Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Advertisements

Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
(CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM…nový projekt…aktuální téma…) CO PŘINÁŠÍ PRAVIDELNÉ ČTENÍ DÍTĚTI? vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem podílí se na emočním.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
„Test“ schopnosti imaginace
Různé role zástupce ředitele školy
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
INTEGRACE DĚTÍ S VÝCHOVNÝMI PROBLÉMY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Rizika poškození zdraví dětí spojená se školní zátěží
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
MOTIVACE VE VYUČOVÁNÍ. MOTIVACE Základní pilíř úspěšnosti žáka Základní pilíř úspěšnosti žáka U každého jedince je motivujícím prvkem jiná skutečnost.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Vývojový přístup k hodnocení školní neúspěšnosti.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Nadané děti.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
PROFESE UČITELE Radek Šír.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Podmínky učení.
Edukant motivace k učení a řešení výchovných problémů
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Pedie Co mají společné?.
Komunikace učitele se žáky
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková

John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí a jsou zmatené školy by se měly zbavovat neúspěšných metod a ne neúspěšných žáků školy by se měly zbavovat neúspěšných metod a ne neúspěšných žáků skutečnou zkouškou inteligence není to, jak moc víme o tom, jak se co dělá, ale jak se zachováme v situacích, kdy nevíme, co dělat (!) skutečnou zkouškou inteligence není to, jak moc víme o tom, jak se co dělá, ale jak se zachováme v situacích, kdy nevíme, co dělat (!)

Selhání a neúspěch žáka zřídkakdy zapříčiní intelekt či handicap těla, ale nevhodná vyučovací metoda. Do neúspěchu je často dítě natlačeno právě nevhodnými výchovnými postupy – vysoký nárok rodičů, učitelů atd. Není schopno v požadovaném tempu a rozsahu přetvářet požadavky v systém dovedností, vědomostí a návyků – není toho schopno po našem způsobu (jiný druh myšlení) → zohlednění na alternativních školách. Selhání a neúspěch žáka zřídkakdy zapříčiní intelekt či handicap těla, ale nevhodná vyučovací metoda. Do neúspěchu je často dítě natlačeno právě nevhodnými výchovnými postupy – vysoký nárok rodičů, učitelů atd. Není schopno v požadovaném tempu a rozsahu přetvářet požadavky v systém dovedností, vědomostí a návyků – není toho schopno po našem způsobu (jiný druh myšlení) → zohlednění na alternativních školách.

Žák taky nespojuje předkládané požadavky se svou perspektivou – zvyk na odměnu (peníze za známky) → cílem pak není vědomost, ale náhradní motiv. Žák taky nespojuje předkládané požadavky se svou perspektivou – zvyk na odměnu (peníze za známky) → cílem pak není vědomost, ale náhradní motiv. Každá chyba je také často vnímána jako tragédie → dítě se vyhýbá činnostem, kde by mohlo chybovat – nezkusí experimentovat, neuhýbá se k fantasii, má přehnanou sebekontrolu. Každá chyba je také často vnímána jako tragédie → dítě se vyhýbá činnostem, kde by mohlo chybovat – nezkusí experimentovat, neuhýbá se k fantasii, má přehnanou sebekontrolu. vztah mezi intelektovými a mimointelektovými činiteli učení, prospěchu a neprospěchu vztah mezi intelektovými a mimointelektovými činiteli učení, prospěchu a neprospěchu dříve se považoval za rozhodující intelekt – neprospěch závisí na nedostatku žákových schopností, je dán jeho nižší inteligencí nebo nepostačujícím předchozím vzděláním dříve se považoval za rozhodující intelekt – neprospěch závisí na nedostatku žákových schopností, je dán jeho nižší inteligencí nebo nepostačujícím předchozím vzděláním prospěch a neprospěch závisí v některých předmětech na zrakové představivosti, jinde na dobrém ovládání vzorců či předmětů nebo na logickém myšlení apod. prospěch a neprospěch závisí v některých předmětech na zrakové představivosti, jinde na dobrém ovládání vzorců či předmětů nebo na logickém myšlení apod. silně působí mimointelektové podmínky – pochází z emočních příčin, strach z neúspěchu, z učitele, z předmětu (klasicky matematika) silně působí mimointelektové podmínky – pochází z emočních příčin, strach z neúspěchu, z učitele, z předmětu (klasicky matematika)

Je nepřiměřené připisovat žákův neprospěch ukvapeně. Nejprve určíme: Je nepřiměřené připisovat žákův neprospěch ukvapeně. Nejprve určíme: 1. jak žák prospíval v předchozích ročnících 1. jak žák prospíval v předchozích ročnících 2. zda se neprospěch týká jen jednoho předmětu nebo i jiných 2. zda se neprospěch týká jen jednoho předmětu nebo i jiných 3. nakolik se žákův intelekt projevuje v mimoškolních činnostech 3. nakolik se žákův intelekt projevuje v mimoškolních činnostech (žákův neprospěch má většinou více příčin – vnější i vnitřní) (žákův neprospěch má většinou více příčin – vnější i vnitřní)

Různé typy neúspěchu: Různé typy neúspěchu: a. žák s nedostatečnou motivací a. žák s nedostatečnou motivací b. žák s mezerami ve vědomostech, dovednostech b. žák s mezerami ve vědomostech, dovednostech c. žák s nedostatečným rozvojem dílčích operací, schopností – buď návykových, numerických nebo slovně logických c. žák s nedostatečným rozvojem dílčích operací, schopností – buď návykových, numerických nebo slovně logických d. žák s opožděným somatickým vývojem d. žák s opožděným somatickým vývojem e. žák s opožděným citovým vývojem e. žák s opožděným citovým vývojem

Příčiny neúspěchu nejsou stejné na různých typech škol: v prvních třech ročnících ZŠ (příčinou je nezralost dětí, nedostatek v oblasti intelektu – slabě rozvinuté myšlení, intelektové schopnosti a dovednosti; oslabené zdraví; značná unavitelnost žáka; specifické poruchy v učení) v prvních třech ročnících ZŠ (příčinou je nezralost dětí, nedostatek v oblasti intelektu – slabě rozvinuté myšlení, intelektové schopnosti a dovednosti; oslabené zdraví; značná unavitelnost žáka; specifické poruchy v učení) od 4. do 9. ročníku ZŠ (nedostatečná motivace, negativní postoj k učení, mezery ve vědomostech z předchozího ročníku) od 4. do 9. ročníku ZŠ (nedostatečná motivace, negativní postoj k učení, mezery ve vědomostech z předchozího ročníku) SŠ (prakticky stejně jako 2. stupeň ZŠ) SŠ (prakticky stejně jako 2. stupeň ZŠ) VŠ (často nedokončené studium – se vzrůstajícím počtem studentů roste i míra jejich odpadávání, přičemž k největšímu odpadávání dochází v 1. ročníku) VŠ (často nedokončené studium – se vzrůstajícím počtem studentů roste i míra jejich odpadávání, přičemž k největšímu odpadávání dochází v 1. ročníku)