Toxicita AA Akutní toxicita Poruchy chůze, třes, ataxie, svalová atrofie, halucinace LD 50 u krys: 107-203 mg/kg/t. hm. (Odhadovaný příjem potravou: 1-10μg/kg/t.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
NEUROTOXICKÉ ÚČINKY RTUTI centrální + periferní nervová soustava dospělí:poruchy citlivosti (parestesie) zúžení zorného pole a slyšení trnutí v končetinách.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obsah: Obecná toxikologie Toxikinetika a biotransformace toxických látek Testové otázky.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
METABOLISMUS TUKOVÉ TKÁNĚ 2. LF UK Prof. Rudolf Poledne, CSc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Aglykon. „Renwickova hypotéza“….1972 Epidemiologická souvislost mezi konzumací plesnivých brambor (špatná úroda) a výskytem závažných neurologických defektů.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Suroviny pro cukráře I. ročník
Náležitosti nápojových lístků
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
Osteoporóza a pohybový aparát
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola, Hradec Králové
Halucinogen Halucinogeny jsou skupina psychoaktivních drog dělící se do tří kategorií, na psychedelika, disociační drogy a delirogeny. Alternativním názvem.
ODHADOVÉ METODY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
ESZS Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
TIENS KANGLI.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
RIZIKO.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Abiotické podmínky života.
RIZIKO.
Kvalita a bezpečí jako hlavní principy k úspěšné a efektivní akreditaci Gabriela Franková.
Vývojové trendy v produkci potravin
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
BAT centrum Brno a jeho činnost v roce 2018
Hallandsås tunel a expozice pracovníků
Diferencované stravování
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
WDXOA4 465AHC/2-S Předem plněná automatická pračka se sušičkou Dynamic Next SLIM Technologie One Touch, rychlé cykly 14, 30, 44 a 59 min, dotykový displej,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Transkript prezentace:

Toxicita AA Akutní toxicita Poruchy chůze, třes, ataxie, svalová atrofie, halucinace LD 50 u krys: mg/kg/t. hm. (Odhadovaný příjem potravou: 1-10μg/kg/t. hm)

–Metabolismus Konjugace s glutathionem Epoxidace na glycidamid Reakce s makromolekulami (hemoglobin, DNA)

Biotransformace

–Chronická toxicita –Neurotoxicita –Genotoxicita a karcinogenita (IARC - třída 2A) –Vliv na reprodukci, zárodečné buňky a vývoj

Velmi vysoké hladiny akrylamidu v tepelně zpracovaných bramborách, červené řepě a špenátu (až µg/kg) Od tunelu ke smaženýmpotravinám Rok 2001 M. Törnqvist, November 2001, Seminar at the National Food Administration

Výskyt akrylamidu v potravinách Tepelně zpracované (t>120°C) Bohaté na redukující sacharidy Výrobky z brambor Bramborové lupínky, hranolky Cereální výrobky Jemné pečivo, perník, křehký chléb, snídaňové cereálie, sušenky Pražená káva, koření, sušené švestky

Kávové náhražky Bramborové lupínky Perník Pražená káva Sušenky Popcorn Hranolky Křehký chléb Krekry Čokoláda Dětské sušenky Snídaňové cereálie Čokoládové výrobky Chléb Obsah akrylamidu v potravinách Zdroj: Stadler, R.H., Scholz, G, 2004

Podíl jednotlivých potravních skupin na celkové expozici Zdroj: van Leeuwen, F.X.R., 2007

Faktory ovlivňující vznik akrylamidu Složení suroviny Obsah aminokyselin, sacharidů pH Podmínky při zpracování Teplota Čas Konečná vlhkost

Odhad expozice Národní dietární průzkum, Riksmaten (Švédsko) –1997/98, 1200 osob, 7-denní záznamy, věk Kombinovaný s analytickými studiemi - pilotní studie  Průměrný příjem 25  g/den, maximum 5-6 x vyšší Mnoho potravin ještě neanalyzováno

Charakteristika rizika (strategie toxikologického hodnocení) Pokud se neobjeví protichůdné údaje –akrylamid je považován za karcinogen u člověka –extrapolace z vysokých na nízké dávky, z myši/potkana na člověka je relevantní –odhady rizika za pomoci stávajících toxikologických metod mohou být používány při diskuzi prioritních opatření

Dilema manažéra rizika - vhodný stupeň ochrany? “Virtually Safe Dose” (“virtuální bezpečná dávka”) Riziko prokazatelné epidemiologicky Odhadované riziko - pokusy na zvířatech Přemysl Slanina NATIONAL FOOD ADMINISTRATION

GENOTOXICITA AA AA negativní Ames´test atd.. Glycidamid pozitivní “ “ in vitro + in vivo – buňky (micronucleus, samčí zárodečné buňky)

Numbers of Fischer 344 rats with tumors after receiving AA in drinking water for two years (Johnson and Johnson 1986) Type of tumorSexDose (mg/kg bw / day) Thyroid gland (adenomas) M1/600/582/591/597/59* Adrenal glandM3/607/597/605/6010/60* Mammary tumorsF10/6011/609/6011/5823/61* CNS tumorsF1/602/591/60 9/61* Uterus, adenocarcinomas F1/602/601/600/595/60* * p = 0.05; pairwise with control group, adjusted for mortality

Range of BMD (mg/kg bw ) Range of BMDL (mg/kg bw) Range of BMD (mg/kg bw) Range of BMDL (mg/kg bw) Tumor SiteJohnson et alFriedman et al Total mammary tumors Peri-testicular mesothelioma Thyroid follicular adenoma CNS tumors of glial origin Summary of dose-response modelling results for induction of selected tumors in rats administered AA with drinking water (EFSA 2005)

EffectNOEL / BMDL mg/kg bw Margin of Exposure (MOE) at mean intake high intake Conclusions / Comments Morphological changes in nerves NOEL Effects at average intakes unlikely Reproductive developmental and other changes NOEL CancerBMDL MOE too low   human health concern. Necessa- ry to reduce AA in foods! ACRYLAMIDE – NOEL / BMDL / MOE Intake estimates: mean intake 0.001mg/kg bw/day high intake mg/kg bw/day