Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Vazebná energie a energie reakce
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Název projektu: Škola a sport
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Vlastnosti atomových jader
Jaderná energie.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderná fyzika a stavba hmoty
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Jaderná energie Jaderné reakce.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_380 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronická učebnice - II
Uvolňování jaderné energie
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Stavba látek.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
49. Jaderná fyzika I.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Radioaktivita.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Model atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Jaderné reakce

Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí

Otázky na úvod 1.Je možné při chemických reakcích přeměňovat atomy prvků v jiné atomy? 2.Je možné při jaderných reakcích přeměňovat atomy prvků v jiné atomy? 3.Jaké síly působí v atomu? 4. Znáš příklad jaderné reakce?

Jaderné reakce dochází k nim při srážkách atomových jader letících proti sobě velkou rychlostí při nich se jedno jádro může měnit v jiné  možná vzájemná přeměna prvků elektrický náboj i počet nukleonů je stejný před reakcí i po reakci

Energie uvolňovaná při jaderných reakcích nukleony v atomovém jádře jsou vázány obrovskými silami při jaderných reakcích se ruší silové vazby v jádře a uvolňuje se obrovská energie  podoba záření, s tlakovými a tepelnými účinky, tato energie může být dále přeměňována na další formy energie energie uvolňovaná při jaderných reakcích je milionkrát větší než u reakcí chemických

Druhy jaderných reakcí štěpení – atomové jádro se rozštěpí na dvě menší jádra – jaderné reaktory, jaderný výbuch slučování – ze dvou lehkých jader se vytvoří jádro těžší – reakce na Slunci: slučování jader vodíku ne jádra helia

Štěpení jádra rychlý neutron rozštěpí jádro atomu  rozpad na – dva prvky – 3 neutrony (ty mohou štěpit další jádra) – velká uvolněná energie řetězová reakce – nastává v případě uvolňování neutronů, které jsou schopny štěpit další jádra – dvojí průběhvýbuch řízený průběh

Explozívní řetězová reakce aby mohla proběhnout řetězová reakce, musí mít štěpný materiál kritickou hmotnost (minimální množství štěpné látky) uvolnění obrovského množství energie v krátkém čase  ničivé účinky výbuchu: vysoká teplota, prudká změna tlaku, ionizující záření využití: jaderné zbraně

Řízená řetězová reakce řízení řetězové reakce spočívá v regulaci uvolňovaných neutronů do jaderného reaktoru se zasunují tyče z materiálu, který pohlcuje neutrony (bor, kadmium) využití: jaderný reaktor

Výukový program Fyzika zajímavě další informace, animace a zajímavosti: Výukový program Fyzika zajímavě – atomistika a astronomie – kapitola Jaderná energetika

Otázky k zopakování 1.Je možné vyrábět zlato z jiných prvků? 2.Proč se atomové jádro nerozletí odpudivými elektrickými silami? 3.Co je uvolňování energie? 4.Jaký může mít průběh řetězová reakce? 5.Jaký je princip jaderné bomby? 6. Proč lidstvo usiluje o získávání energie z reakcí slučování jader vodíku?

Shrnutí jaderná reakce reakce při srážkách atomových jader druhy jaderných reakcí štěpení slučování štěpná rekce rychlý neutron rozštěpí jádro atomu  rozpad na 2 prvky + 3 neutrony + velká uvolněná energie průběh řetězové reakce výbuch řízená reakce