VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Práce s atlasem - Vesmír
Sluneční soustava a Měsíc
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Registrační číslo projektu
VY_V/2_INOVACE_19_Podoby Měsíce
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Tvar, velikost a pohyby Země
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Planety sluneční soustavy
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Slunce a vesmír autor VM:Ondřej.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Uran Modrá planeta.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor: Přírodověda   Tematický okruh: Vesmír   Téma: Měsíc

Měsíc Přirozená družice Země Vzdálenost od Země téměř 400 000 km Básnicky nazýván luna Obr. 1

Průzkum Měsíce Na měsíc vysílány sondy – Luna 1, 2, 3… - fotografie První výprava s lidmi – posádka Apollo 8 V roce 1969 – první člověk na měsíci – Neil Armstrong – posádka Apollo 11 – USA Pronesl památnou větu - Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.

Obr. 3 - Neil Armstrong a jeho první krok na měsíc Obr. 2 - Start rakety – Saturn s Apollem 11 Obr. 3 - Neil Armstrong a jeho první krok na měsíc

Posádka Apolla 11 Obr. 4

Měsíční fáze Ze Země můžeme pozorovat vždy jen určitou část Měsíce – tu, která je ozářená od Slunce Označujeme 4 měsíční fáze: NOV PRVNÍ ČTVRŤ ÚPLNĚK POSLEDNÍ ČTVRŤ Obr. 5

Měsíční fáze Nov - Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť - Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk - Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť - Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

Měsíce jiných planet Měsíce Uranu -zleva Puck, Miranda, Ariel, Umbriel, Titania a Oberon Obr. 6

Měsíce jiných planet Odshora vidíme: Io, Europu, Ganymeda a Callisto. Obr. 7

Závěrečný kvíz 1) Jak jinak můžeme označit měsíc? Kuna B) Luna C) Muna Jak se jmenoval první člověk na měsíci? Louis Armstrong B) Neil Amstrong C) Lance Armstrong 3) Jak se nazývá fáze měsíce, kdy vidíme jeho neosvětlenou stranu? A) Krov B) Love C) Nov

Obrázky 1. [ cit. 2012 –15 - 09 ]. Autor: Luc Viator. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Full_Moon_Luc_Viatour.jpg 2. [ cit. 2012 –15 - 09 ]Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apollo_11_Launch_-_GPN-2000-000630.jpg 3. [ cit. 2012 –15 - 09 ]Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apollo_11_first_step.jpg 4. [ cit. 2012 –15 - 09 ]Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Apollo_11_Prime_Crew_-_GPN-2000-001164.jpg 5. [ cit. 2012 –15 - 09 je dostupný pod licencí Microsoft Oficce 2010 na office.com 6. [ cit. 2012 –15 - 09 ] Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Uranus_moons.jpg 7. [ cit. 2012 –15 - 09 ] Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Satelliti_galileiani_e_Giove.jpg