Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZVOSLOVÍ ORGANICKÝCH SLOUČENIN
Advertisements

PRINCIP SOUČASNÉHO NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN
Cola + mentos.
Chemické reakce arenů.
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF203 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMProsinec.
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Částicová stavba látek
VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_CHE.S5.14.
Klasifikace chemických reakcí
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Reakce alkanů a cykloalkanů.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Izomerie Reakce organických sloučenin Názvosloví organické chemie
Organická chemie - úvod
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemické rovnováhy ve vodách
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PaedDr. Ivana Töpferová
Indukční efekt symbol I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
C HEMICKÉ REAKCE V ORGANICKÉ CHEMII Mgr. Jaroslav Najbert.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
D-PRVKY 10. listopadu 2013 VY_32_INOVACE_130117
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Základní typy organických reakcí
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Príklady reakčných schém: (Vysvetlite, čo vyjadrujú uvedené schémy.)
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Jak se atomy spojují.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Činidla v organické chemii VY_32_INOVACE_ dubna 2013

ČI o Činidlo - výchozí sloučenina, která je anorganické povahy a má malou M r a iniciuje průběh chemické reakce. - dělí se do dvou skupin, podle toho, co vyvolává: 1.HOMOLÝZA = štěpení kovalentní vazby, při němž si každý z atomů spojených vazbou ponechá jeden valenční elektron: výchozí látka A − B → A + B vazba se symetrickyradikály rozštěpí- velmi reaktivní, mají nepárový elektron

Homolytická činidla – skládají se z radikálů, tj. částic schopných existence omezeně krátkou dobu. Vznikají ze sloučenin obvykle účinkem UV záření. CH3 − CH3→CH3+ CH3 methylové radikály

2. HETEROLÝZA – asymetrické štěpení kovalentní vazby, při němž si 1 elektronový pár zůstává u atomu s větší elektonegativitou. Dochází k vytvoření el. nábojů: výchozí látka A - B → A+ + B- vazebné elektrony si přitáhne elektronegativnější atom a vytvoří anion.

Heterolytická činidla – skládají se z iontů, nebo neutrálních molekul. Dělíme je na: a)Nukleofilní – většinou jsou to částice s volnými el. páry – donory elektronů. OH-, Cl-, I-, NH 3, H 2 O b)Elektrofilní – mají elektronů nedostatek – H 3 O+, Br+, Cl+, NO 2 +, NO+ Při reakcích se vážou tato činidla na místo v molekule s opačným nábojem.

, které z částic patří mezi radikálové, elektrofilní nebo nukleofilní: kleofilní: 1.Rozhodněte, které z částic patří mezi radikálové, elektrofilní nebo nukleofilní: VzorecTyp činidla CH 3 OH - NH 3 Cl + SO 3 H + Br CH 3 O - CH 3 OH

CH 3 b) CH 3 + c) Cl d) Cl + 2. U daných částic uveďte počet valenčních elektronů atomů uhlíku a chlóru: a) CH 3b) CH 3 + c) Cld) Cl +

CH 3 b) CH 3 + c) Cl d) Cl + Částice Počet volných elektronových párů OH - NH 3 F-F- H2OH2O CH 3 OH

CH 3 b) CH 3 + c) Cl d) Cl + 4. a)Zapište homolytické štěpení vazby v molekule Cl 2 a)Zapište heterolýzu vazby v molekule HBr

CH 3 b) CH 3 + c) Cl d) Cl + Použité zdroje: PACÁK A KOL., Josef. Chemie pro II. ročník gymnázií. 1.vydání. Praha 2: Státní pedagogické nakladatelství, n.p., 1985.