Výuková metoda prof. Hejného pro učitele mateřských škol Praha 10, Školící středisko InGarden Jana Slezáková 25. dubna 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Advertisements

Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_Slovní úlohy v oboru do 1000 AUTOR: Jana Dzubáková ROČNÍK,
Rok s kocourkem Matyášem
Elektronická učebnice - I
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
 Na tvorbě učebnic se podílí odborníci, kteří celožitovně spolupracují na výzkumu matematického vzdělávání žáků 1. stupně, a taktéž učitelé z praxe.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník :
PROJEKT NAŠÍ ŠKOLY PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU.
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Výchovné zaměstnání v období batolecím
Hra – riskuj – Objem a povrch krychle a kvádru – 2
Taktická příprava Michal Lehnert.
Origami jako didaktické prostředí v matematickém vzdělávání
Možnosti modelování požadavků na informační systém
40.1 Zásobník – Osová souměrnost
Zdravá škola.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
„Blick über den Zaun“ Austausch Zürich – Prag 2012 / 13.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s praktickým znázorněním VY_42_INOVACE_28 Sada 2.
5.1 Měření na centimetry a milimetry
Dejme dětem prostor ke hraní Eva Nováková. předpokladem je ponechat volbu vlastního námětu, cíle i prostředků, tj. zachovat volnou hru podstatná je schopnost.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Učivo:Geometrické tvary a geometrická tělesa
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Matematika a její aplikace Slovní úlohy na 2. stupni základní školy Slovní úloha – procenta, změna základu 2 VY_42_INOVACE_16 Sada 4 Základní škola T.
PYRAMIDA Celá čísla.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 2.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
Didaktika geografie.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Činnostní učení matematice v pojetí Tvořivé školy Mgr. Čeněk Rosecký Sdružení učitelů a škol se základním vzděláváním Tvořivá škola, o. s. „Vše vlastními.
 Na tvorbě učebnic se podílí odborníci, kteří celoživotně spolupracují na výzkumu matematického vzdělávání žáků 1. stupně, a taktéž učitelé z praxe.
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
DIDAKTIKA MATEMATIKY III Růžena Blažková PdF MU Brno.
NOVÁ KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ V MATEMATICE PODLE PROFESORA HEJNÉHO Mgr. Marcela Mittnerová.
Mezinárodní konference projektu Evropského fondu regionálního rozvoje „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko-slovenské příhraniční oblasti.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA CHOTÝŠANY „KAŽDÝ JE JEDINEČNÝ“
Zápis slovních úloh VY_32_INOVACE_28_Zapis_slovnich_uloh Matematika - 3. ročník Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dobrý kurz první pomoci
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Množina bodů dané vlastnosti
ČÍM CHCI BÝT AŽ VYROSTU.
Slovní úlohy o pohybu 2 postup na konkrétním příkladu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rok s kocourkem Matyášem
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_03
Konflikt, koření života
Specifické poruchy učení
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Množina bodů dané vlastnosti
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
HEJNÉHO MATEMATIKA.
Písemné sčítání dvojciferných čísel bez přechodu desítky
Didaktika matematiky s praxí II
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
KMT/DIZ2 CELÁ ČÍSLA (možnosti jejich zavedení, významy znaménka "-", porovnávání celých čísel, operace s celými čísly ) konstrukce množiny celých čísel.
PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU
Množina bodů dané vlastnosti
Transkript prezentace:

Výuková metoda prof. Hejného pro učitele mateřských škol Praha 10, Školící středisko InGarden Jana Slezáková 25. dubna 2014

Osnova 1. Klíčové myšlenky výukové metody Hejného (orientace na dítě, didaktická matematická prostředí a jeho význam – příměr s bytem) 2. Krokování a Schody a úlohy 3. Autobus 4. Manipulativní geometrie 5. Závěr - diskuse

Umět, to je dočasné, ale rozumět, to je trvalé obohacení ducha. Karel Čapek, Na břehu dnů.

1. Klíčové myšlenky M. Hejného: A. Znalosti si konstruuje dítě samo během řešení přiměřených úloh a komunikací s kamarády, ve vědomí dítěte jsou znalosti uloženy v mentálních schématech (co to je?). Příměr s bytem B. Učitelka minimálně vstupuje do myšlenkových procesů dítěte (to je to nejnáročnější na metodě).

Vše podpořené polskou psycholožkou prof. Edytou Gruszyk-Kolczynskou: C. „Dělejte“ s dětmi matematiku pořád – tvořte nejrůznější situace týkající se počtu, porovnávání, měření, orientace, …. D. Chvalte děti, napovídejte jim, podšeptávejte jim, když to potřebují. Neopravujte je, neříkejte jim, že něco dělají špatně. E. Neomezujte děti v počítání např. tím, že dítěti řeknete, že jej naučíte počítat do desíti.

Didaktická matematická prostředí v našich učebnicích (Hejný a kol., nakl. Fraus): Sémantická ( z hlediska MŠ nejdůležitější) – vycházejí ze životní zkušenosti dítěte: Krokování a Schody, Bus, Děda Lesoň, Rodina, … Strukturální – součtové trojúhelníky, sousedé, hadi, neposedové, pavučiny, stovková tabulka, … Geometrická – krychlové stavby, vystřihování a skládání z papíru, …

Ještě jednou a trochu jinak proč didaktická matematická prostředí Přitažlivost Dlouhodobost Matematická fundovanost Nastavitelná náročnost úloh Účinná implementace Podle našeho přesvědčení – dochází k budování mentálních matematických schémat

2. Krokování a (Schody) Etapizace Krokování 0. Úvodní etapa – Pohyb a nácvik povelů - vše by mělo být doprovázeno tleskáním. Cíl: Rozvoj rytmu, synchron pohybu a slova - říkanky, písničky, tanečky a k tomu zpěv, vytleskávání říkanek a písniček, samotné vytleskávání rytmu, poslech tónů na piáně, … Dobré ráno, dobrý den dneska máme krásný den máme ruce na tleskání a nožičky na dupání

Videoukázka 1. První etapa – vícedílné povely Žáci v činnosti poznávají aditivní operace. V této etapě je délka kroků standardizovaná. 2. Druhá etapa – zápis

Význam prostředí KROKOVÁNÍ Rytmus, synchron pohybu a slova Budování představ o čísle jako operátoru změny, operátorové úlohy Trénink krátkodobé paměti, řetězení aditivních operací Model čísla procesuální, pomíjivý, sémantický – číslo je reprezentováno počtem kroků (kvantita)

Prostředí Schody

Aplikace prostředí Schody do kombinatoriky, pravděpodobnosti a statistiky 1./I s. 55

Nápady pro MŠ Místo „Udělej tři kroky, začni teď“ a jedno dítě, nebo dvě děti krokují a ostatní děti počítají a tleskají, můžeme házet hrací kostkou a počet teček bude počet kroků, které má dítě odkrokovat. Ve hře „Člověče, nezlob se“ je přítomno krokování. Krokování bez krokovacího pásu (standardizace kroku), s krokovacím pásem – obojí má význam, též vytvoření Schodů – adresy jako tečky na hrací kostce V tomto prostředí – nástroj určování počtu-počítání, počítání pozpátku, později sčítání a odčítání pohybem (dvě různobarevné hrací kostky), později šipky – jazyk vhodný pro evidenci procesů Skákací panák, školka s míčkem, taneční podložka

3. Autobus Divadlo jasně ukazuje na plnění cíle rozvíjení paměti žáků Typy otázek: Kolik lidí vystoupilo na konečné? Kolik lidí nastoupilo u Okna? Kolik lidí jelo v autobusu od Lavic ke Stolu? Na které zastávce vystoupilo nejméně/nejvíce lidí? Kdy bylo v autobusu nejméně/nejvíce lidí? Kdy v autobuse ubylo/přibylo nejvíce lidí? Kolik se v autobuse vezlo celkem lidí?

Vystupuje zde číslo jako operátor změny, to bylo i u Krokování Zde číslo vystupuje i jako stav (počet lidí v autobusu) Je zde přítomno řetězení aditivních operací Opět rozvoj krátkodobé paměti Tvorba jazyka vhodného k evidenci vícekrokového procesu aditivních vztahů (jiný než u krokování) Význam prostředí Autobus

Nápady pro MŠ Práce dětí v mateřské školce Děti si hru na Autobus často vymyslí samy Obě prostředí Krokování a Schody a Autobus – mimo jiné dobře poslouží k diagnostice dětí Podívejme se do učebnice, jak to jde dál

4. Manipulativní geometrie Geometrická prostředí: 1. Vystřihování a skládání z papíru

1. Vystřihování a skládání z papíru

1. Vystřihování a skládání z papíru

2. Stavění krychlových staveb

2. Stavění krychlových staveb

2. Stavění krychlových staveb

2. Stavění krychlových staveb a jak to pokračuje

3. Další prostředí: Dřívka (ještě lepší namočené hrachy a párátka), Parkety (hra Ubongo) Manipulativní geometrie nepochybně přispívá k rozvoji jemné motoriky. Manipulativní geometrie přispívá k seznamování se „osobností“ 2D a 3D geometrie. Manipulativní geometrie přispívá k propedeutice míry, souměrnosti, podobnosti, …

Závěr – diskuse

Děkuji za pozornost.