Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnebné pásy 5. ročník.
Advertisements

Polární pás.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: 6. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: rostlinstvo.
Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
Východní Evropa. Rusko Bělorusko Ukrajina Moldavsko Estonsko Lotyšsko Litva Moskva Minsk Kyjev Kišiněv Tallinn Riga Vilnius.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Pouště a polopouště.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_Z_3E_KOV_07_PODNEBI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fotosyntéza je váš kamarád
Podnebné pásy – tropický pás
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Savci biomů světa 8. ročník.
Test Čtvrtek, 2.3..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_ Podnebí mírného pásma Autor
Převody – jednotky délky
Tundra a polární pustina
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_ Rostlinstvo a živočišstvo Autor
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Kde jsou jen dvě roční období?
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biomy.
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Přírodní krajiny - test
Šablona III/2 Život v oceánech
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Orofacionální cvičení I
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Hyperoskulační kružnice elipsy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
14. d Poušť Žlutá Neprší Velké rozdíly teplot (den = horko/noc = zima)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_24_SUBTROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
5. b Podnebí a vegetace Evropy.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Převody – jednotky délky
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Život v oceánech a mořích.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová Podnebné pásy Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vyhledej a zapiš informace o živých kamenech. Tropický pás Tropický deštný les (džungle): označuje se jako plíce světa, rozprostírá se kolem rovníku, podnebí se v něm v průběhu roku příliš nemění, je to nejbohatší a nejpestřejší společenství zvířat a rostlin Savana: v Africe, největší stáda zvířat (antilopy, zebry, sloni,…), travnaté pláně Poušť: suchá oblast, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, Sahara, živé kameny, v důsledku nadměrného spásání a kácení vegetace se plocha pouště každoročně zvětšuje Vyhledej a zapiš informace o živých kamenech.

Rozhodni o správnosti a označ: E 7. Nebezpečím pro prales je jeho bezhlavé kácení. J L 6. Tropické pralesy dávají člověku velký užitek. G F 5. Roste zde malé množství rostlinných druhů. V N 4. Největší a nejznámější je Amazonský prales. U I 3. V tropických pralesích prší velmi zřídka. R Ž 2. Podnebí v nich se v průběhu roku příliš nemění. P D 1. Tropické pralesy se rozprostírají v okolí rovníku. ne ano

Subtropický pás přechod mezi tropickým a mírným pásem teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou malé, léta jsou dlouhá, teplá a suchá, zimy krátké a mírné rostliny: vavřín, myrta, levandule, olivovník, citrusy, ořešák zvířata: muflon, daněk, šakal, plazi, hmyz

Mírný pás podnebí přímořské podnebí proměnlivé – Česká republika podnebí kontinentální tři hlavní rostlinná společenstva: jehličnaté lesy (tajgy) smíšené a listnaté lesy stepi (prérie, pampy) Porovnej a zapiš podnebí přímořské – proměnlivé – kontinentální.

Polární pás rozkládá se okolo jižního a severního pólu velmi studené oblasti, zaledněné polární noc trvá téměř půl roku severní polární pás – Arktida jižní polární pás - Antarktida

Moře a oceány v oceánech před miliardami let vznikl život rostliny: mořské řasy - nejvydatnější zdroj kyslíku na Zemi živočichové: ryby, chobotnice, tuleni, žraloci, velryby, medúzy, delfíni, koráli – vytvářejí útesy a celé ostrovy

O vašich odpovědích budeme diskutovat. Hádanky Víte, proč je moře slané? Jak se nazývají mořští živočichové, jejichž tělo kryje krunýř? Víte, z čeho se vyrábí oblíbená pochoutka kaviár? Proč se krabům říká „čističi“ pobřeží? Jak se jeví kosmonautům naše planeta z kosmu a proč? O vašich odpovědích budeme diskutovat.