JEDY V HISTORII Lavrinčiková, Přikrylová, Tomanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Poznej, kdo to řekl.
ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Příprava, vlastnosti, užití
Přírodní vědy v antickém Řecku
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Filosofie Antická.
VY_32_INOVACE_28-10 Antická filosofie Sokrates.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Nejdůležitější produkty organické chemie
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
MIŘÍKOVITÉ Apiaceae.
Aristotelés ze Stageiry
Základy pozorování a pokusů v biologii
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Olympijské hry ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Miříkovité.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Starověké lékařství.
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
Pythagoras př. n. l.
T. Mintělová, K. Nguyenová, J. Škvára Jedy v historii.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
Kamila Litterbachová Nathan Kračunov.  OBECNÉ INFORMACE O SÓKRATOVI  PŘEDSÓKRATICI  ŽIVOT FILOSOFA  PÁR INFORMACÍ O JEHO ŽENĚ  SOUD A SMRT SÓKRATA.
Lupač, Macháček, Gremlica, Riedl, Lanč JEDY V HISTORII.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Platón & „objektivní idealismus“
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název vzdělávacího materiálu
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
PLATÓN př. n. l..
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Specifické metody SP LS 16
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Anna Burdová Periklés (Περικλής).
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Transkript prezentace:

JEDY V HISTORII Lavrinčiková, Přikrylová, Tomanová

CÍL PROJEKTU Cílem našeho projektu bylo obeznámit se s příběhem historické osobnosti, která byla v minulosti otrávena jedem a tento jed také specifikovat. V našem případě se jednalo o antického filozofa Sokrata, který byl odsouzen k otravě bolehlavem (koniinem). Při práci jsme čerpaly z literatury jak historické, tak chemické, a to zejména při hledání toxikologických údajů.

OBSAH:  KDY došlo k otravě?  KDO KOHO otrávil?  PROČ došlo k otravě?  ČÍM byl dotyčný otráven?

KDY?  po roce 422 př. n. l. zisk vlivu mladých politických reformátorů (v čele Alkibiád)  další fáze peloponéské války, Athény se svými spojenci byly poraženy -> konec jejich zlatého věku ___________________________________________________  roku 399 př. n. l., v Athénách  v období po peloponéské válce (431 př. n. l. až 404 př. n. l.), kterou Athény prohrály

KDO?  Sokrates má tři žalobce, kteří ho poslali před athénský lidový soud:  Anytus  Meletos (u soudu spolu vedli diskuzi)  Lykon  Sokrates nebyl na soud připraven a improvizoval ve své obhajobě, přesto shledán vinným a odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu  „Tedy ano, musím se hájit, občané athénští, a pokusit se vyjmouti z vás to špatné mínění, kterého jste o mně za tak dlouhý čas nabyli, a to v tak krátkém čase“.

KOHO? Sokrates  athénský filosof, významná postava evropské filosofie  soustředil se na záležitosti člověka a společnosti  nezanechal žádný spis (život a myšlenky pouze z vyprávění žáků)  vyučil se otcovu řemeslu  účast na vojenských taženích během první fáze peloponéské války – vyznamenán za statečnost

KOHO?  kamenická (sochařské) práce, oženil se s Xanthippou-> tři synové  podílení na veřejném životě, činný v politice  nová etapa antické filozofie -> pozornost na člověka, na analýzu poznání, myšlení a etických hodnot  rozmlouval s lidmi o životě, hodnotách a postojích-> formou rozhovoru člověka dovedl k poznání, co je opravdu důležité  vyučuje rozhovorem -> vede k vyjádření obecných (filosofických) pravd

PROČ?  pád vlády -> Sokrates obviňován kvůli své filozofii a z porážky Athén  Athéňané potřebovali najít a potrestat viníky válečného utrpení  ideální Sokrates (posmíval se bohům – bohové se na město rozzlobili -> dlouhé válečné strádání)  athénský lidový soud – vyšetřování Sokrata (bezbožnost)  obviněn, svými názory kazí mládež  nesmí se opakovat, odsouzen k vypití číše jedu  Aristofanova komedie Oblaky => ovlivnilo odsouzení Sokrata

PROČ?  Sokrates přesvědčen, že se musí ctít zákony – raději přijal trest, než aby utekl  Sokratova improvizovaná obhajoba jednou z nejlepších v dějinách soudnictví  přesto shledán vinným a odsouzen k trestu smrti požitím bolehlavu  Platon (Obrana Sokratova), Kriton a Faidon

Smrt Sokratova – Jacques-Louis David (1787)

ČÍM?  pozřel jed ve víně (výtažek z bolehlavu plamatého, účinnou látkou je alkaloid koniin)  vypití jedu ve spise Phaedo (Platon)  velmi věrný popis otravy (seznámení se smrtícím prostředkem, příznaky, průběh otravy)

BOLEHLAV PLAMATÝ (CONIUM MACULATUM)  20 cm vysoká dvouletá bylina  doba květu: červen, červenec, srpen  výskyt: kolem cest, křovitéch stráně, pustá místa, v blízkosti sídlišť  snadno zaměnitelný s planou petrželí, fenyklem, kmínem nebo mrkví  páchne myšinou

KONIIN V BOLEHLAVU PLAMATÉM  ve všech částech rostliny  v plodech 2 % (v nezralých i více)  v nati asi 0,3 %  v listech asi 0,15 %  v kořenu nejméně  sušením jedovatost ubývá  toxická dávka: 0,06 g  smrtelná dávka: 0,15 g - 0,3 g

KONIIN – CHEMICKÉ VLASTNOSTI  C 8 H 17 N  další názvy: (S)-2-propylpiperidin, (2S)-2-propylpiperidin  silně jedovatý alkaloid  bezbarvá až žluto-zelená kapalina

BEZPEČNOSTNÍ LISTY  H-věty  H 23/24/25 Toxický při vdechování, styku s kůží a při požití.  H 40 Možné nebezpečí nevratných účinků.  P-věty  P 22 Nevdechujte prach.  P 36/37/39 Používejte vhodný ochranný oděv, ochranné rukavice a ochranné brýle nebo obličejový štít.  P 45 V případě úrazu, nebo necítíte-li se dobře, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc (je-li to možné, ukažte toto označení).

strukturní vzorecmolekula

KONIIN – CHEMICKÉ SYMBOLY NEBEZPEČÍ

KONIIN – FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI  rozpustnost:  mírně rozpustný ve vodě (1 ml ve 100 ml vody )  rozpustný v alkoholu, etheru, acetonu, benzenu  molární hmotnost: 127,23 g·mol −1  hustota: 0,812 g·cm -3  bod tání: -2 °C  bod varu: 166,2 °C

ZÁVĚR  pomocí literatury a informací z internetu jsme podrobně prozkoumaly smrt Sokrata  identifikovaly jsme hlavní látku bolehlavu plamatého, kterým byl Sokrates otráven  dále jsme zkoumaly její účinky na lidský organismus a porovnávaly s informacemi o Sokratově smrti  zjistily jsme také bezpečnostní pravidla – jak nejlépe s jedem zacházet  seznámení s historickými okolnostmi (peloponéská válka)

DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST!