Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Informační systém krizového řízení kraje
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Michal Reichl. O programu Nástroj pro evidenci obchodních informací a plánování času Vyvíjen od roku 1993 firmou Systegra s.r.o. Možnost modifikace programu.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Facility management ČSN EN
Národní informační portál s podporou call centra (NIP) Fórum cestovního ruchu listopadu 2011 Pardubice.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Fórum cestovního ruchu Ostrava – Dolní Vítkovice 14. října 2013.
Vybrané aspekty zvyšování kvality IS cestovního ruchu v regionech, městech a obcích.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.

Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
Platební systém eBanky 2 Co je to Platební systém eBanky? Po platbě dobírkou nejrozšířenější platební systém na českém internetu Doposud jej aktivovalo.
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Internet a cestovní ruch
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Návrh databází POI pro oblast cestovního ruchu Návrh kategorizace databází POI pro oblast cestovního ruchu Vedoucí projektu: Vypracování: Mgr. Ivana Češková.
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Dokumentace informačního systému
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Smlouva o spolupráci mezi regiony Vysočina a Champagne-Ardenne Podpis Témata spolupráce: –cestovní ruch, rozvoj venkova a měst, –hospodářský.
Český systém kvality služeb Prezentace projektu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na podporu cestovního ruchu Velké Losiny –
Webová propagační část RTIS - inspirativní průvodce.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
_ KOMUNIKAČNÍ A MEDIÁLNÍ STRATEGIE KAMPANĚ NA 1.
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
Projekt 2 -Studie vybrané destinace v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity 1)Rozdělení studentů do dvou až tříčlenných týmů 2)Výběr destinace.
Celostátní turistický informační systém Josef Zelenka Úvod Veřejná soutěž na CTIS v ČR Závěry.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
On-line marketing a jeho možnosti Co uvidíte?  Význam on-line marketingu  Celkový pohled na internet  Sociální sítě  Vychytávky na internetu.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Vyhlášené oblasti podpory a doporučení pro zpracování projektů IPRÚ 19. května 2008, Rožnově pod Radhoštěm.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
JEDNOTNÁ KLASIFIKACE TURISTICKÝCH INFORMAČNÍCH CENTER ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Kategorizace organizací destinačního managementu
RNDr. Vladimír Krajčík Ph.D.
Transkript prezentace:

Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu

Standardy pro IS v cestovním ruchu typy: datové, funkční, komunikační (IS, TIC), pro tištěné materiály realizace: psané, nepsané; doporučení nebo normy; interní (firemní), s různou geografickou působností (národní, regionální, mezinárodní) důvody využití: efektivita výměny a aktualizace dat, možnost sdílení dat, dosažení minimálního obsahu a kvality IS, kontrola správnosti dat, bezpečnost dat, přesná informace pro uživatele využití: kódy (GDS), struktura dat (CTIS, databáze), struktura a funkce WWW stránek, prvky IS (piktogramy, ovládací prvky), obsluha IS (způsoby ovládání, způsoby odezvy), bezpečnost IS a transakcí (elektronický podpis, kryptologie, elektronické platby, elektronický obchod)

Doporučení pro WWW stránky v cestovním ruchu Analýza WWW stránek v České republice  nepřehlednost prezentace - nevhodné členění informací  důraz na "klasické" informační okruhy (historie a popis památky), absence/ malá propracovanost typické turistické nabídky (mapa, nabídka služeb, nabídka aktivit v okolí atd.)  výskyt a prezentace nehotových projektů  malá pozornost aktualizaci obsahu stránek - chybí datum aktualizace (výjimkou je uvedení na všech stránkách)  malá propracovanost cizojazyčných verzí, resp. jejich absence  často chybí další podstatné údaje - kontakt na provozovatele serveru, lokalizace atraktivity, města, regionu, hotelu, grafická informace  pro zkvalitnění WWW stránek v rámci celostátního IS (CTIS ) a regionálního IS (RTIS) pro cestovní ruch navrhl Zelenka „Doporučení pro obsah a funkci vybraných typů WWW stránek“  všechna navržená doporučení obsahují požadavky na funkci stránek, jejich obsah a způsob implementace, vycházející z obecných zásad budování kvalitních WWW stránek pro CR, z požadavků pro jejich propojení do RTIS a CTIS a z minimálního rozsahu služeb pro návštěvníky

Doporučení pro WWW stránky v cestovním ruchu. cíl: zkvalitnění distribuovaného (koordinovaného) IS na WWW stránkách společná zásada: způsob implementace IS vychází z vymezení jeho cílů dvě části - obsah a způsob implementace obsah (společný): přesná lokalizace, dopravní dostupnost, služby pro turisty, odkazy URL funkce a způsob implementace: požadavky na design (reklama, obecné zásady dobrého designu), jazykové verze (čeština, angličtina, němčina), udržování aktuálnosti (propojení, datum), vyhledávání informací, propojení externích URL prosazení: osobní konzultace, vlastní publikované analýzy a porovnávání stránek

ukázka piktogramů

Tematický okruh Obecná specifikace tematického okruhu a důvod jeho začlenění do WWW stránek. Název specifikace přesného názvu a označení logem (znakem)  důležitá součást image objektu, jeho identifikace a zahrnutí do podvědomí zákazníka Lokalizace vymezení geografického rozsahu, resp. polohy vůči okolním geografickým nebo administrativním jednotkám a objektům Orientace pro WWW stránky regionu a měst specifikuje zásadní orientační prvky pro návštěvníky Obecná specifikace vybraných tematických okruhů obsahu WWW stránek pro CR a důvod jejich začlenění

Společné požadavky pro WWW stránky

Doporučení pro úroveň služeb, vybavení a kategorizace TIC pro zkvalitnění činnosti TIC v rámci celostátního IS (CTIS ) a regionálního IS (RTIS) pro cestovní ruch a verifikaci jejich významu v organizační struktuře CR navrhl Zelenka Doporučení pro úroveň služeb, vybavení a kategorizace TIC Doporučení navazuje na zahraniční a české standardy pro TIC, vychází zejména z dosavadních standardizačních snah A.T.I.C. (Asociace turistických informačních center České republiky), PIS (Pražská informační služba) a ČCCR a z anglické a francouzské normy pro TIC TIC jsou v závislosti na rozsahu svých služeb rozdělena do kategorií A – regionální TIC, B – základní typ TIC, C – TIC umístěné v atraktivitě CR/TIC místního významu TIC vyšší kategorie zajišťuje všechny služby jako středisko nižší kategorie a další služby navíc, typické pro jeho kategorii

Doporučení pro úroveň služeb, vybavení a kategorizace TIC v porovnání s předchozím pojetím A.T.I.C. byla kategorizace zjednodušena ze čtyř na tři kategorie v doporučení jsou kladeny následující okruhy požadavků, odstupňované pro jednotlivé kategorie TIC: náplň činnosti, jazyky, doporučené umístění, označení a orientace, otvírací doba, informace mimo otvírací dobu, vybavení a software, připojení na Internet, vzdělání, okruhy poskytovaných informací – specifika stejné požadavky na všechny tři kategorie jsou kladeny v okruzích poskytovaných informací - jejich společném vymezení a ve společných zásadách pro odbavování klientů a úpravu interiéru získání kategorie TIC je vyjádřeno označením a logem navržený standard je v souladu s rostoucími nároky na kvalitu služeb v CR poměrně přísný a předpokládá v souladu s pojetím směrnic EU přechodné období 2 let po jeho vyhlášení, kdy nebude plně uplatňován