Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_08_Moravskoslezský.
Advertisements

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Olomouckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_09_Jihočeský kraj, ZŠ praktická,
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p.o.
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Mgr.Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-06-Zlínský kraj-krajské město.
NOVOVĚK renesanční zámky v ČR
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Romantismus VY_32_INOVACE_46_934
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
Malá Morávka a Karlov pod Pradědem
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-38 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Mikroregion Miroslavsko Číslo: EU DUM 5_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_VLASTIVĚDA
VY_32_INOVACE_09_Praha – hlavní město České republiky
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Mapa AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_05_Z6_Skála
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
DUM_003/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/ ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
Rozdělení zemí podle vyspělosti
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Města České republiky kvíz 1.část spustit
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_42A_KORUNOVAČNÍ KLENOTY ČESKÝCH KRÁLŮ
Člověk a jeho svět 3. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
Transkript prezentace:

Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho svět - místo, kde žijeme

 Město se nachází na hranicích s Polskem.  Leží v Moravskoslezském kraji, asi 18 km od Ostravy.  Karvinou protéká řeka Olše.  Nejbližším pohořím jsou Beskydy. okresní město Karviná Česká republika Polsko Slovensko Rakousko Německo

lázeňské průmyslové univerzitní V lázních Darkov se léčí pacienti s poruchami pohybového ústrojí. Na území Karviné je několik dolů na těžbu černého uhlí a železárny Jäkl. V roce 1990 byla v Karviné založena Obchodně podnikatelská fakulta Slezské univerzity v Opavě.

 Na náměstí se nachází renesanční radniční věž z roku  Na opačném konci náměstí navštivte Těšínské muzeum.  V centru náměstí stojí litinová kašna se lvími hlavami.

 V Karviné žije obyvatel.  Město má 9 částí (najdi na  Magistrát města Karviné sídlí na radnici.  Město řídí Rada města Karviné v čele s primátorem města. video

 Empírový zámek Fryštát založila knížecí rodina těšínkých Piastovců.  Jeho posledními majiteli byla hraběcí rodina Larischů.  V zámku si můžeme prohlédnout stylové vybavení z období 19. století.  K zámku přiléhá krásný park, ve kterém najdete oboru se zvířaty a dětský koutek.

Uhlí se těží v dolech : ČSA Darkov a ČSM. Horníci pracují ve velkých hloubkách a v náročném prostředí.

 Některé historické památky byly zničeny poddolováním – vlivem poklesu půdy.  V Karviné –Doly neexistují zámek Solca, radnice, pivovar, školy a starobylé domy.  Poslední zachovalou památkou v Karviné – Dolech je šikmý kostel svatého Petra z Alkantary.

 V lázních se využívá k léčivým koupelím léčivá voda – solanka.  V Darkově se nachází stavební památka – most přes řeku Olši z roku 1925.

Karviná se nachází v kraji Moravskoslezském Jihomoravském Karvinou protéká řeka Odra Olše

v dolech pracují horníci hutníci nejznámější kostel v Karviné je šikmý kostel sv. Petra z Alkantary nový kostel v Loukách

Klíčová slova: orientace v obci, vliv činnosti lidí na přírodu Anotace: Žák se učí orientovat na mapě ČR a v místě svého bydliště. Seznamuje se s významnými událostmi, které se vztahují k regionu, poznává Moravskoslezský kraj. Popis prezentace: snímek 2 – 9: teoretická část (postupně klikejte) snímek 5: odkaz na video z města Karviné snímek : praktické ověření vědomostí žáků (pracujte s nástroji interaktivní tabule)

Citace: ŽVÁČEK Ondřej. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 17:37 [cit.2012/03/19], Soubor: Masarykovo náměstí v Karviné-Fryštátě (Moravskoslezský kraj, Česko). Dostupné z: ŽVÁČEK Ondřej. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 18:55 [cit.2012/03/19], Soubor: Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech (Moravskoslezský kraj, Česko). Dostupné z: Helooo. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 08:05 [cit.2012/03/19], Soubor: Bronzová plastika „Živý pramen“ od Jana Kodeta Dostupné z: ŠTEFEK Petr. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 21:57 [cit.2012/03/19], Soubor: Most přes Olši v Karviné-Darkově. Dostupné z: ŠTEFEK Petr. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 22:00 [cit.2012/03/19], Soubor: Důl ČSM ve Stonavě. Dostupné z: tp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:D%C5%AFl_%C4%8CSM.jpg SZYMIK David. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 21:22 [cit.2012/03/19], Soubor: Klecová těžní věž dolu Darkov. Dostupné z: SZYMIK David. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online], , 21:42 [cit.2012/03/19], Soubor: Pohled na důl ČSA Dostupné z: Fotografie horníka: archiv autora