Epigrafika Nauka o nápisech, které jsou psány na nepaleografických materiálech. Například na dřevě (malované, vypalované, vyryté), na kameni (vytesané,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Advertisements

N Ě M E C K O B A M B E R G 1.
Vypracovala Jitka Trejbalová
Téma: Středověká literatura
Kostelec nad Černými lesy
CHRUDIM Autorka: K ATEŘINA FOREJTOVÁ. Chrudim
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVITAVY.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Téma: Dějiny s osobnostmi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
České národní obrození
Bazilika svatého Václava
Vizovice Eliška Kratinová.
Ve znamení gotického slohu
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
Opava.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Románská kultura.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D_03.19.Testové.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Dějepis Úvod do dějepisu Pavel Šupka
Jan Nepomucký domácí úkol.
pomocné vědy historické
ŘÍMSKÉ ČÍSLICE Římské číslice je způsob zápisu pomocí písmen abecedy
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – gotika, druhy umění,
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Diplomatika Pomocná věda historická, která se zabývá studiem písemností úřední provenience v souvislosti s dějinami institucí, které je produkují (to.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_19-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
Národní obrození Michaela Tarabová.
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Hmotná kultura a každodenní život III
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Česká republika - Kutná Hora
Frenštát pod radhoštěm
Pomocné vědy historické
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Římská čísla Římské číslice je způsob zápisu čísel pomocí písmen abecedy. Jedná se o takzvanou nepoziční číselnou soustavou, pro které je charakteristická.
Staroslověnská literatura
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Královské město Rakovník
Literatura 19.století - shrnutí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-16
Transkript prezentace:

Epigrafika Nauka o nápisech, které jsou psány na nepaleografických materiálech. Například na dřevě (malované, vypalované, vyryté), na kameni (vytesané, vyryté), na kovu (vyryté, odlité), na hliněných vypalovaných předmětech atd.

Historie epigrafiky U nás začala studiem nápisů na zvonech – Josef Dobrovský, František Palacký, Václav Vojtíšek Někdy je to zpráva o věci (zvonu, soše), jindy citáty literárního rázu. Málokdy právní památky ve středověku, ve starověku ale byly běžné (viz Zákony 12 desek apod.). Nápisy většinou latinské, ojediněle německé Ligatury a zkratky jako v paleografii

Historie epigrafiky Nejstarší nápisy u nás – z římského období (např. nápis na skále v Trenčíně z r. 179 n. l. - Slovensko) Dále ze Slavníkovské Libice (z doby Velké Moravy se nezachovaly). Potom ojedinělé nápisy u nástěnných maleb, na dlaždicích či kachlech Od 13. stol. nápisy náhrobkové (např. ostrovských opatů) Od konce 13. stol. se objevují nápisy na zvonech. U nás je nejstarší původně břevnovský zvon z r. 1313, zničený na Staroměstské radnici za Květnového povstání roku Písmo, které se objevuje v polovině 14. století je gotická minuskula. Většina nápisů až do doby Karla IV. je latinských. Nejstarší český nápis je doložen k r ve Slaném, zanikl však v 19. století. České texty jsou četnější až konce 15. století Řada textů, hlavně z 15. – 16. století je dvojjazyčná.

Záklopové prkno ve štítu domu v Miletíně

Nejstarší text na území bývalého Československa (dnes Slovenska) Římský nápis v Trenčíně: VICTORIAE AVGUSTORUM EXERCITUS CVI LAV GARICIONE SEDET MIL LII DCCCLV IANVS LEG LEG II AD CVR Victoriae Augustorum exercitus qui Laugaricione sedit, milites legionis II DCCCLV Marcus Valerius Maximus, legatus legionis II. Adiutricis, curavit faciendum Překlad: Vítězství císařů věnovalo 855 vojáků II. legie z vojska, jež leželo v Laugariciu Dal zřídit Marcus Valerius Maximus, legát II. legie pomocné Některé části nejsou čitelné, jsou doplněny Text datován do r. 179 n. l.

Nápisy na podstavcích soch sv. Jan Nepomucký v Opočně Latinský a český nápis bez chronogramu

Sv. Jan Nepomucký v Opočně (česká část textu) a na Svojanově Úkol: Přečti a přepiš oba texty. Pamatuj, že tak jako v latinských textech, tak i v českých se V čte jako U a W se čte jako V. Gramatika se tak nedodržovala, takže se občas psalo jinak I/Y než dnes.

Text na podstavcích soch sv. Jana v Opočně a na Svojanově Opočno: DEJZ ABYCH W HANBV NEPRZISSEL O POSMECHV NICZ NESLISSEL SWATI IENE NEPOMVCZKI CHRAN CZEST MAV NYNÍ Y WZDYCKI NEBO TWVG GSEM GA Přepis: Dejž abych v hanbu nepřišel, o posměchu nic neslyšel, svatý Jene Nepomucký, chraň čest mou nyní i vždycky nebo Tvůj jsem já. Svojanov: SWATY IENE NEPOMVCZKY SRDCZE TI ZA DAR DAWAM A POD TWAV MOCZNAV OCHRANV TIELO S DVSSY PODDAWAM Přepis: Svatý Jene Nepomucký, srdce Ti za dar dávám a pod Tvou mocnou ochranu tělo s duší poddávám.

Hrob Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli Úkol: Čím se proslavila tato žena? Kdy se narodila a kdy zemřela?

Řešení úlohy k M. D. Rettigové Magdalena Dobromila Rettigová rozená Artmannová byla česká buditelka, spisovatelka, autorka básní, divadelních her a krátkých próz. Především se ale proslavila jako slavná česká kuchařka, autorka knihy Domácí kuchařka. Na hrobě je nápis: NAR.31/I. MDCCLXXXV ZEM. 5/VIII. MDCCCXLV Tedy: narozena 31. ledna 1785 (ve Všeradicích u Hořovic) a zemřela 5. srpna 1845 (v Litomyšli)

Chronogram – zakódovaný letopočet v textu Chronogram – (zápis času) je většinou latinský (ale třeba i německý nebo český) nápis, v němž všechna písmena, která mohou být římskými číslicemi, dávají dohromady číselný součet, tedy datum, které se vztahuje k osobě nebo události, o které se text zmiňuje. Příslušná písmena (římské číslice) jsou vždy zdůrazněna větší velikostí nebo zlacením apod. Vždy se sčítají všechny číslice, neodečítá se jako u klasických římských letopočtů. Kašna na náměstí v Polici nad M.

Čtení chronogramu Kašna v Polici nad Metují s textem, který je přímo návodem, jak postupovat: „Skrze důchod obecní, kdy postavena sečti.“ Najdeme zde větší tato písmena: D+V+C+D+C+I+D+Y(tedy I)+W (tedy2xV)+Č (tedy C)+I Tedy arabskými číslicemi: = 1818 Kašna byla tedy díky obecnímu důchodu postavena roku Zjisti letopočet z textu podstavce sochy sv. Josefa u lomu za Hořicemi

Čtení chronogramu Řešení minulé úlohy: Letopočet na soše sv. Josefa je 1757 Socha Panny Marie s dítětem u kostela v Hořicích

Sv. Jan Nepomucký v Hořicích u kostela Trojboký podstavec má nápisy v latině, němčině a češtině Vlevo socha Jana Nepomuckého, uprostřed nápis latinský a vpravo německý – zkus z nich zjistit letopočty

Český nápis na podstavci sochy sv. Jana Nepomuckého v Hořicích Přečti nápis na podstavci a zjisti, jaký letopočet je zde zakódován (vpravo ) Náhrobní deska na zdi hořického kostela (dole)

Řešení textů z minulé strany Český nápis na podstavci sochy sv. Jana SWatÝ Iene NepoMVCkY oChrań nas a V Boha oroDVg za nas – Chronogram = 1728 Český nápis na náhrobku na zdi kostelní Co gste wy, to gsem ga byla, ale kterak gsem se změnila. Pohledte gaky budete, až meho cyle dogdete. Zde odpočiwa Kateřina maželka Pana France? Straczowskyho, dcera Wac.? Siegta ? Narozena 13-ho unora A: 1745 ….

Nápisy na zvonech Zvony se jmény českých patronů a papeže Jana Pavla II. z kostelní věže v Poličce

Historické zvony z hořického kostela Hořické zvony zrekvírované za války v letech (foto Městské muzeum Hořice)

Nápis na zvonu – Hořice Pokus se přečíst jména a zjistit letopočet

Epigrafika (řešení úlohy a náhrobek prof. gymnázia F. Staška s latinským textem v Litomyšli u zdi hřbitovního kostela) Řešení úlohy: Hořický zvon - text začíná slovy: LETA PANIE MDLXXXIII TENTO ZVON (?) GEST (?) K KOSTELU … Tedy letopočet = 1583 Jména,která zde jsou uvedena: Martin,Girzi (Jiří), Elyass (Elyáš) Stodola, S. Antonín atd.

Terč – přečti nápis i jména střelců

Epigrafika - test 1. Čím se zabývá epigrafika? 2. Kdo se u nás zabýval studiem nápisů? 3. Na jaké nepaleografické materiály píše epigrafika? 4. Jaký bývá obsah textů nápisů? 5. Který byl u nás nejstarší známý zvon? Z kterého byl roku? 6. Ve které části domu se nacházelo záklopové prkno a co na něm bývalo napsáno? 7. Který je nejstarší nápis na území bývalého Československa a z jakého je roku? 8. Jak se nazývá zakódovaný letopočet v textu nápisu?

Epigrafika – test - pokračování 9. Přepiš a zjisti letopočty z těchto dvou nápisů pod sochami sv. Jana v Petrovicích (vlevo) a ve Stračově (vpravo)

Epigrafika – test - řešení 1. Čím se zabývá epigrafika? – Nápisy, které jsou psány na nepaleografických materiálech. – 2 body 2. Kdo se u nás zabýval studiem nápisů? – Josef Dobrovský, František Palacký, Václav Vojtíšek. – 3 body 3. Na jaké nepaleografické materiály píše epigrafika? – Na dřevo, na kámen, na kov, na hliněné předměty. – 4 body 4. Jaký bývá obsah textů nápisů? – Informace o objektu (soše, zvonu atd.) a také citáty literárního a náboženského rázu. – 2 body 5. Který byl u nás nejstarší známý zvon? Z kterého byl roku? – Břevnovský, z r body 6. Ve které části domu se nacházelo záklopové prkno a co na něm bývalo napsáno? – Ve štítě, kdo nechal dům postavit, kdo ho postavil, prosba o požehnání atd. – 3 body 7. Který je nejstarší nápis na území bývalého Československa a z jakého je roku? – Na skále v Trenčíně, 179 n. l. – 2 body 8. Jak se nazývá zakódovaný letopočet v textu nápisu? – Chronogram – 1 bod

Epigrafika – test – pokračování - řešení 9. Přepiš a zjisti letopočty z těchto dvou nápisů: A) Sem ke kříži chvátejte vy, kteří pracujete a obtíženi jste a budete občerstveni. Mat.XI 23 Chronogram: 1846 – 3 body B) Chraň nás od hanby světský, svatý Jene Nepomucký Chronogram: 1730 – 3 body

Použitá literatura Hlaváček, Ivan; Kašpar, Jaroslav; Nový, Rostislav. Vademecum pomocných věd historických. Praha: Nakladatelství Svoboda, Použité obrázky: _Magdalena_Dobromila_Rettigov%C3%A1.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Magdalena_Dobromila_Rettigov%C3%A1.jpg – Magdaléna Dobromila Rettigová, volné dílo, str. 10 Fota autora Foto Jan Hlavatý - str. 5