ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference 6.8.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Automobilový průmysl ČR v roce 2013 Základní údaje a fakta
Trendy finančních produktů ČLFA
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Aspekty a oblasti analýzy trhu
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
126MPO – Management podniku Ondřej Vrátný, obor Stavební management ZS 2009/10.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Českomoravská elektrotechnická asociace partner Veletrhy Brno a.s. MSV 2009 Českomoravská elektrotechnická asociace, odborný garant MSV 2009 a spolupořadatel.
Elektrotechnický a Energetický sektor v České republice
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Průzkum organizovaný pro členské firmy SPS - květen 2012 Podle činnosti firmy Inženýrské stavby Pozemní stavitelství Ostatní.
Firemní prezentace. Něco o nás Předmětem podnikání je stavební činnost s prioritním zaměřením na provádění dopravních, občanských, bytových, inženýrských.
Makro a mikro analýza stavebnictví
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Osnova přednášky Obecné funkce zahraničního obchodu v ekonomice
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_VÝSTAVBA.
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Přehled činnosti SÚIP v roce 2011 Počty provedených kontrol Úrazy v ČR v roce 2011 –Rozdělení dle zdroje –Analýza podle odvětví Pokuty.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Dlouhodobý vývoj zahraničního obchodu České republiky V Praze, dne 6. října 2008.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jaký je dnešní nový byt? Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD – úloha zahraničního obchodu v ekonomice, specifika fungování zahraničního obchodu vybraných odvětví v ČR.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Jan Ernest ČESKÝ PRŮMYSL V ROCE 2013 Tisková konference, 6. listopad 2013, Praha.
1 Stavíme svět zítřka. Nové smluvní modely – urychlení investiční výstavby Doprava – investice do dopravní infrastruktury, Ing. Tomáš Koranda, HOCHTIEF.
Vývoj české ekonomiky, její srovnání se zeměmi Visegradu, prognóza ČNB a budoucí exit z kurzového závazku Mafra – Budoucnost V4 Praha, 26. září 2016 Jiří.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
HISTORIE A TYPOLOGIE MÉDIÍ 3
213. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM KDO ZASTAVÍ PROPAD STAVEBNICTVÍ?
Tisková konference ČMKOS
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Prezident SPS Ing. Václav Matyáš
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Aspekty a oblasti analýzy trhu
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Tisková konference ČMKOS
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Český průmysl a stavebnictví v první polovině roku 2010 Tisková konference

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Průmysl z pohledu ČR Podíl průmyslu na tvorbě HDP a zaměstnanosti se pohybuje okolo 30% Průmysl zaměstnává řádově 1,3 mil. lidí, z toho je necelých 100 tis. OSVČ Český průmysl je silně exportně orientován - produkce je z více jak poloviny závislá na zahraniční poptávce Klíčová odvětví (z hlediska podílu na celku a budoucí poptávky): Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů a s ní úzce souvisejících výrob (zejm. výroba pryžových a plastových výrobků) Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klim.vzduchu Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků včetně strojů a zařízení Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (vazba na stavebnictví) Výroba potravinářských výrobků Výroba základních kovů, hutní zpracování; slévárenství Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Průmysl v Evropském měřítku Podíl jednotlivých členských zemí na celkové průmyslové produkci zemí EU 27, zdroj: Eurostat

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Stavebnictví z pohledu ČR Podíl stavebnictví na tvorbě HDP a zaměstnanosti přesahuje 7 % Stavebnictví zaměstnává řádově 0,5 mil. lidí, z toho je více jak 150 tis. OSVČ Produkce českého stavebnictví je téměř zcela závislá na tuzemské poptávce Klíčová odvětví (z hlediska podílu na celku a budoucí poptávky): Pozemní stavitelství (zejm. budoucí vývoj v bytové výstavbě, výstavbě obchodních center, kanceláří, skladovacích prostor, škol, zdravotnických zařízení, apod…..) Inženýrské stavitelství (zejm. výstavba nových silnic a dálnic, rekonstrukce a modernizace stávajících železničních tratí, vodohospodářských staveb)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Stavebnictví v Evropském měřítku Podíl jednotlivých členských zemí na celkové stavební produkci zemí EU 27, zdroj: Eurostat

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSL

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE Stejné období předchozího roku = 100: Červen 2010: +9,7 % (+ 9,7 % WDA) 2. čtvrtletí 2010: +12,3 % (+ 10,5 % WDA) 1. pololetí 2010: +9,9 % (+ 9,0 % WDA) Zřetelné oživování - od počátku roku produkce meziročně v černých číslech Odrážíme se však od nízké srovnávací základny Stejné období roku 2008 = 100: Červen 2010: -4,3 % (-6,6 % WDA) WDA = očištěno od vlivu počtu pracovních dní (working days adjusted)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE K meziročnímu růstu v červnu nejvíce přispívají: CZ-NACE 29 - Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů příspěvek +2,9 procentního bodu, růst o 17,3 % CZ-NACE 25 - Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků příspěvek +1,6 p.b., růst o 21,5 % CZ-NACE 26 - Výroba počítačů, elektron. a opt. přístrojů a zařízení příspěvek +1,2 p.b., růst o 38,1 % CZ-NACE 24 - Výroba zákl. kovů, hutní zprac. kovů; slévárenství příspěvek +1,1 p.b., růst o 27,9 % Meziroční pokles: CZ-NACE 32 - Výroba nábytku … pokles o 13,2 % CZ-NACE 10 - Výroba potravinářských výrobků … pokles o 2,2 % Ve 2. čtvrtletí - Výroba nápojů a Výroba ostat. nekov. min. výrobků

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE Předchozí období = 100: Červen 2010: +0,7 % (SA) 2. čtvrtletí 2010: +1,8 % (SA) 1. pololetí 2010: +5,6 % (SA) Od 3. čtvrtletí 2009 kladné mezičtvrtletní změny = doklad o oživování průmyslové výroby Ve 2. čtvrtletí 2010 mírný pokles dynamiky (mezičtvrtletní růst je nižší než v předchozím čtvrtletí) SA = očištěno od sezónních vlivů (seasonally adjusted)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE Zdroj dat: Eurostat(aktuální data budou publikována )

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRŮMYSLOVÁ PRODUKCE Zdroj dat: Eurostat(aktuální data budou publikována )

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD TRŽBY Z PRŮM. ČINNOSTI Stejné období předchozího roku = 100: Červen 2010: +12,0 % Z toho na přímý vývoz: +17,3 % 2. čtvrtletí 2010: +12,9 % Z toho na přímý vývoz: +19,7 % 1. pololetí 2010: +7,9 % Z toho na přímý vývoz: +14,3 % Tuzemský průmysl výrazně exportně orientován, za aktuálním růstem (stejně jako za předchozím propadem) je zahraniční poptávka

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD NOVÉ ZAKÁZKY Stejné období předchozího roku = 100: Červen 2010: +12,3 % Nové zakázky ze zahraničí: +6,4 % 2. čtvrtletí 2010: +17,6 % Nové zakázky ze zahraničí: +16,3 % 1. pololetí 2010: +14,1 % Nové zakázky ze zahraničí: + 14,1 % Zatím není indikace negativního obratu Vývoj zakázek signalizuje mírné zpomalení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD NOVÉ ZAKÁZKY K meziročnímu růstu v červnu nejvíce přispívají: CZ-NACE 26 - Výroba počítačů, elektron. a opt. přístrojů a zařízení příspěvek +5,0 procentního bodu, růst o 46,7 % CZ-NACE 29 - Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů příspěvek +4,0 p.b., růst o 12,5 % CZ-NACE 24 - Výroba zákl. kovů, hutní zprac. kovů; slévárenství příspěvek +2,8 p.b., růst o 46,9 % Meziroční pokles: CZ-NACE 30 - Výroba ostat. dopr. prostředků … pokles o 39,6 % CZ-NACE 28 - Výroba strojů a zař., j.n. … pokles o 3,4 % CZ-NACE 20 - Výroba chem. látek a přípravků … pokles o 1,5 % CZ-NACE 14 - Výroba oděvů … pokles o 10,7 % CZ-NACE 30 a 14 – pokles i ve 2. čtvrtletí

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD ZAMĚSTNANOST Podniky s 50+ zaměstnanci: Stejné období minulého roku =100: Červen 2010: -3,4 % … -30 tis. osob 2. čtvrtletí 2010: -4,8 % … -44 tis. osob 1. pololetí 2010: -8,0 % … -75 tis. osob Předchozí období = 100 Červen 2010: +0,6 % … +5 tis. osob 2. čtvrtletí 2010: +1,2 % … +10 tis. osob 1. pololetí 2010: -1,9 % … -3 tis. osob Oživení v zaměstnanosti je zpožděné Růst produkce při poklesu zaměstnanosti

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRODUKCE A ZAMĚSTNANOST

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD STAVEBNICTVÍ

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD 50,0 75,0 100,0 125,0 150,0 Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q průměr 2005=100 sezónně neočištěné sezónně očištěné STAVEBNÍ PRODUKCE průměr 2005 = 100

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD STAVEBNÍ PRODUKCE meziroční změny  ISP červen 2010:  4,7 % 2. čtvrtletí 2010:  6,3 % 1. pololetí 2010:  12,2 %  Inženýrské stavitelství červen 2010:  3,2 % 2. čtvrtletí 2010:  5,3 % 1. pololetí 2010:  6,7 %  Pozemní stavitelství červen 2010:  5,5 % 2. čtvrtletí 2010:  6,8 % 1. pololetí 2010:  14,6 %

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD STAVEBNÍ PRODUKCE pozemní a inženýrské stavitelství, průměr 2005 = 100

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD STAVEBNÍ PRODUKCE - EVROPA sezónně očištěné, průměr 2005 = ,0 100,0 120,0 140,0 160,0 Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q průměr 2005=100 Zdroj: Eurostat EU 27 CZ SLOVAKIA POLAND GERMANY

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD STAVEBNÍ ZAKÁZKY meziroční změny hodnoty  Stav zakázek k :  20,7 % Veřejné zakázky k :  29,1 % Soukromé zakázky k :  8,7 % Inženýrské stavitelství 2. čtvrtletí 2010:  3,0 % 1. pololetí 2010:  3,2 %  Nové stavební zakázky 2. čtvrtletí 2010:  0,3 % 1. pololetí 2010:  0,2 % Pozemní stavitelství 2. čtvrtletí 2010:  5,8 % 1. pololetí 2010:  5,1 % Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q Průměr 2005= Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q Průměr 2005=100

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD ZAMĚSTNANOST podniky s 50 a více zaměstnanci  stejné období minulého roku = 100 červen 2010:  3,4 % -3,8 tis. osob 2. čtvrtletí 2010:  4,0 % -4,4 tis. osob 1. pololetí 2010:  5,0 % -5,5 tis. osob  předchozí období = 100 červen 2010:  0,9 % +0,8 tis. osob 2. čtvrtletí 2010:  4,2 % +4,2 tis. osob 1. pololetí 2010:  5,5 % -5,0 tis. osob

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD PRODUKCE A ZAMĚSTNANOST průměr 2005 = 100

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD STAVEBNÍ POVOLENÍ Počet a orientační hodnota Počet červen 2010:  6,6 % 2. čtvrtletí 2010:  4,7 % 1. pololetí 2010:  5,8 % Orientační hodnota (v mil. Kč) červen 2010:  6,8 % 2. čtvrtletí 2010:  14,0 % 1. pololetí 2010:  4,1 %

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Bytová výstavba  Zahájené byty červen 2010:  31,8 % 2. čtvrtletí 2010:  17,6 % 1. pololetí 2010:  22,5 %  Dokončené byty červen 2010:  41,2 % 2. čtvrtletí 2010:  10,9 % 1. pololetí 2010:  5,6 % Bytové domy  45,9 %  34,4 %  34,6 % Rodinné domy  19,2 %  8,2 %  12,9 % Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q Průměr 2005= Bytové domy  74,1 %  25,6 %  11,2 % Rodinné domy  18,3 %  6,1 %  1,6 % Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q2Q3Q4Q1Q Průměr 2005=

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Děkujeme za pozornost Ing. Petra Cuřínová vedoucí oddělení statistiky stavebnictví  Ing. Jan Ernest vedoucí oddělení statistiky průmyslu  Ing. Radek Matějka ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky 