Obrazná pojmenování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2012 Výukový materiál je určen pro ž áky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

SLOVA JEDNOZNAČNÁ SLOVA MNOHOZNAČNÁ
SLOH – popis statický líčení
Název projektu: Moderní škola
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
Literární teorie I III/2-CJ1/1.20/Šv.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český.
Jazyk literárního díla
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Cestopis Zpracovala: Mgr
subjektivně zabarvený
Básnické tropy a figury
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Struktura literárního díla
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Pohádka Zpracovala: Mgr
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
VY_32_INOVACE_05_02 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_02 Zpracovala:Mgr.
Tropy II Marcela Jurková.
Inzerát Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Líčení Zpracovala: Mgr
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
subjektivně zabarvený
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Čím chci být Zpracovala: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
T R O P Y.
OPAKOVÁNÍ.  Přečti si pozorně následující texty a rozhodni, o jaký druh básnického pojmenování se jedná.  Odpověz kliknutím na bublinu obsahující zvolenou.
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 1 TROPY
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 1 TROPY
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁSNICKÉ PROSTŘEDKY Abeceda (Pantomima) - VÍTĚZSLAV NEZVAL A nazváno.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Básnické umělecké prostředky OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
Figury a obrazná pojmenování Texty k procvičení učiva Jazyková vrstva uměleckého díla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_1E_SEI_TROPY.
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
LITERÁRNÍ POJMY STATISTIKA Jakub Kunt 8.D Jan Chlachula 8.D Matěj Rachůnek 8.D.
Popis postavy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Leden 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Subjektivně zabarvený popis - líčení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
VY_12_INOVACE_C7.12 Autor: Mgr. Nováková Jana
Kůň a švestky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Autor: Naděžda Ružičková ČÍSLO DUM VY_32_INOVACE_CJL_1,2,4_75
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Mgr. Hana Lavičková, Ph.D. Jazykové prostředky uměleckého textu Mgr. Hana Lavičková, Ph.D.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Struktura literárního díla
Opakujeme základní pojmy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Obrazná pojmenování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2012 Výukový materiál je určen pro ž áky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Literární výchova Výukový materiál slouží k výkladu učiva obrazná pojmenování. Výklad je doplněn kontrolním cvičením. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Obrazná pojmenování - básnický přívlastek (epiteton) a) konstans – označuje stálou vlastnost, zautomatizované spojení – bílý sníh, travička zelená b) ornans – ozdobný – nové netradiční spojení slov - růžový večer

- metafora – přenesení významu na základě podobnosti – bledá tvář luny - metonymie – přenesení významu na základě věcné souvislosti – posloucháme Mozarta

- personifikace - zosobnění – lidské vlastnosti a činy se přenáší na neživé objekty – o lásce šeptal tichý mech; luna mu česala vlasy - synekdocha – část označena celkem –Vyletěla holubička ze skály, probudila černé oči ze spaní

- eufemismus – zjemnění výrazu – zesnul, odešel (=zemřel) - hyperbola – nadsázka, zveličení – tisíckrát vás líbám

- oxymóron – spojení slov protichůdného významu – mrtvé milenky cit, často v názvech děl: Zdravý nemocný, Svítání na západě - ironie – využití slov v opačném významu – To se ti ale povedlo! (ve smyslu nepovedlo) - sarkasmus – zesílená ironie

-perifráze (opis) – orel = král ptáků, Japonsko = země vycházejícího slunce - alegorie = jinotaj

Obrazná pojmenování kontrolní otázky 1. Travička zelená je a) epiteton konstans b) epiteton ornans c) personifikace 2. Přenesení významu na základě věcné podobnosti je a) metonymie b) metafora c) oxymóron 3. Luna mu česala vlasy je a) personifikace b) ironie c) epiteton 4. Personifikace a) znamená, že část je označena celkem b) znamená, že lidské vlastnosti a činy se přenáší na neživé objekty c) jinotaj 5. Uveď příklad 1 eufemismu. 6. Jak se jiným slovem řekne hyperbola? 7. Když o Japonsku mluvíme jako o zemi vycházejícího slunce a) jedná se o synekdochu b) jedná se o epiteton c) perifrázi 8. Uveď 1 příklad oxymóra.

Zdroje: [cit ; autor: Downtowngal] mozart_1.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wolfgang-amadeus- mozart_1.jpg [cit ; autor: Kraft Barbara] mbus)_on_Flickr.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wood_Pigeon_(Columba_palu mbus)_on_Flickr.jpg?uselang=cs [cit ; autor: Billy Lindblom] [cit ; autor: Pedro Ribeiro Simões ]Pedro Ribeiro Simões