Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/01.0008 Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Palivová soustava vznětového motoru s řadovým čerpadlem
Advertisements

Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
s radiálními písty (VP/VR) s elektronickou regulací
Diagnostika Common rail
Palivová soustava vznětových motorů
Projekt spolupráce auto a IT oborů
Tato prezentace byla vytvořena
Spalovací motory zážehové
Zážehový motor 1,4 l / 92 kW TSI
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Konstukční cvičení a metodiky konstruování spalovacích motorů
18. Vnitřní tvoření směsi – vysokotlaká vstřikovací zařízení
19. Vnitřní tvoření směsi a spalování ve vznětových motorech a DISI
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Spalovací motory vznětové
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Tekutinové mechanismy
s rotačním čerpadlem VE s elektronickou regulací
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Strojírenství Stavba a provoz strojů Tekutinové mechanizmy (ST42)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
EDC úloha k řešení č. 6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vznětové motory Střední odborná škola Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Vstřikovače vznětových a zážehových motorů
Výpočet doby vstřiku, jako základní vstupní údaje pro Ř.J
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací Motory Benzínové
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Konstrukce zážehových a vznětových motorů Konstrukce zážehových a vznětových motorů OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_C_20.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_16.
KARBURÁTOR OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U Obsah  Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu Význam karburátoru v automobilu  Princip.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_AUT2_19 Retardéry. Účelem retardéru je vozidlo zpomalit, nikoliv však zastavit. Retardér nelze použít ani jako brzdu parkovací. Používají.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Spalovací motor jako zdroj energie. 2. Charakteristika automobilových paliv. 3. Pracovní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Palubní přístroje I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – srovnání s dynamem Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Palivová soustava vznětového motoru Tato soustava je jedna z nejdůležitějších pro funkčnost motoru. Palivem pro vznětový motor je nafta. Skládá se ze.
VY_32_INOVACE_ROZ_18 Zvláštní provedení ventilových rozvodů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceZákladní.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_04.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Motorová vozidla u studijního oboru Autotronik a příbuzných učebních a studijních autooborů. Inovuje výuku.
Název: Měření spotřeby paliva na volnoběh s nezahřátým motorem Autor: Petr Hart, DiS. Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Zážehové motory.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Elektronika brzd I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače v motorových vozidlech I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název: Měření spotřeby paliva při plném výkonu se zahřátým motorem Autor: Petr Hart, DiS. Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Zážehové.
Název: Měření spotřeby paliva na volnoběh se zahřátým motorem Autor: Petr Hart, DiS. Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Zážehové motory.
Samosvorný diferenciál
Tato prezentace byla vytvořena
Pístové spalovací motory
Spalovací motory Témata cvičení
Variabilní rozvod BMV Valvetronic
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
Název prezentace (DUMu): Úvod do zapalování, rozdělení, pojmy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Diagnostika vstřikovače vznětového motoru Autor: Bc. Jan Spurný
Transkript prezentace:

Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov

Modul 10 Automobily a motorová vozidla Palivová soustava vznětového motoru Autor: Jiří Peška

ROTAČNÍ VSTŘIKOVACÍ ČERPADLA S RADIÁLNÍMI PÍSTY

Úvod V počátcích svého používání měla mechanickou regulaci, v současnosti jsou řízena elektronicky, samostatnou řídicí jednotkou spolupracující s řídicí jednotkou motoru. Konstrukce umožňuje vysoký vstřikovací tlak (až 170 MPa, tj barů) a až ot.miň 1 motoru. V tělese čerpadla jsou soustředěny všechny obvyklé funkce, podobné jako u axiálního čerpadla.

Úvod Tato čerpadla byla vyvinuta pro rychloběžné vznětové motory s přímým vstřikem paliva.

Vyznačují se vysokou rychlostí při regulaci množství vstřikovaného paliva a počátku vstřiku. Jsou schopna vyvinout špičkový vstřikovací tlak až 185 MPa (1850 bar), běžné hodnoty se pohybují okolo 150 MPa (1500 bar, měřeno na vstřikovacích tryskách). Úvod

Konstrukce čerpadla

Nízkotlaký okruh

Vysokotlaký okruh

Tvorba vysokého tlaku paliva

Různá provedení vysokotlakého čerpadla s radiálními písty

Čerpadlo – konstrukce vysokotlaké části 1 = Radiální pístek 2 = Rozdělovací hřídel 3 = Řídící objímka 4 = Jehla ventilu 5 = Zpětné vedení paliva 6 = Mg. Ventil nastavování dávky 7 = Membrána zásobníku 8 = Obvodový kanálek 1.V jakém stavu je ventil nastavování dávky během fáze plnění? Není elektricky napájen a proto je otevřen.

Čerpadlo – fáze plnění

Čerpadlo – fáze dodávky

Neuzavřený vysokotlaký elektromagnetický ventil zcela přeruší výtlak paliva, tzn. že způsobí zastavení motoru. Proto není u rotačních vstřikovacích čerpadel již použit elektromagnetický zastavovací ventil (ELAB) jako u vstřikovacích čerpadel rotačních s axiálním pohybem pístu. Vytlačované množství paliva (dávka paliva) je určeno dobou uzavření vysokotlakého elektromagnetického ventilu a označuje se jako „trvání dodávky". Otevřením vysokotlakého elektromagnetického ventilu je ukončen výtlak paliva.

Regulace počátku vstřiku - Nastavovač předvstřiku 1 = Vačkový kroužek 2 = Pístek přesuvníku 3 = Regulační šoupátko 4 = Křídlové podávací čerpadlo 5 = Podávací tlak paliva 6 = Přívodní strana čerpadla 7 = Přívod od filtru 8 = Řídící píst 9 = Řídící prostor (prstencový prostor) 10=Magnetický ventil přesuvníku

Přesuvník vstřiku Pozice: Normální jízdní režim (později)

Přesuvník vstřiku Pozice: Fáze posunu/prodleva

Přesuvník vstřiku Pozice: zrychlení/ požadavek vyššího výkonu (dříve)

Čidlo úhlu natočení a otáček 1 = Čidlo otáček a úhlu 2 = Vodivá folie 3 = Unašeč 4 = Kolo snímače

Vstřikovací tryska se snímačem zdvihu jehly Slouží pro zjištění skutečného okamžiku otevření tryska. Dle této informace Ř.J. kontroluje skutečnou hodnotu počátku vstřiku. Ř.J. motoru porovná došlý signál s datovým polem počátku vstřiku a vyhodnotí rozdíl.

Motory s rotačním vstřikovacím čerpadlem s přímým vstřikem mají jednoduchý a kompaktní spalovací prostor. U přímého vstřikování je palivo vstřikováno přímo do spalovacího prostoru. Motory s přímým vstřikem se proti komůrkovým vyznačují nižší měrnou spotřebou paliva ( g/kWh). Další výhodou je jednodušší konstrukce hlavy válců. Ke vstřikování paliva se u přímého vstřiku používá otvorových trysek. Otvírací tlak otvorových trysek bývá mezi 15 až 30 MPa. Mezi varianty závislé na otáčkách motoru palivová soustava motoru s rotačním vstřikovacím čerpadlem s radiálními písty patří mezi varianty závislé na otáčkách motoru. Shrnutí – co je důležité znát

Zdroje Použitá literatura a zdroje 1. Ing. Zdeněk JAN a Jindřich KUBÁT, Elektrotechnika motorových vozidel 1, 1. vydání. Brno: Avid, s.r.o., Brno, ISBN: Schvalovací doložka MŠMT ČR 2. Ing. Zdeněk Jan a Ing. Bronislav Ždánský, AUTOMOBILY 4: Příslušenství, 2. vydání. Brno: Avid, s.r.o., Brno, ISBN: Schvalovací doložka MŠMT ČR 3. časopis Autoexpert, Vogel Publishing, ročník 2000 – časopis Svět motorů, vydavatelství Automedia, Praha, ročník 2004 – Škoda- Bosch- Scania školící materiály 6.