Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Porážení drůbeže, usmrcování a vykrvení, škubání, kuchání a konečná úprava Klíčová slova: drůbež, Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Porážková linka drůbeže příjem - modré světlo - uklidnění zavěšení drůbeže - háky na lince omráčení vodní lázeň - zvýšení vodivosti napětí 180 V vykrvení hrabavá drůbež - pomocí automatického nože vodní drůbež - ručně - krev pro lidskou výživu
škubání - horká voda voskování a chlazení pouze u vodní drůbeže opětovné škubání otevírání kloaky a dutiny břišní ručně u vodní drůbeže vyjmutí vnitřností
rozdělení vnitřností poživatelné - srdce, žaludek, játra nepoživatelné - plíce, střeva, žlučník odřezání hlavy - dočištění krku jakostní kontrola chladící vana - snížení tělesné teploty rozdělení do jakostních tříd
balení drobových balíčků vážení a balení masa zmrazení - teplota -36 o C expedice Porážková linka - ukázka “ “ porážková linka kuřat