Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 11 Předcházení vzniku odpadů 2015 Praha 6. – 7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Exportní strategie ČR ve vztahu k Rio+20
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Politika druhotných surovin ČR a její prosazování v praxi
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Technologické platformy a dopravní výzkum
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Soustava veřejných rozpočtů II.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
Strategie MPO v oblasti podpory inovací
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Akční plán EU pro oběhové hospodářství 11 Ing. Pavlína Kulhánková TVIP 2016 Hustopeče u Brna,
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií Nízkouhlíkové technologie AERS.
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 11 Předcházení vzniku odpadů 2015 Praha 6. –

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 2 Kde nás přibývá? - 60% populace žije v Asii - Nejvyšší index růstu = Afrika 2,3% - V roce 2025 předstihne Indie v počtu obyvatel Čínu - 10 mld. do 2100

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 3 Co máme a co potřebujeme?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 4 Světová těžba surovin

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 5 Jak to půjde dál?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 6 Nová ložiska?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 7 A co to bude stát?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 8 Kolik můžeme získat?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 9 Kolik můžeme získat?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 10 Kde můžeme brát?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 11 Jak si stojí Evropa? Zdroj: Eurostat Comtex Statistics

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 12 Evropský obchod

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 13 A co vlastně ještě zbývá?

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 14 Závislost EU na dovozech u vybraných surovin Zdroj: Evropská agentura pro životní prostředí

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 15 Oběhové hospodářství - co je podstatné? Změna myšlení = odpad není „odpad“ Synergie = komplexní přístup Transfer vědomostí, inovace Vzdělávání Spolupráce Společenská poptávka

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 16 Směrování „going beyond waste“ Udržitelné zajištění zdrojů (vazby na obchodní poltiku) Design (konstrukce) výrobků Fáze užití výrobků (vazba na spotřebitelskou politiku) Ukončení životnosti Trh s druhotnými surovinami Představení balíčku – prosinec 2015 Implementace – Oběhové hospodářství - aktuální pohled EK

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 17 Politika druhotných surovin ČR Politika druhotných surovin České republiky schválena vládou ČR dne (UV č. 755). Vláda uložila 1. místopředsedovi vlády pro ekonomiku a ministru financí, ministrům životního prostředí, školství, mládeže a tělovýchovy spolupracovat s ministrem průmyslu a obchodu na realizaci cílů a opatření stanovených v PDS ČR. Vyhodnocení a aktualizaci PDS ČR předkládat vládě jednou za 2 roky.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 18 Cíle Politiky druhotných surovin Cíl 1 Zvyšovat soběstačnost České republiky v surovinových zdrojích substitucí primárních zdrojů druhotnými surovinami. Cíl 2 Podporovat inovace zabezpečující získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslu. Cíl 3 Podporovat využívání druhotných surovin jako nástroje pro snižování energetické a materiálové náročnosti průmyslové výroby za současné eliminace negativních dopadů na životní prostředí a zdraví lidí. Cíl 4 Iniciovat podporu vzdělávání pro zajištění kvalifikovaných pracovníků v oboru druhotných surovin jako podporu konkurenceschopnosti ČR. Cíl 5 Aktualizovat rozsah statistického zjišťování pro zpracování materiálových účtů, které umožní zpracovávat hmotnostní bilance druhotných surovin v hospodářství ČR.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 19 Akční plán na podporu zvyšování soběstačnosti České republiky v surovinových zdrojích substitucí primárních zdrojů druhotnými surovinami Zpracovat návrh definice pojmu „druhotná surovina“ a projednat návrh definice, včetně jejího vložení do vhodného právního předpisu ČR, s dotčenými rezorty a zástupci podnikatelské sféry. Formulovat a prezentovat požadavek ČR na definování pojmu „druhotná surovina“ v právních předpisech EU v rámci instrukcí k aktualizovanému balíčku oběhového hospodářství EK a v rámci jednání v orgánech EU.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 20 Zpracovat návrh na stanovení minimálních závazných kvót využití druhotných surovin ve stavebnictví v rámci zakázek financovaných z veřejných zdrojů a navrhnout metodický pokyn pro veřejnou správu o možnostech a způsobech použití druhotných surovin ve veřejných zakázkách.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 21 Projednat způsob a postup zpracování katalogu druhotných surovin vhodných pro využití ve stavebnictví.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 22 Projednat možnost uzavření dobrovolné dohody mezi výrobci a dovozci plochého skla včetně výrobků z něj a subjekty provozujícími stavební činnost včetně demolic o zajištění sběru a zpracování plochého skla a výrobků z plochého skla po ukončení jejich životnosti. V případě dohody dotčených subjektů připravit návrh dobrovolné dohody.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 23 Projednat možnosti uzavření dobrovolné dohody mezi výrobci plastů a kolektivními systémy zabývajícími se zpětným odběrem výrobků s ukončenou životností (včetně sběru autovraků) a samosprávnými celky o zajištění sběru a zpracování výrobků z plastů po ukončení jejich životnosti.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 24 Prosazovat možnosti využívání druhotných surovin získaných z výrobků, materiálů a surovin po ukončení jejich životnosti v rámci operačních programů a dalších programů podpor.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 25 Program NÍZKOUHLÍKOVÉ TECHNOLOGIE Podporované aktivity: Zavádění inovativních technologií v oblasti nízkouhlíkové dopravy pilotní projekty zavádění technologií akumulace energie, zavádění nízkouhlíkových technologií v budovách, zavádění inovativních technologií v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů, Zavádění off grid systémů, zavádění systémů řízení spotřeby energií, zavádění inovativních nízkouhlíkatých technologií v oblasti zpracování a využívání druhotných surovin, zavádění technologií k získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslové výrobě, k vytěžování DS z použitých výrobků, na výrobu finálních výrobků z DS vč. náhrad primárních surovin DS Alokace EUR Program PO 3 – SC 3.4. Uplatnit inovativní nízkouhlíkové technologie v oblasti nakládání s energií a při využívání DS

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 26 Doplnit Národní soustavu povolání o Jednotky práce, které budou tvořit součást profesního zajištění principů oběhového hospodářství v oblasti získávání, zpracování a využívání druhotných surovin Začlenit výuku o druhotných surovinách do soustavy vzdělávání.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 27 Projednat možnost na úrovni sítě Zdravých měst a Místní Agendy 21 přenesení realizace Politiky druhotných surovin ČR na komunální úroveň.

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 28 Veškeré informace lze nalézt na webových stránkách MPO sekce Podpora podnikání podnikani/oppik/ podnikani/oppik/ Kontakty: Programy podpory spadající do PO 1 OP PIK: Ing. Petr Porák, tel.: , Programy podpory spadající do PO 2 OP PIK: Ing. Jaroslava Kubů, tel.: , Programy podpory spadající do PO 3 OP PIK: Ing. Ondřej Tomšej, tel.: , Programy podpory spadající do PO 4 OP PIK: Ing. Martin Volf, tel.: , Obecné informace Informační zdroje

Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Oběhové hospodářství a Politika druhotných surovin ČR 29 Děkuji za pozornost a těším se na spolupráci Ing. Pavlína Kulhánková ředitelka odboru ekologie tel.: