Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, suroviny pro pivo, Anotace: Výklad nové látky, spotřeba ve světě, Klíčová slova: slad, chmel, kvasnice, sladinka, mladinka, šrotování, vystírání, rmutování, zcezování, vaření Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
VÝROBA PIVA Obr. 1
Jak si stojíme ve výrobě ? ČR zaujímá 16. místo ve světě ve výrobě piva 1. místo ve výrobě na obyvatele 1. místo ve spotřebě na obyvatele –spotřeba 144 l celkem je u nás 50 pivovarů k tomu přibývají restaurační minipivovary
VÝROBA PIVA PIVO alkoholický nápoj vyrobený –ječný slad –chmel –voda –kvasnice –dosyceno CO 2 alkoholové kvašení C 6 H 12 O 6 2 C 2 H 5 (OH) 2 + CO 2
Suroviny pro výrobu: slad – viz předchozí kapitola voda – spotřeba 15 – 20 hl na 1 hl výrobku –ovlivňuje barvu, chuť, pěnivost a stabilitu –nesmí obsahovat Fe, CaSO 4, Na 2 SO 4, mikroorganismy chmel – dodává jemně charakteristickou jemně nahořklou chuť. Obsahuje Alfa hořké kyseliny – Humulon Beta hořké kyseliny – Lupulon pivní kvasnice – na 1 hl je třeba kg
obr. 1 Obr. 2
Technologický postup šrotování sladu vystírání – vystírácí kádě – míchání s vodou. Snaha o co nejmenší provzdušnění rmutování – dochází k zahřívání a varu –působením enzymů amylázy se převádí škrob na jednoduché cukry (disacharid maltozu) + přechod nerozpustných látek do roztoku –vzniká výluh bohatý na maltózu - SLADINKA
Technologický postup zcezování – oddělení čirého výluhu – SLADINKY od zbytku šrotu – vzniká 1. vedlejší produkt Pivovarské mláto vaření – sladinka se vaří s chmelem aby vznikla MLADINKA a vzniká 2. vedl. produkt Hořké kaly (zachyceny filtry) na 1hl piva 10 o 200 – 300 g chmele 12 o 360 – 500 g chmele vaří se 15 – 30 minut pak zchlazení na 5 o C
obr AUTOR NEUVEDEN. Pivovar Svijany [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: schémata použity se souhlasem firmy