Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Program rozvoje venkova na období
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Program rozvoje venkova na období
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program rozvoje venkova na období
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje venkova , Všeradice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Program rozvoje venkova Příprava na programové období po roce 2013
Program rozvoje venkova 2014 – 2020
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
FONDY EU Programové období
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Ing. Jan Groh, LL.M., MBA Inovace z pohledu PRV III. Venkovská konference v Královéhradeckém kraji.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Program rozvoje venkova , Monínec.
ROP JV – informace o novém programovém období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Aktuální stav implementace osy IV  rozpočet PRV: 92,8 mld. Kč  rozpočet osy IV LEADER: 5,2 mld. Kč (5,6 % z celkového rozpočtu programu)  Celkem proplaceno z osy IV: 2,2 mld. Kč (42 %)  Opatření osy IV:  IV.1.1 Místní akční skupina  IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie  IV.2.1 Realizace projektů spolupráce

Aktuální stav implementace opatření IV.1.1

Aktuální stav implementace opatření IV.1.2

Aktuální stav implementace opatření IV.2.1

Harmonogram příjmu Žádostí na rok 2012

Harmonogram příjmu Žádostí

opatření III.4.1 Získávání dovedností, animace a provádění  probíhá vyjednávání s Evropskou komisí  spuštění v říjnu 2012  předpokládaná alokace: 28 mil. Kč  způsobilé výdaje: studie, analýzy, propagační akce, informační akce, vzdělávání  cíl: příprava integrované strategie území  podmínka: koučing ze strany zkušené MAS

 Zatím 50 potenciálních žadatelů z opatření III.4.1

 Zatím 4 potenciální žadatelé z opatření III.4.1 v Olomouckém kraji

 Zatím 6 potenciálních žadatelů z opatření III.4.1 ve Zlínském kraji

Programové období nový rámec pro II. pilíř SZP - rozvoj venkova Strategie Evropa 2020 (EU 2020) Společný strategický rámec (SSR) zahrnuje EZFRV, EFRR, ESF, KF a ENRF a odráží EU 2020 prostřednictvím společných tematických cílů, které mají být řešeny klíčovými akcemi jednotlivých fondů Partnerská smlouva národní strategický dokument vymezující zacílení finančních prostředků k naplnění tematických cílů definovaných ve „společném“ nařízení Rozvoj venkova EZFRV Ostatní SSR fondy EFRR, ESF, KF a ENRF

Právní rámec pro rozvoj venkova  víceletý finanční rámec (interinstitucionální dohoda)  nařízení o společných ustanoveních pro fondy SSR  nařízení k rozvoji venkova  nařízení o financování, řízení a sledování SZP  prováděcí předpisy a vodítka EK  odhadovaný harmonogram příprav a projednávání 2O VFR nařízení prováděcí předpisy Partnerská smlouva PRV

Tematické cíle x priority pro rozvoj venkova  11 tematických cílů definovaných v nařízení ke společným ustanovením fondů SSR  provázanost s prioritami pro rozvoj venkova stanovenými v nařízení pro rozvoj venkova:  Podpora přenosu znalostí a inovací  Zlepšení konkurenceschopnosti (zemědělství, lesní hospodářství)  Podpora pro organizaci potravinového řetězce a řízení rizik  Obnova, zachování a posílení ekosystémů  Podpora efektivního využívání zdrojů a přechod na nízkouhlíkové hospodaření (investiční opatření, nároková opatření)  Podpora sociálního začleňování, redukce chudoby a hospodářského rozvoje venkovských oblastí

Opatření pro rozvoj venkova  každé opatření z nabídky nařízení k rozvoji venkova může přispívat k cílům několika priorit  inovace, životní prostředí a změny klimatu jsou průřezová témata prolínající všemi prioritami  minimálně 25 % rozpočtu z EZRFV bude určeno pro zmírnění klimatických změn a obhospodařování půdy (Agro-environmentální-klimatické opatření, Ekologické zemědělství, Platby ve znevýhodněných oblastech)  minimálně 5 % rozpočtu z EZFRV bude určeno pro metodu LEADER

Financování rozvoje venkova  dle stávajícího návrhu víceletého finančního rámce je rozpočet na období pro rozvoj venkova  101,157 mld. EUR (v běžných cenách)  národní alokace nejsou dosud stanoveny, rozdělení celkového rozpočtu by mělo být podle:  objektivních kritérií  výše rozpočtu pro stávající období  spolufinancování EU zdroje : rozpočet ČR:  méně rozvinuté oblasti 85 % : 15 %  možnost navýšení pro vybraná opatření (vzdělávání, seskupení producentů, spolupráce, mladí zemědělci) 90 % : 10 %  inovativní projekty (capping) 100 % : 0 %

Rozpočet na Program rozvoje venkova  rozpočet by měl být předmětem bilaterálních jednání s EK  lze předpokládat spíše nižší částku z EZFRV než v současném období  dopad vyšší míry kofinancování z EU zdrojů  celkový rozpočet na rozvoj venkova může být nižší než pro období 2007 – 2013 !  vyhrazení 5 % z rozpočtu EZFRV na tzv. „výkonnostní rezervu“ - výplata podmíněna dosažením stanovených cílů („milníků“) v polovině programového období  silná orientace EK na výkon – při neplnění cílů hrozí sankce (při nenaplnění cíle z 50 % může sankce činit 25% rozpočtu na prioritu)

LEADER  Opatření navazuje na stávající osu IV LEADER  Podpora místních akčních skupin  navýšení režijních výdajů na 25 %  Podpora realizace rozvojové strategie  propojení na kohezní politiku – strategické plány LEADER budou obsahovat integrovanou strategii pro využití finančních prostředků i z jiných EU fondů  Podpora realizace projektů spolupráce mezi místními akčními skupinami

Děkuji za pozornost Lucie Krumpholcová vedoucí oddělení strategie a implementace osy III a IV PRV odbor Řídící orgán PRV Ministerstvo zemědělství tel: GSM: