Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona"— Transkript prezentace:

1 Egypt VY_32_INOVACE_D.6.10-11 Šablona
VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vytvořila: Mgr. Zuzana Medveďová Datum: říjen 2011
Určeno pro: 6. ročník Člověk a společnost, dějepis, pravěk, doba bronzová Klíčová slova: Egypt, úrodný půlměsíc, faraón, pyramida, kanopa, hieroglyfy Anotace: Výkladová prezentace slouží jako uvedení do učiva o starověkém Egyptě, obsahuje jen nejzákladnější informace a pojmy. VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Egypt kolem řeky Nil úrodná oblast
vznikla tu jedna z prvních civilizací na světě tato oblast se nazývá tzv. úrodný púlměsíc řeky: Nil – Egypt Eufrat a Tigris – Mezopotámie Chuang-che a Jang-c‚-ťiang – Čína Indus a Ganga – Indie VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Úrodný půlměsíc VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

5 Faraón vládce Egypta pohřbíván do pyramid ztělesněním boha na zemi
nejznámější Tutanchamon Obr. 2 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Pohřbívání pyramidy – hrobky + chrámy mumifikace
kanopy – nádoby, no nichž se dávaly vnitřnosti Obr. 3 Obr. 4 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Egyptští bohové každý bůh měl přesně určeno, čeho je bohem
lidé si chtějí bohy naklonit – staví na jejich počest chrámy, kam nosí jídlo, vonné oleje a staví jim sochy lidská podoba nebo podoba zvířat důvod: dříve vystupovali bohové jako ochránci lovu Obr. 5 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Sutech – bůh bouří a zmatku Thovt – bůhpísma, počítání, moudrosti
Hor – bůh nebe Sutech – bůh bouří a zmatku Thovt – bůhpísma, počítání, moudrosti Chnum – bůh, který vytváří duše lidí Hathor – bohyně nebe, spojována s láskou, radostí, plodností Sobek – bůh v podobě krokodýla Re – nejvyšší z bohů = bůh Slunce Amon – po Re nejvyšší bůh Ptah – ochránce řemeslníků Anubis - bůh mumifikace a pohřebišť Usir, též Osiris – bůh plodnosti, úrody a současně bohem zemřelých Eset – bohyně kouzel Obr. 6, 7 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Hieroglyfy egyptské písmo „písmo bohů“
nejdříve mělo každé slovo svůj obrázek, postupně ale začínají přibývat znaky i pro hlásky rozluštil Jean François Champollion v 19. st. VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 8

10 Literatura Obr. 3 http://www.pyramidy.org/giza/
Egyptští bohové: Obrázky Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona"

Podobné prezentace


Reklamy Google