Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_32_Umberto Eco Téma sady:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_8_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_BŘETISLAV A JITKA Název: BŘETISLAV.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_10_PSANÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Druh učebního materiálu
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis velkých písmen
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Česká poválečná literatura I.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_12_INOVACE_19_Mezilidské vztahy TÉMA: Všude.
Téma (název prezentace)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Neživá příroda - vzduch
Slovesné třídy.
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_12_INOVACE_1B_32_Umberto Eco Téma sady: Interpretace textů Datum vzniku: duben 2014 Třída: 4. A Autor: Mgr. Lucie Nováková

(1932)

Italský vědec a spisovatel středověké filozofii a literatuře odborné studie a eseje, o výkladu otevřených děl. svobodu při interpretaci čtených knih Italský vědec a spisovatel, jeden z nejvýznamnějších představitelů světové postmoderny, zanechal studií práv a místo toho se začal věnovat středověké filozofii a literatuře. Po studiích se stal nakladatelským redaktorem a vedle toho se věnoval i vědecké práci – přednášel na univerzitě, psal odborné studie a eseje, publikoval texty o výkladu otevřených děl. Ve své koncepci ponechává čtenáři velkou svobodu při interpretaci čtených knih, nabízí mu více možných výkladů, případné zakončení a je čtenářsky náročnější. u San Marina, glosuje společenskou a politickou situaci V r se oženil, má dvě děti a žije převážně u San Marina, kde obývá budovy zrušeného opatství. Pravidelně glosuje společenskou a politickou situaci na stránkách předních evropských novin. teorii obecné sémiotiky (vědy o znacích) logicky propracované Autor rovněž ve svých textech rozvinul teorii obecné sémiotiky (vědy o znacích), o níž přednáší na univerzitách. Jeho texty jsou logicky propracované a srozumitelné i pro laické čtenáře. Italský vědec a spisovatel středověké filozofii a literatuře odborné studie a eseje, o výkladu otevřených děl. svobodu při interpretaci čtených knih Italský vědec a spisovatel, jeden z nejvýznamnějších představitelů světové postmoderny, zanechal studií práv a místo toho se začal věnovat středověké filozofii a literatuře. Po studiích se stal nakladatelským redaktorem a vedle toho se věnoval i vědecké práci – přednášel na univerzitě, psal odborné studie a eseje, publikoval texty o výkladu otevřených děl. Ve své koncepci ponechává čtenáři velkou svobodu při interpretaci čtených knih, nabízí mu více možných výkladů, případné zakončení a je čtenářsky náročnější. u San Marina, glosuje společenskou a politickou situaci V r se oženil, má dvě děti a žije převážně u San Marina, kde obývá budovy zrušeného opatství. Pravidelně glosuje společenskou a politickou situaci na stránkách předních evropských novin. teorii obecné sémiotiky (vědy o znacích) logicky propracované Autor rovněž ve svých textech rozvinul teorii obecné sémiotiky (vědy o znacích), o níž přednáší na univerzitách. Jeho texty jsou logicky propracované a srozumitelné i pro laické čtenáře. Doplňte do textu vhodná slova

Otázky k výchozímu textu 1 1. Jaké získal autor vzdělání? 2. Který umělecký směr je pro jeho tvorbu typický? 3. Jakou teorii autor rozvinul ve svých textech? Co je sémiotika? 3. Jakou teorii autor rozvinul ve svých textech? Co je sémiotika? 4. Jak rozumíte výrazu glosuje? 5. Určete slohový postup.

Odpovědi k výchozímu textu 1 1. Zanechal studií práv a vystudoval středověkou historii a filozofii. 2. Postmodernismus. 3. Čtenář má svobodu při interpretaci jeho knih, autor mu nabízí více možných výkladů,je čtenářsky náročnější. Sémiotika – nauka o znacích a symbolech. 4. Glosuje – komentuje dění. 5. Slohový postup – výkladový, popisný.

,, V každém případě,“ řekl Vilém,,, než přišel sem, tak se zastavil ještě někde jinde, protože knihu, kterou mi vzal, jsem v lázni neviděl.“,,To je pravda,“potvrdil jsem trochu pyšně Vilémova slova,,,prohledal jsem jeho oděv u vany a po tak velkém předmětu tam nebyla ani stopa.“,,Výborně, Adsone,“usmál se na mě Vilém.,,Byl tedy ještě někde jinde a připusťme, že aby se pak uklidnil a možná taky, aby se před námi ukryl, vešel do lázně a položil se do vany. Domníváš se, Severine, že neduh, jimž trpěl, byl takový, že mohl upadnout do mdlob a utopit se?“,,Možné to je,“ váhavě řekl Severin.,,Na druhé straně, došlo-li k tomu všemu už předchozí noci, mohla voda, která případně byla kolem vany, taky už oschnout.Takže nemůžeme vyloučit, že ho někdo utopil.“,, V každém případě,“ řekl Vilém,,, než přišel sem, tak se zastavil ještě někde jinde, protože knihu, kterou mi vzal, jsem v lázni neviděl.“,,To je pravda,“potvrdil jsem trochu pyšně Vilémova slova,,,prohledal jsem jeho oděv u vany a po tak velkém předmětu tam nebyla ani stopa.“,,Výborně, Adsone,“usmál se na mě Vilém.,,Byl tedy ještě někde jinde a připusťme, že aby se pak uklidnil a možná taky, aby se před námi ukryl, vešel do lázně a položil se do vany. Domníváš se, Severine, že neduh, jimž trpěl, byl takový, že mohl upadnout do mdlob a utopit se?“,,Možné to je,“ váhavě řekl Severin.,,Na druhé straně, došlo-li k tomu všemu už předchozí noci, mohla voda, která případně byla kolem vany, taky už oschnout.Takže nemůžeme vyloučit, že ho někdo utopil.“

1. Vysvětlete název knihy. Určete vypravěče a jednající postavy, o čem hovoří? 3. Shrňte vlastními slovy obsah textu, napište minimálně čtyři věty. 2. Posuďte jazykovou stránku výňatku. 4. O jaké knize se v díle hovoří? Kdo byl jejím údajným autorem? 4. O jaké knize se v díle hovoří? Kdo byl jejím údajným autorem?

1.Vysvětlení názvu díla – Eco píše, že název románu má být sám o sobě klíčem k výkladu díla.,,Jméno růže, to byla vlastně náhoda, název se mi zalíbil, protože růže je symbolická figura napěchovaná do té míry významy, že už skoro žádný nemá.“ Vypravěč ich- forma (Adso z Melku). 2.Jaz. stránka – spisovná čeština s archaismy (neduh). Pasáže postav, dialogy (přímá řeč a uvozovací věty). 3. Individuální řešení. 4. Kniha, o níž je řeč, je údajná Aristotelova Poetika, a to její druhá část věnovaná komedii (smíchu). 1.Vysvětlení názvu díla – Eco píše, že název románu má být sám o sobě klíčem k výkladu díla.,,Jméno růže, to byla vlastně náhoda, název se mi zalíbil, protože růže je symbolická figura napěchovaná do té míry významy, že už skoro žádný nemá.“ Vypravěč ich- forma (Adso z Melku). 2.Jaz. stránka – spisovná čeština s archaismy (neduh). Pasáže postav, dialogy (přímá řeč a uvozovací věty). 3. Individuální řešení. 4. Kniha, o níž je řeč, je údajná Aristotelova Poetika, a to její druhá část věnovaná komedii (smíchu).

Poslouchejte nahrávku, čtěte text a odpovězte na otázky. Umberto Eco – Jméno růže Poslouchejte nahrávku, čtěte text a odpovězte na otázky. Umberto Eco – Jméno růže a) Jaké žánry se v díle prolínají? b) Kdy a kde se příběh odehrává? c) Z jaké knihy se v nahrávce cituje?

Poslouchejte nahrávku, čtěte text a odpovězte na otázky. Umberto Eco – Jméno růže Poslouchejte nahrávku, čtěte text a odpovězte na otázky. Umberto Eco – Jméno růže a) Žánry – detektivka, historický román, literárněvědné dílo, horor. b) Rok 1327, klášter v severní Itálii. c) Citát z Bible (Na počátku bylo slovo).

(...),, A s Michalem či s Umbertinem bude zacházeno jako dnes s tvým děvčetem.“ Dnes vím, že Vilém tenkrát pronesl proroctví anebo úsudek vyvozený z přírodní filozofie. V té chvíli mne však jeho proroctví či filozofické úvahy vůbec netěšily. Věděl jsem jen jedno, že děvče bude upáleno. A cítil jsem se za to spoluzodpovědný, jako by na hranici pykala i za hřích, jehož jsem se s ní dopustil. Zcela nestoudně jsme propukl v pláč a běžel do své cely, kde jsem po celou noc hryzal slamník a bezmocně křičel, neboť mi nebylo ani dopřáno vyjádřit svůj žal tím, že bych (jak jsem to s mými druhy četl v rytířských románech v Melku) mohl vzývat svou milovanou jménem. Jméno své jediné pozemské lásky jsem neznal a nikdy jsem se je nedozvěděl. (…) (...),, A s Michalem či s Umbertinem bude zacházeno jako dnes s tvým děvčetem.“ Dnes vím, že Vilém tenkrát pronesl proroctví anebo úsudek vyvozený z přírodní filozofie. V té chvíli mne však jeho proroctví či filozofické úvahy vůbec netěšily. Věděl jsem jen jedno, že děvče bude upáleno. A cítil jsem se za to spoluzodpovědný, jako by na hranici pykala i za hřích, jehož jsem se s ní dopustil. Zcela nestoudně jsme propukl v pláč a běžel do své cely, kde jsem po celou noc hryzal slamník a bezmocně křičel, neboť mi nebylo ani dopřáno vyjádřit svůj žal tím, že bych (jak jsem to s mými druhy četl v rytířských románech v Melku) mohl vzývat svou milovanou jménem. Jméno své jediné pozemské lásky jsem neznal a nikdy jsem se je nedozvěděl. (…)

1. Shrňte vlastními slovy obsah ukázky. 3. Který slohový postup v ukázce převládá? 2. O jakém hříchu vypravěč mluví? Jak se cítí? 4. Jak byste jako tvůrci zápletky změnili děj? Nechali byste dívku zemřít?

1. Individuální řešení. 3. Slohový postup - úvahový a vyprávěcí. 2. Hřích lásky, intimní sblížení, erotika mnicha (novice) se ženou. 4. Individuální řešení.

Doplňte správná jména postav z románu Jméno růže. A Vypravěč příběhu, mladý novic, se svým bystřejším průvodcem odhalují tajemství vražd mnichů v klášteře, prožije také milostné vzplanutí k dívce, jež je upálena. B Učenec, jeho jméno odkazuje na dílo A. C. Doyla. Má logické myšlení a bystrý úsudek, je bývalým inkvizitorem. C Knihovník, zemře při ranní bohoslužbě, homosexuál. D Starý slepý kněz, bývalý knihovník. Nemá rád smích. Je ctižádostivý, má dobrou paměť a nezlomnou vůli.

Doplňte správná jména postav z románu Jméno růže. A Adso z Melku. B Vilém z Baskervillu C Malachiáš D Jorge z Burgosu

Film Jméno růže Film Jméno růže -kptA -kptA Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. Film Jméno růže Film Jméno růže -kptA -kptA Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. 1. Srovnejte film s knihou.. 1. Srovnejte film s knihou.. 2. Odpovídá film vašim představám o středověkém světě? 3. Která jiná literární díla se středověkou tematikou znáte?

Film Jméno růže Film Jméno růže -kptA -kptA Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. Film Jméno růže Film Jméno růže -kptA -kptA Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. Sledujte ukázku z filmu, vypracujte odpovědi na otázky. 3. Např. A. Jirásek Proti všem; Vlastimil Vondruška Přemyslovská epopej; Ludmila Vaňková Král železný a zlatý; W. Scott Ivanhoe, Talisman.

Poslouchejte nahrávku a vypracujte odpovědi. Umberto Eco – Pražský hřbitov Poslouchejte nahrávku a vypracujte odpovědi. Umberto Eco – Pražský hřbitov 1.Jaké je téma knihy? 2.Jak se jmenuje hlavní hrdina a jaký má charakter? 3.Se kterým falzem román souvisí? 1.Jaké je téma knihy? 2.Jak se jmenuje hlavní hrdina a jaký má charakter? 3.Se kterým falzem román souvisí?

Drumont měl lví hřívu a mohutný černý vous, orlí nos a planoucí oči, takže byste ho mohli pokládat (s přihlédnutím k dobové ikonografii) za židovského proroka. A jeho antijudaismus v sobě skutečně nesl cosi mesiášského, jako by Všemohoucí pověřil zničením vyvoleného národa právě jeho. Simonini byl Drumontovou protižidovskou záští fascinován. Drumont nenáviděl Židy takříkajíc z lásky, byla to volba a oddaná služba, pud nahrazující pud sexuální.(…) Jindy se mluvilo o alkoholismu, ráně pustošící tehdy Francii. Uvádělo se, že jen v Paříži se ročně zkonzumuje 141 tisíc hektolitrů alkoholu.,,Alkohol,“ řekl někdo,,,šíří Židé a zednáři. Zdokonalili svůj tradiční jed, roztok arseniku. Teď vyrábějí jed, který vypadá jako voda a obsahuje opium a španělské mušky. Způsobuje malátnost nebo idiotismus a nakonec smrt.“ (…) Drumont měl lví hřívu a mohutný černý vous, orlí nos a planoucí oči, takže byste ho mohli pokládat (s přihlédnutím k dobové ikonografii) za židovského proroka. A jeho antijudaismus v sobě skutečně nesl cosi mesiášského, jako by Všemohoucí pověřil zničením vyvoleného národa právě jeho. Simonini byl Drumontovou protižidovskou záští fascinován. Drumont nenáviděl Židy takříkajíc z lásky, byla to volba a oddaná služba, pud nahrazující pud sexuální.(…) Jindy se mluvilo o alkoholismu, ráně pustošící tehdy Francii. Uvádělo se, že jen v Paříži se ročně zkonzumuje 141 tisíc hektolitrů alkoholu.,,Alkohol,“ řekl někdo,,,šíří Židé a zednáři. Zdokonalili svůj tradiční jed, roztok arseniku. Teď vyrábějí jed, který vypadá jako voda a obsahuje opium a španělské mušky. Způsobuje malátnost nebo idiotismus a nakonec smrt.“ (…)

1. Vymyslete vlastní název pro text. 3. Kdo byli zednáři? 2. Jak rozumíte výrazům ikonografie, španělské mušky? 4. Ke kterému literárnímu směru lze dílo přiřadit?

2. Ikonografie – obor dějin umění, který zkoumá různé způsoby zobrazení, popisuje je. Španělské mušky – látka užívaná jako afrodisiakum i jako prudký jed, je získaná z brouka puchýřníka lékařského. C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD 3. Zednáři – členové tajného družení. %99stv%C3%AD %99stv%C3%AD 4. Postmodernismus. 2. Ikonografie – obor dějin umění, který zkoumá různé způsoby zobrazení, popisuje je. Španělské mušky – látka užívaná jako afrodisiakum i jako prudký jed, je získaná z brouka puchýřníka lékařského. C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD 3. Zednáři – členové tajného družení. %99stv%C3%AD %99stv%C3%AD 4. Postmodernismus.

Opravte popletené názvy děl Umberta Eca ? ? Jméno lilie Pařížský hřbitov Foucaultovy hodiny Sny včerejšího dne

? ? Jméno růže Pražský hřbitov Foucaultovo kyvadlo Ostrov včerejšího dne Opravte popletené názvy děl Umberta Eca

ZkratkaJménoDíloStát O P J s č J s čTurecko H M N d Japonsko A L K z o Česká republika P C ABrazílie

ZkratkaJménoDíloStát O P J s Č J s Č Orhan Pamuk Jmenuji se Červená Turecko H M N d Haruki Murakami Norské dřevo Japonsko A L K z o ArnoštLustig Krásné zelené oči Česká republika P C APaoloCoelhoAlchymistaBrazílie

Člověk se vždycky narodí ve špatném znamení a prožít svůj život důstojně znamená vlastně den po dni korigovat vlastní horoskop.

Použitá literatura a zdroje  ECO, Umberto. Jméno růže. Praha: Odeon,  ECO, Umberto. Pražský hřbitov. Praha: Argo, 2011, ISBN  KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. Praha: Albatros, 2008, ISBN  SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 1999, ISBN  SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro IV. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2005, ISBN        Archiv autorky.

Obrazový materiál  (pozadí)  =it (podpis, snímek 3) =it  Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese  Archiv autorky.