DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Husitství v obrazech a v otázkách
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
VY_32_INOVACE_14_BĚLKOVICE- LAŠŤANY_Vl – 4. ročník Mgr. Alena Kindlová Základní škola a Mateřská škola Bělkovice-Lašťany CZ.1.07/1.4.00/
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Opakování Doba husitská
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Od Karla IV. k husitským válkám
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Základní části obličeje
Dělení lomených výrazů
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Sýr a myška Na snímcích 2, 3, 4 a 5 jsou kartičky určené k vystřižení a zalaminování. Dítě pracuje dle pokynů: Podej mi myšku, která je vedle sýra atd.
Interaktivní procvičování barev a paměti na tvary těles.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Rozcvička Urči typ funkce:
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
Autor © Žaneta Prošková
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
Pracovní list 1) Do které kategorie jazyků se řadí španělština?
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

DĚJINY V OBRAZECH Husitství Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jan Hus – koncil v Kostnici Ve kterém roce došlo k tomuto koncilu? Kdo jsou vyobrazení lidé? Co bylo hlavním tématem na Kostnickém koncilu?

3 Upálení Jana Husa na hranici během Kostnického koncilu Proč byl Jan Hus upálen? Jaké důsledky měl tento čin? Vyjmenuj některé Husovy předchůdce, kterými se inspiroval. Znáš nějaké literární dílo Jana Husa?

4 Jan Žižka z Trocnova Kdo je vyobrazený muž? Přečti text pod obrázkem – co tato slova znamenají? Proč byl Jan Žižka nazýván „z kalichu“? Proč má Jan Žižka přes oči pásku?

5 Porážka železných pánů u Sudoměře dne 25. března 1420 S kým se husitská vojska v této bitvě střetla? Ukaž a pojmenuj některé husitské zbraně. Zamysli se nad tím, proč autor obrazu použil v názvu pojem „železní pánové“?

6 Jan Žižka s knězem Václavem Korandou roku 1420 hledí z Vítkova na Prahu Jaká významná událost se stala na Vítkově? Urči, kdo z osob na obraze je Jan Žižka a kdo Václav Koranda. Svou odpověď zdůvodni. Vyhledej, kdo byl Václav Koranda.

7 Žižka raněn do oka před Rábím Kdy se stala vyobrazená událost? Najdi, kde se nachází hrad Rábí. Zkus odhadnout nebo vyhledat, v jakém stavebním stylu byl hrad postaven.

8 Smrt Jana Žižky z Trocnova Kde vojevůdce Jan Žižka zemřel? Kdy k tomu došlo? Kdo vedl Husity po smrti Jana Žižky? Jan Žižka byl geniální vojevůdce, v čem spočívala jeho nejčastější vojenská strategie?

9 Prokop Holý a Jan Rokycana Kdo jsou vyobrazení muži? Co znamená symbol na rameni Prokopa Holého? Jak a kdy došlo k úpadku husitského hnutí?

10 U Domažlic Bitva u Domažlic byla jednou z posledních husitských bitev. Čím se tolik proslavila? Autorem tohoto obrazu je Mikoláš Aleš. Které z dalších obrazů v této prezentaci namaloval? Co víš o Mikoláši Alšovi? Vyhledej jeho další obrazy.

11 2/ Autor obrazu: Václav Brožík Wikimedia.org Jan_Hus-Council_of_Constance.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 3/ Autor obrazu: Emanuel Müller-Baden Wikimedia.org Burning_of_jan_hus_at_the_stake_at_council_of_constance.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 4/ Autor obrazu: Mikoláš Aleš Wikimedia.org Jan_Žižka_z_Kalicha.gif [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 5/ Autor obrazu: Ferdinand Hetteš Wikimedia.org Hetteš%2C_Ferdinand_-_Porážka_železných_pánů_u_Sudoměře_dne_25._března_1420.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 6/ Autor obrazu: Josef Mathauser Wikimedia.org Josef_Mathauser_ _Jan_Žižka_s_knězem_Václavem_Korandou_roku_1420_hledí_s_Vítkova_na_Prahu.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 7/ Autor obrazu: Věnceslav Černý Wikimedia.org Věnceslav_Černý_-_Žižka_raněn_do_oka_před_Rábím.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 8/ Autor obrazu: Věnceslav Černý Wikimedia.org Věnceslav_Černý_-_Smrt_Jana_Žižky_z_Trocnova.jpg [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 9/ Autor obrazu: Mikoláš Aleš Wikimedia.org Prokop_Holý_a_Jan_Rokycana.gif [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:. 10/ Autor obrazu: Mikoláš Aleš Wikimedia.org U_Domažlic.gif [online] 2009 [cit ]. Dostupné z WWW:.