Specifické skupiny ohrožené domácím násilím Specifické skupiny ohrožené domácím násilím Mgr. Soňa Bajerová, 9.12.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Národní strategie prevence násilí na dětech na období MUDr
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Finanční možností svépomocných skupin
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Domácí násilí na seniorech
Rodina.
ohroženým domácím násilím
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Komunitní péče.
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Komunitní tlumočník vs. kulturní mediátor
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Sociální patologie SCPT SCPA
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Škola základ občanského života
Rodičovství biologické a pěstounské
Domácí násilí PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Specifické skupiny ohrožené domácím násilím Specifické skupiny ohrožené domácím násilím Mgr. Soňa Bajerová,

 Senioři  Zdravotně postižení  Muži  Gay a lesbické páry  Menšiny a migranti

Nízká informovanost, horší absorpce informací Izolace/snížení sociálních kontaktů Závislost na systému/blízkých Společné příčiny/podmínky

Domácí násilí na seniorech  partnerské násilí (manželé,druh x družka)  transgenerační násilí (děti, vnoučata)  násilí mezi sourozenci

Světová zdravotnická organizace uvádí, že 4—6% seniorů se setkalo s některou z forem domácího násilí. Podle průzkumů, provedeného ve Spojených státech, bylo v roce % ošetřujícího personálu svědky nejméně jednoho případu fyzického násilí na starších pacientech, 10% přiznalo, že se takového násilí nejméně jednou sami dopustili, celých 40% ošetřovatelů pak doznalo, že se dopustili psychického násilí. Zdroj: Výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci o násilí na seniorech, Senior jako oběť domácího násilí

Statistika DN senioři Statistika DN senioři dle šetření Zdravotní fakulty Jihočeské univerzity, 2005  psychické – 20,8% (rodina) a 6,8% (terénní pečovatelé) - (vulgarity, urážení, soustavné ponižování…)  fyzické – 13% a 22% (facka, prudké strčení, pohlavky, silné držení…)  ekonomické – 6,8% (vyžadování finančních prostředků pod pohrůžkou )

Formy domácího násilí u seniorů  psychické - citové vydírání a týrání  sociální – odepírání sociálních kontaktů  sexuální  ekonomické – převody majetku, disponování s důchodem  fyzické – bití, omezování pohybu, netlumení bolesti  zanedbávání

Zanedbávání  aktivní – záměrné neposkytování pomoci a odpírání péče – jídlo, pití, léky  pasivní – opomíjení potřeb seniora

Specifické znaky násilí na seniorech  Zdravotní handicap (poruchy motoriky, kognitivních a komunikačních fcí apod.)  Nízká informovanost  Větší sociální izolovanost  Zvýšená latence násilí  Možnost získání příspěvku na péči  Závislost na násilné osobě – obava z bezmocnosti  Pachatel je příbuzný

Jak zjistit ohrožení seniora Znalost běžných návyků seniorů v rámci komunity(procházky, nákupy, lékař). Vnímat, že jsme společnost, kde k těmto případům dochází. Informovat kompetentní orgány a instituce. Vytvářet záchytnou síť pomáhajících profesí.

Zákon č. 135/2006 Sb. Zákon je spolehlivě účinný v případě, že senior je schopen samostatného fungování bez závislosti na rodinném pečovateli (pachateli). Užší místa jsou pouze v případě závislosti seniora na rodině Nutné nahradit pečovatele. Špatně prokazatelné institucionální týrání (inspekce soc. služeb) Právní ochrana seniorů

Systémová pomoc seniorům Zvyšování informovanosti cílové skupiny Důsledná kontrola kvality péče při přidělování příspěvků na péči Sociální síť spočívající v existenci: o poradenských zařízení o informovaných poskytovatelů služeb pracujících se seniory o azylová a krizová lůžka pro seniory Senior Linka (Život90), Zlatá linka seniorů (Elpida)

Domácí násilí na zdravotně postižených Dle amerického výzkumu dochází k domácímu násilí asi v 5% případech zdravotně postižených. Vztah pachatele a oběti. Pachatel domácího násilí je ve 37% současný nebo minulý manžel/ka, ve 28% neznámá osoba, v 15% rodič, v 10% sociální pracovník, ošetřovatel, v 10% jiná osoba.

Specifické formy DN u postižených zanedbávání druhou osobou (nedostatek výživy, kvalitní stravy, tekutin, péče o zevnějšek) vlastní zanedbání (kdy je postižený nechán zcela bez péče)

Specifické znaky násilí na zdravotně postižených Obdobné jako u seniorů Neschopnost porozumět situaci, neschopnost vyjádřit přání a pocity v případech mentálně retardovaných Obava ze zhoršení situace v případě řešení násilí (změna pečovatele, msta pečovatele, život v ústavu)

Systém pomoci zdravotně postiženým Nutné vytvořit velmi přesný a citlivý způsob diagnostiky násilí u těchto osob zaměřený kromě citlivých otázek i na emocionální, kognitivní a fyzické projevy týrání. Vzdělávání těch pracovníků, kteří mimo pečovatele přicházejí s postiženým do styku. Orfeus o. s. (středisko komplexních služeb osobám se zdravotním postižením a seniorům, Praha, Příbram, Liberec).

Domácí násilí v romské komunitě Neexistuje studie o výskytu DN v romské komunitě, která by jeho výskyt dokladovala ve zvýšené míře než v běžné populaci. Specifické vnímání Romů tkví ve špatné prostupnosti komunity, izolaci, kultuře chudoby a přetrvávajícímu tradičnímu uspořádání.

Příčiny/podmínky DN u Romů Kulturní odlišnosti - tradiční (symbolické) postavení mužů a žen (oddělené sezení), tradiční role (rozhodování x péče o rodinu), vliv nejstarší ženy rodiny - komunitní způsob života Sociální charakteristiky - sociální vyloučenost (nezaměstnanost, nevzdělanost, chudoba)→ přeplněné domácnosti, množství neorganizovaného času, napětí

Specifické formy DN u romského etnika Psychické - ponižování (zdůrazňování podřízenosti ženy), - nároky na „ženství“ (vzhled, chování, péče o děti, domácnost na úkor vlastního volného času, zájmů apod.) Omezování osobní svobody - Domácí otroctví (pořádek, jídlo) - Vynucování sexu, zákaz antikoncepce, potratu - Bránění případné emancipaci (volný čas, zaměstnání, seberealizace atd).

Pachatelé DN Partner Příslušníci širší rodiny – patrilokalita – status „nevěsty“, zvláště dokud nemá děti (tchán, tchýně, sestry partnera, švagrové)

Specifika pomoci Uzavřenost komunity Nedůvěra v instituce Silná sociální kontrola Nevzdělanost, negramotnost Neinformovanost Stereotypy většinové společnosti Zavržení komunitou

Domácí násilí a migranti V ČR prozatím nepředstavuje výrazný problém, nicméně zkušenost zemí jako Německo, Nizozemí ukazují, že některé uzavřené komunity migrantů vytvářejí problémy s DN V ČR lze identifikovat problémy s DN v prostředí azylových zařízení. V USA popsáno násilí ze strany institucí

Specifika DN u  Vietnamská komunita  Vietnamská komunita (status ženy, tradice, patriarchální rodiny, postoj k rozvodu – sebeobětování)  Migranti ze zemí bývalého Sovětského svazu  Migranti ze zemí bývalého Sovětského svazu (patriarchální rodiny, násilí jako norma)  Muslimská komunita  Muslimská komunita (tradiční model rodiny, nábožensko-právní normy, závislost ženy)  a další menšiny

Řešení násilí Strategie řešení DN jsou odlišné Zohlednění tradic, nedůvěra k úřadům, nedostatek informací o právním řádu a vlastních právech, jazyková bariéra, obava ze ztráty legálního pobytu, izolace, prožité trauma. Objektivní x subjektivní překážky Interdisciplinární spolupráce (součinnost PČR, cizinecké policie, neziskového sektoru, OSPODu, obecních úřadů, právní pomoci, Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí…)

Domácí násilí v azylových zařízeních Život v azylových zařízeních s sebou nese ztrátu tradičních rolí a pro rodinný život může být destruktivní Tradiční role ženy se příliš nemění ( péče o rodinu a domácnost) Zaniká pozice muže jako živitele a může při pobytu v uprchlickém tábore vyvolat potřebu svou roli v rodině upevňovat jinými prostředky a muže dojít k volbě prostředku mocenských a fyzických.

Institucionální násilí Zaznamenáno v USA Nejedná se o projev DN, ale spíše šikanu či zneužívání Pachateli policisté či imigrační úředníci Zneužívají mocenského postavení, které mají vůči imigrantkám

DN v gay a lesbických párech  Ještě více skryto než u jiných skupin  Prakticky nezachyceno ve statistikách a výzkumech (zejména v České republice)  Dle výzkumu z USA (2006) je výskyt DN někde kolem 11-12%

DN v gay a lesbických párech  Marginalizace  Homofobie  Heterosexismus (heterosexualita jako jediná „správná“ sexuální orientace)  Gender

Domácí násilí a muži  Muži popírají častěji roli oběti, nevnímají se jako oběť, minimálně využívají policejní strategie řešení  Stud a strach ze zveřejnění  Častěji psychická forma DN – intimní terorismus  Není většinou přítomen kruh násilí  Motivací žen bývá frustrace, že muž nenaplnil očekávanou maskulinní roli  Výzkumy ukazují, že agrese žen a dívek stoupá  Pravděpodobnost týraného muže se zvyšuje s věkem – senioři  Téměř nezachyceno výzkumy a statistikami – výskyt se odhaduje kolem 4-5%, zahraniční studie udávají i 20%  Selektivní nepozornost medií vůči DN

Literatura Ridington, 1989 in Margaret Nosek and Carol Howland: In Brief: Abuse andWomen with Disabilities,Applied Research Forum, National Electronic Network on Violence Against Women, 2/10/1998 Sharma Anita, Healing the Wounds of Domestic Abuse, Improving the Effectiveness of Feminist Therapeutic Interventions With Imigrant andRacially Visible Women Who Have Been Abused, Violence Against Women,Sage Publications 2001 Lhoťan Lukáš: Rozmanitostí proti předsudkům, Praha Venglářová Martina: Zdravotně postižený jako oběť domácího násilí. Sborník materiálu z celostátní konference organizované o. s. Orfeus. Hradec Králové, Praha Závěrečná zpráva výzkumného projektu RM 01/15/04 MZV CR Popis jednotlivých forem domácího násilí, analýza jejich příčin, prevence, České Budějovice Závěrečná doporučení Výboru pro odstranění diskriminace žen: Česká republika. 25. srpen 2006, New York Statistika občanského sdružení Život Diplomové práce FSS MU (Pešáková, Mojžíšová a další)

PERSEFONA z.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační činnost Tel.: