrtelné posteli své ošetřovatelce tajemství. V obraze mají být skryty informace o pokladu. Xaverius se snaží různými vědeckými postupy stanovit cestu k pokladu. Na místě, kde se poklad má nacházet, začne kopat, najde několik zvláštních kamenů, ale je polekán ohněm, který se náhodou vzňal, a přízrakem svatého Xaveria. Vyděšen svou opovážlivostí utíká a opouští Prahu. Vše je vyprávěno žurnalistou, který náhodou poznal Xaveria a se zájmem sleduje jeho hledání. Vypravěč, v 1. osobě, předvolán před vídeňský soud, aby se zodpovídal ze své novinářské činnosti, pozná v jednom vyčerpaném vězni Xaveria. Zjišťuje, že byl neprávem odsouzen za krádež v kostele. Pokouší se svou výpovědí zasáhnout, ale Xaverius mezitím umírá.

Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Přečti si ukázky z romaneta Svatý Xaverius. Pokus se příběh  Přečti si ukázky z romaneta Svatý Xaverius. Pokus se příběh převyprávět a shrnout hlavní znaky romaneta.  vypravěč  prostředí  jazyk  charakteristika VY_32_INOVACE_CJ_ROMANETO_PRILOHA_1.docx VY_32_INOVACE_CJ8_ROMANETO_PRILOHA_2.docx

Něco navíc… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Zhlédni ukázku z Jámy a kyvadla od amerického spisovatele E. A. Poea.  Co mají Arbesova romaneta společného se ztvárněním Poea?

Legacy Arbes' legacy has given him great prominence in Czech culture and modern literature globally, inspiring generations of writers, intellectuals and students. The public square in central Prague is named in his honour as well as several other squares and streets in Czech cities. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk JAKUB ARBES

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba… Použij následující pojmy a charakterizuj romaneto  Použij následující pojmy a charakterizuj romaneto. próza kratšího rozsahu, tajemství a záhady, magično, prostředí, vypravěč, tematika.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zdroje… Zdroje… CHALOUPKA,Otakar. Příruční slovník české literatury od počátků do současnosti. 2. vyd. Brno: Nakladatelství KMa, ISBN , str LEHÁR, Jan a kol. Česká literatura od počátků k dnešku. 2. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, ISBN , str