 Rané stáří – presenium (cca 60-75 let)  Pravé stáří (od 75 let výše)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Etická hlediska péče o staré občany
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Presenium - do 70 let. Senium - nad 70 let.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
OSOBNOST.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Problematika eutanázie
DOSPĚLOST.
Výživa pro život Dospělost a pozdní věk Výživa pro život Průměrná délka života - průměrný věk úmrtí Délka života - nejvyšší doložený věk, kterého se.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Obecná a vývojová psychologie
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
PÉČE O SENIORY OLGA BÜRGEROVÁ.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Pozdní stáří a smrt Přednáška z aplikované vývojové psychologie
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
1. Současný legislativní stav
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Životní odpoledne Druhý dech
Vývoj člověka Ontogeneze.
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)

 gerontopsychologie: psychologická disciplína, zabývající se různými aspekty stárnutí, především problémy adaptace a úrovní intelektuálních výkonů (Hartl, Hartlová, 2000)  ageismus: postoj vyjadřující přesvědčení o nízké hodnotě a nekompetentnosti stáří a projevuje se podceňováním, odmítáním, eventuelně až odporem ke starým lidem (Vágnerová, 2000, str. 443)

Aristoteles – tepelná smrt (ztráta vody a tepla) Mečnikov – střevní flóra (intoxikace) Seley – „odírání životem“ – ztráta životní E T. autointoxikace – vedl. produkty metabolismu T. genetické předprogramovanosti T. ukládání vápenatých solí (nižší schopnost kapilár propouštět živiny etc.) T. ochabnutí f-ce klíčových orgánů (žláz …) Transmise NK z DNA = více teorií (A) vyčerpání organ. substancí – hormony – hrom. odpadů; (B) enzymy; (C) transmise NK z DNA; (D) genet. program

5 P optimální adaptace ve stáří (Švancara): - Perspektiva - Pružnost - Prozíravost - Porozumění pro druhé - Potěšení Teorie adaptace ve stáří - T. aktivního stáří (Bühlerová) - T. postupného uvolňování z aktivit (Cummingsová) - T. substituční

 biologicky – celková tělesná involuce + polymorbidita (současně více chronických nemocí)  psychicky – duševní involuce; duševní činnost je zpomalena, staří lidé jsou méně přizpůsobiví, pružní. Vyhraňují se potlačované osobnostní rysy; snížení zájmu o okolí, netečnost. Přibývá psychických poruch, především depresí. Zvyšuje se riziko suicida. Riziko demence (především Alzheimerovy) – každý 20% osob nad 85let. Vyrovnávání se s přibývající bezmocností.

 Alzheimerova choroba:   =relmfu =relmfu  Deprese ve stáří:   Hospicová péče:  elmfu elmfu

 Staří lidé se těžko přizpůsobují něčemu novému – preferují známé a zaběhlé věci, ty nové v nich zvyšují nejistotu a úzkost.

 sociálně – starý člověk je často znejišťován otázkou o svou budoucnost (kdo se o mě postará?). Buď žije se svým partnerem, či v rodině svých dětí, nebo v sociálním zařízení. V každém případě vyžaduje jeho situace s přibývajícím věkem pomoc z vnějšku.

 přizpůsobení se ubývajícím fyzickým silám a zdraví  vyrovnání se s odchodem do důchodu a snížením finančního příjmu  vyrovnání se se ztrátou partnera  utvoření jasné sounáležitosti se svojí věkovou skupinou  Přijetí za vlastní určité sociální role  Vytváření opatření, která zajišťují uspokojivé do/žití

 vztah s rodinou: osciluje mezi pozicí „hlavně nebýt na obtíž“ vs. „potřebuji vás! cítím se sám a mám strach!“  partnerství: ve vyšším věku dochází k úmrtí partnera – podle Tabulky životních stresových událostí je tato událost na prvním místě (Holmes, Rahe; 1967). Pro staré lidi je obtížné najít nového partnera – a to především pro ženy, kt. se dožívají vyššího věku než muži.

 profese: v období raného stáří odchází většina lidí do důchodu; různé přijímání nové sociální role (úleva vs. pocit nepotřebnosti)  pochopení svého života – své role v něm, údělu; ohlédnutí (optimismus minulosti), celkové zaměření do minulosti; stadium: integrita „já“ vs. zoufalství (stáří jako výsledek individuace; C. G. Jung); smysluplný příběh zvyšuje životní spokojenost starých lidí.

 Smrt:  konec života, nebo jeho smysluplné završení?  tabuizace smrti a důsledky  smrt jako důsledek nevyléčitelné nemoci:  Fáze vyrovnávání se se smrtí (Kübler-Ross, E.,1995)  I. fáze - šok, popírání a stažení se do izolace.  II. fáze - zlost a agrese.  III. fáze - smlouvání.  IV. fáze - deprese.  V. fáze - přijetí a smíření.

 Smrt:  euthanasie, nebo paliativní péče?  : snaha o de- tabuizaci  =related  hospicová péče (MUDr. Marie Svatošová), lůžková i ambulantní