VY_32_INOVACE_06.03.44. Název výukového materiálu: FAŠISMUS V ITÁLII. NACISMUS V NĚMECKU. Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Listopad 2011 Předmět: Dějepis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.7 Německo 1932 – volby a jejich důsledky Název sady: Moderní.
Sovětský svaz Sověti odstoupili z I. Světové války již v roce 1917, ale ještě pár let probíhala v zemi občanská válka ze které vyšli úspěšně komunisté.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_05_Nástup nacismu fotodokumentace Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_13_Rozbití Československa Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_holocaust Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Lucie Imrová NÁZEV: VY_12_INOVACE_02B_22_Nacismus TEMA: Člověk a společnost.
Z poraženého Německa se po válce stává republika, Výmarská republika Situace v hospodářství byla velice špatná a navíc musela země platit válečné.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Digitální učební materiál:
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Nástup nacismu v Německu
Nacismus v Německu ve 30. letech
Pražské červnové povstání
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nástup komunismu a fašismu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Název a číslo materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_03B_Vývoj v Německu
NACISMUS V NĚMECKU TŘETÍ ŘÍŠE (1933 – 1945)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název a číslo materiálu:
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Revoluce ve Francii
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
První židovská válka a její důsledky
Téma (název prezentace)
Česká tělesná kultura v období 2. světové války
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.15_lidska_prava-soutez Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
SVĚT A ČESKOSLOVENSKO V LETECH
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Československá republika-demokratický stát
České země za 1. světové války
T o t a l i t a r i s m u s.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Revoluce v evropských zemích 1848
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_

Název výukového materiálu: FAŠISMUS V ITÁLII. NACISMUS V NĚMECKU. Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Listopad 2011 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Žáci získají základní informace, které popisují vznik a vývoj totalitních politických režimů v Itálii a v Německu. Hlavně pomocí obrazových materiálů se dozví důležité údaje, které k režimům patří a mohou si na ně udělat vlastní názor. Na tuto prezentaci navazuje kontrolní hlasovací test, který látku zábavnou cestou zrekapituluje. Informace korespondují s učebnicí pro 9. ročník.

FAŠISMUS V ITÁLII

Fašismus znamená… … politické hnutí prosazující militarismus, kult modernity a vůdce a silnou ekonomickou roli státu. … prohlášení, že jejich národ (rasa) znamená víc než ostatní. … diktaturu jedné politické strany = Partito nazionale fascista, kterou založil VŮDCE strany BENITO MUSSOLINI. … agresivní zahraniční politiku a vedení dobyvačných válek. … že termín pochází z latinského FASCES = SVAZEK PRUTŮ = ve starověkém Římě odznak moci nejvyšších úředníků.

BENITO MUSSOLINI Roku 1919 založil svoji organizaci Fasci di Combattimento (tzn. Bojové svazky), tato organizace se roku 1921 změnila na fašistickou stranu - Partito Nazionale Fascista. Roku 1921 byl zvolen do italského parlamentu.

POCHOD NA ŘÍM – 27. – ho zorganizoval Mussolini, aby převzal moc ve státě. "My se chceme stát státem!"

Mussolini se stal předsedou vlády a přijal titul DUCE = „vůdce“. Fašisté se organizovali do vojensky vycvičených ozbrojených skupin. Říkalo se jim „Černé košile“.

1927 byla v Itálii dobudována diktatura, Itálie se stala prvním fašistickým státem na světě.

FAŠISMUS v Itálii 1919 – nespokojenost s výsledky po 1.sv.v. - vznik fašistické strany vedené Benitem MUSSOLINIM převzal moc „pochodem na Řím“, přijal titul „duce“=vůdce a postupně nastala diktatura jedné politické strany. Itálie první fašistickým státem na světě. Zápis do sešitu

TŘETÍ ŘÍŠE NACISMUS V NĚMECKU

Německo po 1. světové válce = VÝMARSKÁ REPUBLIKA 1.Špatná hospodářská situace, která vedla k obrovské NESPOKOJENOSTI lidí. 2.Země postižena vysokou nezaměstnaností, INFLACÍ a hospodářským chaosem. 3.Německo muselo platit REPARACE. 4.Vznikly FREIKORPS - pravicové polovojenské jednotky.

Na mapě ukaž Německo

HYPERINFLACE V učebnici na s. 34 si přečti krátký popis německé inflace. Vyjádři na to svůj názor 3 slovy!!!

1923 PIVNÍ PUČ  V ovzduší ekonomické a politické nestability se v z 8. na 9. listopadu 1923 válečný hrdina Erich Ludendorff a vůdce nové extremně pravicové strany Adolf Hitler, neúspěšně pokusili provést v Mnichově převrat.  Při setkání davu přívrženců NSDAP a policistů bylo několik demonstrujících zastřeleno. NSDAP byla rozpuštěna. Hitler sám byl zatčen 2 dny po krachu akce a postaven před soud. Místo 5 let si odseděl necelých 9 měsíců ve věznici v Landsbergu.

Fotografie z mnichovského náměstí při demonstraci

S asistencí Rudolfa Hesse napsal Hitler ve vězení knihu MEIN KAMPF = „Můj boj“ Úryvek z ní najdeš v učebnici na s. 35, zkus si ho přečíst a vlastními slovy vysvětlit!

Teorie nacismu znamená… … rozdělení lidí do RAS – nejčistší byla nadřazená tzv. ÁRIJSKÁ rasa, nejníže stáli Romové, Slované a Židé = „podlidi“. … prosazování diktatury jedné politické strany omezující lidská práva. … uplatňování xenofobie (lidské nesnášenlivosti). … propojení několika myšlenkových směrů (socialismu, nacionalismu, fašismus, rasismu).

NSDAP Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei Po vzniku velké hospodářské krize 1929 (6 mil. nezaměstnaných) koncem 20. let se v těžce postiženém Německu začalo dařit Hitlerově straně, která se vypracovala na nejsilnější politickou stranu země, navíc přitom získala i podporu části konzervativních elit a průmyslníků, kteří se obávali rostoucího vlivu komunistů.

Členská knížka NSDAP Logo NSDAP

Adolf Hitler vyhrál 31. ledna 1933 volby do Reichstagu = říšský parlament. Byla zlikvidována demokracie a zaveden totalitní režim. Přijal titul der Führer = „vůdce“.

PROJEVY TOTALITNÍHO REŽIMU v Německu  Zákaz všech politických stran kromě NSDAP – součástí této strany bylo několik organizací.  Omezeny lidská práva a svobody.  Zrušeny odbory pracujících.  Odpůrci režimu krutě pronásledováni (1. koncentrační tábor v Dachau od 1933).  Lidem nuceno nacistické učení o nadřazenosti rasy, mladí lidé vedeni k pohrdáni „méněcennými“ národy = Židé, Slované, Romové.  Zavedena cenzura novin a knih.  Důraz na zbrojení a zavedena povinná branná služba.

Od počátku NSDAP byly její součástí. Fungovaly jako ochranná složka strany. 29. – – NOC DLOUHÝCH NOŽŮ - likvidace špiček bojových jednotek, které byly od 20. let součástí NSDAP. SA = STURMABTEILUNG = ÚTOČNÉ ODDÍLY

Velitel SA Ernst Röhm Znak SA

SS = Schutzstaffel = OCHRANNÝ ODDÍL

Velitel SS Heinrich HIMMLER

SD = Sicherheitsdienst = BEZPEČNOSTNÍ SLUŽBA

HITLERJUGEND = polovojenská mládežnická organizace NSDAP. Cílem této organizace bylo vychovat mládež, která by byla zcela oddána myšlenkám nacistického Německa. Chlapci zde byli utvrzováni v ideji nadřazenosti árijské rasy a silného antisemitismu. Jako základní cíl, ke kterému měl mladý člověk směřovat, byl představován vstup do německé armády a NSDAP. Tomuto cíli byla podřízena i výchova v těchto organizacích či jejích táborech, důraz byl kladen na fyzickou připravenost, schopnost rozumět taktice a umění ovládat zbraně.

HITLERJUGEND

GESTAPO = bylo součástí organizace SD, název znamená TAJNÁ STÁTNÍ POLICIE

NORIMBERSKÉ ZÁKONY = základní prostředek, na jehož základě byla prováděna nacistická rasová diskriminace a genocida v Německu a jím okupovaných zemích před a v období druhé světové války

Tabulka popisující pravidla norimberských zákonů

KŘIŠŤÁLOVÁ NOC = 9. – = Během Křišťálové noci bylo zabito asi 91 Židů, po Křišťálové noci bylo okolo Židů internováno v koncentračních táborech.

První otevřený celostátní útok na Židy

Důsledky křišťálové noci

NACISTICKÉ NĚMECKO 20. léta v Německu = špatná hospodářská situace (nezaměstnanost, hyperinflace) – Pivní puč = pokus Adolfa Hitlera o převzetí moci v Mnichově (neúspěšné), vydal knihu MEIN KAMPF (Můj boj) = teorie nacismu = požadavek Velkého Německa (tzv. Třetí říše), rasismus (nejvýše Árijci, méněcenní Židé, Slované a Romové), prosazování totalitní diktatury. NSDAP (nacistická strana) vyhrála volby a Hitler se stal říšským kancléřem. V Německu nastolen totalitní režim, který potlačoval lidská práva, pronásledoval Židy, rušil ostatní strany, zavedena cenzura a moc měly nacistické organizace – SA, SS, SD, gestapo a Hitlerjugend, důraz na zbrojení (branná povinnost) Norimberské rasové zákony – Židé méněcennými lidmi (nosili žlutou hvězdu) Křišťálová noc = otevřený útok na Židy. Zápis do sešitu

Použité zdroje 1. Čapka F., Dějepis. Novověk, moderní dějiny. Nová Škola ISBN , s Obrázek italské fašistické vlajky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   3. Obrázek italské fašistické vlajky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   4. Obrázek Benita Mussoliniho  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   5. Obrázek Mussoliniho  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   6. Obrázek pochodu na Řím  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   7. Obrázek Mussoliniho a Hitlera  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   8. Obrázek Mussoliniho pochodujícího do Říma  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   9. Obrázek přehlídky italských fašistů  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  ,_Mailand,_Parade_italienischer_Frontk%C3%A4mpfer.jpg  ,_Mailand,_Parade_italienischer_Frontk%C3%A4mpfer.jpg 10. Obrázek Německé říše  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek bankovky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek poštovní známky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek bankovky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek Hitlerova převratu  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Putsch,_M%C3%BCnchen,_Marienplatz.jpg Putsch,_M%C3%BCnchen,_Marienplatz.jpg

15. Obrázek knihy Mein Kampf  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek Hitlera v NSDAP  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  ,_M%C3%BCnchen,_Hitler_bei_Einweihung_%22Braunes_Haus%22.jpg  ,_M%C3%BCnchen,_Hitler_bei_Einweihung_%22Braunes_Haus%22.jpg 17. Obrázek  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek stranické vlajky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  2%80%931945%29.png  2%80%931945%29.png 21. Obrázek loga SA  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek Ernsta Röhma  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek nástupu členů SA  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  ,_Bad_Harzburg,_Gr%C3%BCndung_der_Harzburger_Front.jpg?uselang=cs  ,_Bad_Harzburg,_Gr%C3%BCndung_der_Harzburger_Front.jpg?uselang=cs 24. Obrázek loga SS  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek setkání SS  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  H12148,_N%C3%BCrnberg,_Reichsparteitag.jpg?uselang=cs  H12148,_N%C3%BCrnberg,_Reichsparteitag.jpg?uselang=cs 26. Obrázek znaku SS Totenkopf čety  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek Himmlera  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek znaku SD na kabátci  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  

29. Obrázek Heydricha  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek Hitlerjugend vlajky  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek Hitlerjugend  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  393,_Worms,_Luftschutz%C3%BCbung_der_Hitlerjugend.jpg  393,_Worms,_Luftschutz%C3%BCbung_der_Hitlerjugend.jpg 32. Obrázek Hitlerjugend  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Grunewald,_Stadion,_Treffen_der_HJ.jpg?uselang=cs  Grunewald,_Stadion,_Treffen_der_HJ.jpg?uselang=cs 33. Obrázek Hitlerjugend  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  101,_Worms,_Hitlerjugend,_Appell_zur_Maifeier.jpg?uselang=cs  101,_Worms,_Hitlerjugend,_Appell_zur_Maifeier.jpg?uselang=cs 34. Obrázek Hitlerjugend  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  27,_Hitlerjugend,_vormilit%C3%A4rische_Ausbildung.jpg?uselang=cs  27,_Hitlerjugend,_vormilit%C3%A4rische_Ausbildung.jpg?uselang=cs 35. Obrázek Norimberských práv  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek budovy Gestapa  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  R97512,_Berlin,_Geheimes_Staatspolizeihauptamt.jpg  R97512,_Berlin,_Geheimes_Staatspolizeihauptamt.jpg 37. Obrázek Göringa  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek zajatců Gestapa  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek důsledku Křišťálové noci  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:   Obrázek zničené synagogy  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  nacht jpg  nacht jpg 41. Obrázek zničené synagogy  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  46,_Berlin,_Synagoge_Fasanenstra%C3%9Fe.jpg?uselang=cs  46,_Berlin,_Synagoge_Fasanenstra%C3%9Fe.jpg?uselang=cs 42. Obrázek zničeného obchodu  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  23,_Magdeburg,_zerst%C3%B6rtes_j%C3%BCdisches_Gesch%C3%A4ft.jpg?uselang=cs  23,_Magdeburg,_zerst%C3%B6rtes_j%C3%BCdisches_Gesch%C3%A4ft.jpg?uselang=cs 43. Obrázek zničeného obchodu  cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  08,_M%C3%BCnchen,_Kaufhaus_Uhlfelder,_Zerst%C3%B6rungen.jpg?uselang=cs  08,_M%C3%BCnchen,_Kaufhaus_Uhlfelder,_Zerst%C3%B6rungen.jpg?uselang=cs