Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Variabilní rozvod BMV Valvetronic

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Variabilní rozvod BMV Valvetronic"— Transkript prezentace:

1 Variabilní rozvod BMV Valvetronic
VY_32_INOVACE_ROZ_16 Variabilní rozvod BMV Valvetronic

2 Valvetronic je označení motoru automobilky BMW s proměnným zdvihem sacích ventilů. Variabilní zdvih ventilů se využívá k optimalizaci plnění motorů, čímž se zvyšuje výkon a snižuje spotřeba.

3 Valvetronic je kombinace systémů Double VANOS, který mění relativní polohu vačkového hřídele vůči klikovému hřídeli až o 60° a elektromechanického zařízení, které plynule mění zdvih sacích ventilů v rozmezí 0,2 – 9,7 mm. Změna nastavení mezi minimálním a maximálním zdvihem trvá 300 milisekund. Za stejnou dobu se přenastavuje i Double VANOS.

4 Valvetronic

5 Činnost Rozvodový mechanismus sacích ventilů má navíc mezivahadlo, které tvoří spolu s běžným vahadlem spojení mezi vačkou a ventilem. Změnou polohy mezivahadla se mění mechanický převod mezi vačkou a rozvodovou pákou, a tím i skutečný zdvih sacích ventilů.

6 Změna polohy mezivahadla se uskutečňuje pootočením excentrického hřídele, který je ovládán krokovým elektromoterem přes šnekové soukolí. Systém Valvetronic nahrazuje klasickou škrtící klapku v sání (používá se pouze pro nouzový režim) jinak je stále otevřená.

7 Plné otevření sacího ventilu
1 – vačkový hřídel 2 – vahadlo 3 – sací ventil 4 – mezivahadlo 5 – excentrický hřídel 6 – krokový elektromotor 7 – vratná pružina

8 Minimální otevření sacího ventilu

9 Rozsah otevíraní sacího ventilu

10 Použitá literatura JAN, Zdeněk a Bronislav ŽDÁNSKÝ. Automobily: Motory. Brno: Avid, 2001, 199 s. ISBN Valvetronic. In: Autolexicon.net: náskok díky znalostem [online] [cit ]. Dostupné z: Engine. In: USautoparts [online] [cit ]. Dostupné z: EPURAN. Autosaga. Distributia variabila [online]. 2010, č. 1, s. 3 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Variabilní rozvod BMV Valvetronic"

Podobné prezentace


Reklamy Google