Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Advertisements

New Horizons Vesmírná sonda Autor: Kevin Krumov IX.A.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1246_M Ě SÍC Téma: Výklad – základní.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
ZEMĚPIS. VÝZKUM VESMÍRU první umělá družice Země - Sputnik 1.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
První lety do vesmíru Vaše jméno. První let do vesmíru 4. října 1957 SSSR – kosmodrom Bajkonur raketa R-7 vynesla družici Sputnik 1.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
VY_32_INOVACE_
VESMÍR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_12
TINKA VILIMKOVÁ 5.A ZŠ KLÁNOVICE
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZEMĚPIS 6. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_05_sluneční soustava.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.17_Báseň Datum: 25.
Název materiálu: Výzkum vesmíru
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
Impuls síly Impuls síly: pokud je síla konstatní
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Souhrnné opakování-VESMÍR
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Země ve vesmíru.
ZEMĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-08.
Světelné jevy -shrnutí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Slunce.
VI. ročník ZŠ (praktická)
Život v oceánech a mořích.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Měsíc

Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká Luna. Měsíc je od země daleko km. Jeho symbolem je Srpek.

Svítí nebo ne? Zdá se, že svítí sám od sebe, ale nesvítí. Nesvítí vlastním světlem, pouze světlo odráží a to světlo sluneční. Postavení planet Slunce – Měsíc – Země nov Postavení planet Slunce – Země – Měsíc úplněk

Jak Měsíc ovlivňuje život na Zemi? Příliv a odliv Způsobuje ho gravitační síla Měsíce Je 6x menší než gravitační síla Země Příliv a odliv se střídá po 6 hodinách a to kvůli otáčení Měsíce Část Země blíže Měsíci má příliv a vzdálenější má odliv

Fáze Měsíce Proč nevidíme druhou stranu měsíce? Protože Měsíc a Země se otáčí kolem jednoho bodu.

Historie Měsíce Lidé si ho začali všímat od počátku věků. Je symbolem noci, inspirací pro romantické písně a ve středověku přitáhl zájem vědců. Lidé mu přisuzovali různé významy Mýtus – když je úplněk, tak se z vybraných lidí stávajíá vlkodlaci. Možná se to říká, protože při úplňku je slyšet vytí psů ze všech stran.

Průzkum Měsíce První předmět na Měsíci Sovětská sonda Luna První člověk na Měsíci Neil Armstrong – americký kosmonaut přistál na Měsíci dne na palubě vesmírné lodi Apollo 11 První Čech ve vesmíru Vladimír Remek – let na palubě kosmické lodi Sojuz 28 Neil Armstrong

Zajímavosti Skoro všechny planety mají Měsíce Některé planety mají víc než 1 Měsíc,např. Jupiter má Měsíce i 4. Dřív si vědci mysleli že Měsíc je zevnitř zcela vychladlý,ale experimenty na teplo prokázali že hlubší Měsíční vrstvy musejí být rozžhavené.

Dotazy

Konec