Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp://www.pslib.cz/ke/slajdy Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
Advertisements

Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_PORTY.
Globální adresace na Internetu Vazební síťové prostředky (uzly) Směrování Adresný plán.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
ByteFest FASTPort Nová sběrnice pro připojení inteligentních karet* k osmibitovým počítačům aneb Jak připojit koprocesor *) inteligentní karta =
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
 Organizace WECA = WiFi Aliance vytvořila WiFi  WiFi - signalizuje vzájemnou kompatibilitu  Založeno na standardu  b – 2,4 GHz,
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Počítač zepředu a zezadu
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Počítačové systémy 4. Sběrnice
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Počítačové systémy 1. Stavba počítače
Počítačové sítě 16. IPv6 Obsah: původ IPv6, IPv6 adresa a její zápis
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Počítačové sítě 7. Topologie sítí
Internet.
Operační systémy Hardwarové prostředky využívané počítačem
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Druhy sítí podle rozlehlosti
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Hardware číslicové techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
1.6 Čipová sada chip set.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Sběrnice PCI.
Paměti počítače, rozdělení
Přídavná zařízení.
Přenos záznamu do PC Analogový záznam Michal Pelikán.
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Zbernice stručný prehľad
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zbernice ISA a PCI.
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové sítě.
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS, AGP ● PCI, PCI-X, PCIe

Sběrnice ● skupina signálových vodičů ● slouží k propojení CPU, paměti, I/O zařízení – části: adresová, datová a řídící ● definován protokol, konektory, signály – ISA – jednoduchá základní sběrnice pro IBM PC – EISA – rozšířená ISA – VL-BUS – závislá na CPU 486 – AGP – grafický port – PCI, PCI-X – klasický standard pro IBM AT – PCIe – nový sériový nástupce PCI

ISA ● Industry Standard Architecture (IBM 1981) ● datová 16 bitů, takt 8 MHz → teoreticky 16 MB/s – prakticky však polovina (8 MB/s) ● adresová 24 bitů → 16 MiB RAM – základní režim pro přístup do paměti (adresa v RAM) ● 16bitová adresa pro I/O zařízení – pro komunikaci s I/O zařízeními je speciální režim – adresová obsahuje adresu I/O zařízení (ne tedy RAM) – datová přenáší data z/do I/O zařízení ● ruční konfigurace I/O portů, IRQ (propojky) – stejné nastavení se muselo sdělit ovladači, později PnP

I/O port

EISA ● Extended ISA (1988) ● rozšíření ISA na 32 bitů ● zpětně kompatibilní – ISA karty lze používat v EISA slotu ● konfigurovala se speciálním programem – distribuce konfiguračních souborů k I/O kartám – nemusely se používat propojky ● používána v dražších počítačích (servery) ● nakročení k automatické konfiguraci

VL-BUS ● VESA Local Bus ● sběrnice pro procesory 486 – takt sběrnice stejný, jako takt CPU (tj. max 33 Mhz) – propustnost až 128 MiB/s – hodilo se pro připojení pevných disků – příchod Pentia znamenal konec sběrnice – svázanost s CPU byla slepým vývojovým směrem ● doplňující konektor za ISA slotem – vyžadovalo speciální ovladač

PCI ● Peripheral Component Interconnect (1992) ● sběrnice nezávislá na architektuře počítače – data 32 bitů, 33 MHz → 133 MiB/s (teoreticky) – adresová sběrnice 32 bitů → limit 4 GiB RAM – zasílání zpráv místo přímého přístupu – různé verze ( 1.0, 2.0, 2.2 (umožňuje 66 MHz), 2.3 (PCIe), 3.0 )

Konfigurace PCI zařízení ● plně automatizováno (PnP) ● zařízení se identifikují – typ zařízení, výrobce, ID zařízení, revize zařízení ● zařízení sdělí požadavky řadiči (bridge) – počet I/O portů, počet přerušení, rozsah adres pro RAM ● např. grafická karta má velké množství vlastní paměti ● řadič sběrnice rozhodne o nekolizní konfiguraci – rozhodnutí sdělí zařízením a zapíše do svého registru ● systém „najde“ nové zařízení – všechny ovladače vědí, jaká zařízení umí obsloužit (ID) – podle ID je vybrán ovladač, který umí zařízení obsloužit

PCI-X ● PCI Extended (1998) ● snaha o vyšší datovou propustnost – šíře 64 bitů → delší slot – vyšší frekvence (66, 100, 133, 266, 533 Mhz) ● zpětně kompatibilní s PCI ● typicky serverové desky

AGP ● Advanced Graphics Port (1997) ● není to sběrnice (jeden slot, max. jedno zařízení) ● vysoká propustnost pro grafické karty – dvojnásobná rychlost proti PCI sběrnici (266 MiB/s) – navýšení označováno násobky (1×, 2×, 4×, 8×)

PCIe ● PCI Express (2004) ● přechod na sériovou komunikaci – paralelní komunikace dosáhla svých možností – zde komunikace plně duplexní (obousměrná) – režie asi 20% – dnes prakticky všechny grafické karty ● zavedeny násobky (základ 250 MiB/s) – 1×, 4×, 8×, 16× – PCIe verze 2.0 zdvojnásobuje základ na 500 MiB/s – PCIe verze 3.0 opět dvojnásobek na 1 GiB/s (2010)