„Příběh významné pražské klášterní knihovny“.  18 729 svazků (?) rukopisy prvotisky (152) staré tisky (8 000)  Specifika: rozsáhlá kolekce astronomické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Advertisements

KNIHA „Moc slova je velká. Kniha je pro duši něčím, čím je pro tělo chléb a víno. Je to vzácný předmět, který můžeme mít doma na dosah ruky.“Ladislav.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Studijní pobyt Mgr. Jiří Mazal Knihovna Univerzity Palackého srpen 2008 Státní berlínská knihovna (Staatsbibliothek zu Berlin)
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vedoucí KHI: Katedra historie FP TUL Sokolská 8, budova S, 2. P. Vedoucí KHI:
1. Výzkum faktorů přechodu od industriální ekonomiky ke znalostní a podnikavé ekonomice 2. Potřeba profesní přípravy pro business.
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Elektronické zdroje pro filozofii, teologii a historii.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Historické fondy VKOL - ukázky
MUZEUM A KNIHAŘSKÁ DÍLNA JENDY RAJMANA ROŽĎALOVICE ROŽĎALOVICE – MALÁ OBEC NA POMEZÍ STŘEDNÍCH A VÝCHODNÍCH ČECH DVOUVĚŽOVÝ KOSTEL ZÁMEK.
Ing. Petra Vávrová PhD. Tereza Kašťáková Ing. Magda Součková
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Česká románská kultura
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Metody zpracování informací - 2
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Úvodní hodina Lubomír Berka.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitalizace historických knižních fondů ve správě NPÚ.
Olomouc.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Ústav světových dějin Obor Historie – Obecné dějiny.
Vnímání historického času
Pomocné vědy historické pro medievisty
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Úžasné památky, nebo padělky?.  Údajně nalezen roku 1817 na zámku Zelená hora u Nepomuku  V roce 1818 anonymně zaslán zemskému purkrabímu pro nově.
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Oborová informační brána Musica
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Historické fondy VKOL - ukázky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JOINME (Journal of Interactive Media)
Akvizice a informační fond
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Informační prameny II. část
Jak pracovat s učebnicí
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
ve středověku a raném novověku
Záchranný výzkum v Osoblaze (okr. Bruntál) 2014
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
Transkript prezentace:

„Příběh významné pražské klášterní knihovny“

 svazků (?) rukopisy prvotisky (152) staré tisky (8 000)  Specifika: rozsáhlá kolekce astronomické a astrologické literatury, misionářská literatura tisky v románských jazycích

 Absence odborné práce o dějinách svatotomášské knižní sbírky  Rozporuplné informace o událostech na sklonku třicetileté války

 Knihovny obutých augustiniánů  Dějiny augustiniánské knihovny u sv. Tomáše  Významní členové řádu  Role augustiniánů poustevníků

 Do jaké doby spadají počátky současné knižní sbírky?  Stala se klášterní knihovna skutečně obětí Švédů? Byl rok 1648 rozhodujícím mezníkem ve vývoji knihovny?  Jakou funkci plnila knihovna ve středověku a jakou v novověku? Lze hovořit v souvislosti se středověkou sbírkou o raně humanistické orientaci knihovny?  Komu vděčí knihovna za svůj rozvoj?

Středověk  Absence původního knižního fondu  Jediný přímý doklad o existenci a složení knihovny - rukopis Codex Thomaeus (sedmá a osmá část = knižní soupisy)  Studium sekundární odborné literatury

Novověk  Studium archivních materiálů  Klášterní kroniky, knihovní katalogy  Empirický výzkum  Průzkum proveniencí s knihou v ruce  Metoda sondy  Výsledky práce založeny na provenienčním průzkumu svazků

 Odhalení nesrovnalostí a „bílých“ míst v dějinách knihovny  Zaměření na vrcholná období v dějinách řádu  Raně humanistická orientace středověké knihovny  Komparace údajů z klášterních kronik s výsledky provenienčního průzkumu fondu  Knižní dary a odkazy  Medailony významných augustiniánů

 Absence aktuálního knihovního katalogu  Rozsah fondu a široký záběr  Dlouhé časové období  Torzovitost archivního materiálu  Obtížná čitelnost vlastnických přípisů

 Zánik středověké knihovny  Sbírka prvotisků  Nejednoznačnost a rozporuplnost pramenů pro období konce třicetileté války  Řádová studia a organizace řádu jako důležitý faktor v utváření knihovny  Dobrodinci a mecenáši - nejvýznamnější knižní dary a odkazy  Uživatelé knihovny a jejich zájmy  Knižní akvizice

 Analýza publikované literatury  Zpřístupnění informací ze zahraniční literatury  Souvislý výklad dějin významné institucionální knihovny založený na empirickém výzkumu a studiu archivních pramenů  Otevření nových témat a výzkumných úkolů  Předatování rukopisů  Soupis prvotisků  Identifikace vazeb

 Dokončení provenienčního průzkumu  Po ukončení katalogizace – obsahová a jazyková analýza svatotomášského fondu  Knihovna Šimona Brože z Horštejna  Dějiny 19. a 20. století