NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

Mladší doba kamenná Doba bronzová Doba železná
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚK.
zpracovaný v rámci projektu
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Pravěk.
Identifikátor materiálu: EU
NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Život člověka v době kamenné
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ICT VL Pravěk – procvičování 4.R
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty oznamovací VY_32_INOVACE_01 Sada 22 Základní škola T.
Lovci mamutů.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_10_NÁKUP.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Pravěk – doba kamenná VY_32_INOVACE_3C_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640,PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_SLUŽBY-
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Věra Jahnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu: VY_ 32_INOVACE_16_V_M_HŠ_.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640,PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěk.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Štěpánka Vaňková Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_II.JZ_ČTENÍHŠ_HLÁSKY.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Štěpánka Vaňková Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_II.JZ_ČTENÍHŠ_HLÁSKA.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
Pravěk 6.ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Jahnová
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK TÉMA: PRAVĚK NÁZEV SADY: III. SPOLEČNOST - HŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE Prezentace slouží žákům II. stupně speciální školy k výkladu a opakování učiva v předmětu společnost – historie našeho národa. Žáci se seznámí se základním rozdělením pravěku podle používaného materiálu a životem lidí v tomto období. Inovace : interaktivní způsob učení. Prezentace na interaktivní tabuli. Pomůcky: pero Žáci pracují společně s učitelem se snímky 3 – 8. Listy 9 – 12 slouží k opakování a procvičování učiva.

PODLE MATERIÁLU, KTERÝ LIDÉ POUŽÍVALI SE ROZDĚLUJE NA : DOBU KAMENNOU DOBU BRONZOVOU DOBU ŽELEZNOU PRAVĚK JE OZNAČENÍ PRO OBDOBÍ PŘED MNOHA TISÍCI LETY

V TÉTO DOBĚ NEBYLO PÍSMO O ŽIVOTĚ LIDÍ Z PRAVĚKU SE DOZVÍDÁME : Z VYKOPÁVEK NEBO NÁLEZŮ NAPŘ. PŘI HLOUBENÍ ZÁKLADŮ DOMŮ Z KRESEB NA STĚNÁCH JESKYNÍ

LIDÉ ŽILI VELICE JEDNODUŠE ŽIVILI SE TÍM, CO JIM DALA PŘÍRODA - SBÍRALI LESNÍ PLODY (HOUBY, BORŮVKY, KOŘÍNKY) - LOVILI RYBY V ŘECE - LIVILI MAMUTY, MEDVĚDY, SOBI, NOSOROŽCE ŽILI V JESKYNI HOSPODAŘILI A LOVILI SPOLEČNĚ V TLUPÁCH ŽENY UDRŽOVALY OHEŇ MUŽI LOVILI ZVĚŘ A BRÁNILI TLUPU PŘED NEPŘÍTELEM HLAVNÍM MATERIÁLEM BYL KÁMEN, KOSTI ZVÍŘAT, KŮŽE, DOBA KAMENNÁ

DOBA BRONZOVÁ ZBRANĚ, NÁSTROJE A ŠPERKY LIDÉ VYRÁBĚLI Z BRONZU UMĚLI VYRÁBĚT NÁDOBY NA HRNČÍŘSKÉM KRUHU CHOVALI UŽ TAKÉ ZVÍŘATA (KOČKY, SLEPICE, KACHNY)

DOBA ŽELEZNÁ K VÝROBĚ NÁSTROJŮ A ZBRANÍ POUŽÍVALI ŽELEZO LIDÉ JIŽ UMĚLI PĚSTOVAT OBILÍ, ČOČKU, JABLKA, HRUŠKY, PETRŽEL, MAJORÁNKU, A DALŠÍ PLODINY CHOVALI UŽ TAKÉ PRASATA, KOZY, OVCE UMĚLI TAKÉ TROCHU OBCHODOVAT

NA OBRÁZKU JSOU LIDÉ Z OBDOBÍ, KTERÉ SE NAZÝVÁ : (DOPLŇ PÍSMENA) V DOBĚ KAMENNÉ SE HLAVNĚ POUŽÍVAL : V DOBĚ BRONZOVÉ SE JIŽ POUŽÍVAL : V DOBĚ ŽELEZNÉ SE POUŽÍVALO :

LIDÉ ŽILI : V PANELÁKU V JESKYNIV ZÁMKU O ŽIVOTĚ LIDÍ Z PRAVĚKU SE DOZVÍDÁME : Z VYKOPÁVEK A KRESEB Z FOTOGRAFIÍZ KNIH, KTERÉ SAMI NAPSALI

Z ČEHO SI LIDÉ V DOBĚ KAMENNÉ VYRÁBĚLI OBLEČENÍ: UŠILI SI JE Z LÁTKY UPLETLI Z VLNYZ KŮŽÍ ULOVENÝCH TVÍŘAT VYMYSLI, NA JAKÉ HUDEBNÍ NÁSTROJE MOHLI HRÁT LIDÉ V DOBĚ KAMENNÉ. BYLO JICH DOCELA HODNĚ. A TEĎ SE MŮŽEŠ PODÍVAT NA DALŠÍ SNÍMEK ….

HUDEBNÍ NÁSTROJE DOBY KAMENNÉ: ŠKRABKYCHŘESTIDLA BUBNY POTAŽENÍ KŮŽÍ PÍŠŤALKY ZE DŘEVA NEBO KOSTÍ PANOVA FLÉTNA Z PTAČÍCH KOSTÍ, KTERÉ JSOU SPOJENÉ KŮŽÍ

POUŽITÉ ZDROJE JESKYNĚ ALTAMIRA – VOLNÉ DÍLO - CARTAILHAC, Émile. PRAVĚKÉ MALÍŘSTVÍ -WIKIPWEDIE [online]. Dostupný na WWW: KAMENNÁ DOBA – VOLNÉ DÍLO - VASNETSOV, Viktor M.. PORTÁL: PRAVĚK -WIKIPEDIE [online]. Dostupný na WWW: 0%B5%D0%BA_(1).jpg 0%B5%D0%BA_(1).jpg Stonehenge – volné dílo WIGULF. Pravěk - Wikipedie [online]. Dostupný na WWW: Bronzové korále – volné dílo DESCOUENS, Didier. Doba bronzová - Wikipedie [online]. Dostupný na WWW: Železné artefakty – volné dílo KOZUCH. Doba železná - Wikipedie [online]. Dostupný na WWW: KERAMIKA – VOLNÉ DÍLO MORAVCOVÁ, Jana. Doba bronzová - Wikipedie [online]. Dostupný na WWW: KELTSKÝ ŽACÍ STROJ – VOLNÉ DÍLO NEUVEDEN. KELTSKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - WIKIPEDIE [online]. Dostupný na WWW: Pravěké hudební nástroje - kliparty - Vše citováno [ ].