Šablona Identifikátor školy: 600 150 569 Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: 12.2.2013 Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Starověké civilizace,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Starověká Kréta 6. ročník.
Advertisements

STAROVĚKÉ STÁTY - EGYPT Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_4_ STAROVĚKÉ STÁTY – EGYPT Téma: Dějiny.
VY_32_INOVACE_Lul_III_01 Egypt Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování starověkého Řecka Název sady: Staroorientální.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu. Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Europu na ostrov Krétu.
Křížovka. Křížovka Řešení Kréta a první Řekové (doba bronzová)
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
EGEJSKÁ OBLAST.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Numerické myšlení Kontrola úloh z pracovního listu
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
VY_32_INOVACE_208_Gotika _Středověké školy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
PRVNÍ ŘEKOVÉ KRÉTA.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Žít svůj život naplno.
Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Výtvarné umění starověkého Egypta
Téma (název prezentace)
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Grécko bájí a povestí Staroveké Grécko.
Řecko uč. str
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
EGEJSKÁ OBLAST.
Kultura ve starověkém Řecku
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Starověká Kréta.
ŘECKÁ MYTOLOGIE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
STAROVĚKÉ ŘECKO.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Starověké civilizace, společnost, památky písmo Ročník: 6.

století př. n. l. Doba bronzová Anotace: Poznání nejstarších civilizací předcházejících antickému Řecku formou informativní a formou aktivizačních metod

Úkol: 1.Vysvětli, co je ostrov 2.Která moře omývají Krétu 3.Najdi město Knóssos  Kréťané stavěli lodě - přiváželi měď a cín, polodrahokamy, slonovinu, vyváželi ovčí vlnu a řemeslnické výrobky  Loďstvo chránilo ostrov  Říše trvala let, vládl zde král Mínos

 Kréťané byli zemědělci, lovili ryby, mořeplavci, obchodníci  Také výborní řemeslníci – keramika, zlatnické práce, drobné sošky.  Palácové hospodaření – úroda se shromažďovala v paláci a zdarma se všem rozdělovala Oboustranná sekera – posvátný nástroj

 Báje:  „ Do dcery fénického krále Europy se zamiloval vládce bohů Zeus. Proto na sebe vzal podobu býka, a když si získal důvěru Europy natolik, že si sedla na jeho hřbet, vrhl se do mořských vln a doplaval s ní až na ostrov Krétu. Tam s Europou zplodil několik dětí. Nejstarší syn Dia a Europy Minos se stal vládcem Knossu.  Jeho manželce se narodil zrůdný sny – člověk s býčí hlavou, Minotaurus. Minos syna ukryl ve zvláštní stavbě – labyrintu. Stavitele Daidala odmítal Minos propustit domů. Daidalos proto pro sebe a svého syna Ikara sestrojil křídla z ptačích per spojených voskem. Ikaros se vznesl příliš vysoko ke slunci a to mu rozpustilo vosk z křídel, Ikaros se zřítil do moře a utonul.  Protože obyvatelé Athén zabili jiného Minoova syna, uložil jim Minos trest. Každoročně museli posílat na Krétu sedm dívek a sedm chlapců jako potravu pro Minotaura. Až jednou se k nim připojil Theseus. Do něj se zamilovala Minoova dcera Ariadna. Dala mu nit, která ho vyvedla z bludiště, když Minotaura zabil.Theseus odvezl z Kréty i Ariadnu.“  Text viz Dějepis 6, SPN, Praha 2006 Úkol: Nakresli svou představu Minotaura nebo Ikara. Podlé Krále Mínoa mluvíme o minojské civilizaci.

Úkol: Urči, co je na obrázcích.

 Minojci postavili několik královských paláců, největší z nich v Knóssu  Velmi rozsáhlý, uprostřed dvůr obklopený budovami, místnostmi.  Podle něj pověsti o labyrintu.  Měl kanalizaci, koupelny, zdoben sochami, freskami (nástěnnými malbami).  Objevitel – Heinrich Schliemann (objevil Tróju), začal ho dostavovat.

Ukaž fresky

Lineární písmo alfa – původně bylo obrázkové, to nerozluštěno, z něj se vyvinulo lineární, také dodnes nerozluštěno Disk z Festosu - disk pocházející z roku 1600 př.n.l. je psán slabičným až hláskovým písmem a obsahuje prosbou o pomoc Řekům bojujícím na ostrově Naxos proti původním obyvatelům Kárům.

 Zánik minojské civilizace se připisuje dvěma dosud nevyjasněným důvodům: 1) Po roce 1450 př.n.l. to byl vpád Achajů z řecké pevniny na severu, kteří sem přenesli Mykénskou kulturu.  2) Sopečný výbuch v roce 1470 př.n.l. na antickém ostrově Théra (dnes je to souostroví Santorini), 120 km severně od Kréty. Co z ostrova zbylo, jsou jen obvodové části ve tvaru podkovy. Co bylo uprostřed, byl jícen sopky a ten se propadl do moře. Síla výbuchu sopky byla spočítána na 2,4 megatun TNT (což se rovná síle 160 tisíc hirošimských bomb). Vlna tsunami 15 metrů vysoká zasáhla severní pobřeží Kréty a smetla všechno hluboko do vnitrozemí. Slunce nesvítilo a popel, který padal několik měsíců, ležel místy až metr vysoko několik stovek let. Vegetace zmizela. Život na Krétě existoval zčásti jen na jižním pobřeží. Pád minojskej Kréty – mohla za to klimatická zmena alebo kataklizmatická erupcia Théry? Soustroví Santorini

oboustranné sekery labyrintfreskyIkaros kanalizacepapírsarkofágyostrov DaidalospyramidyhedvábíMinotaurus KnóssosBuddhajudaismusSchliemann palácové hospodářství Mínossopkalineární písmo

¨