METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dýchací soustava 1.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor výukového materiálu:
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Dýchací soustava
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Obr. 2 Dýchací systém.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 5. ledna 2012 Název práce: Dýchací soustava Předmět, pro který je VM určen: Přírodopis Ročník, pro který je VM určen: 8. ročník Časová dotace: 4 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Přírodopis, Přírodopis 8. ročník, Dýchací soustava Metodický list, anotace - výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o stavbě dýchací soustavy, jejím onemocnění a zlozvyku kouření. Dále se žáci seznámí s první pomocí při umělém dýchání a nepřímé srdeční masáži. Prohlížení fotografií a videí jim slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je i jednodušší zápis.

VY_32_INOVACE_ DÝCHACÍ SOUSTAVA

Stavba DS Stavba DS U 41/40

Význam dýchací soustavy Nasycování krve kyslíkem a odstraňování oxidu uhličitého Čištění vzduchu od prachu (nos) Regulace TT Hospodaření vodou (vodní pára ve vydechovaném vzduchu )

Zajímavosti Složení vzduchu V 1 litr vdechnutého vzduchu je 40 ml kyslíku Vydechovaný vzduch obsahuje 16 % kyslíku, 79% dusíku, 4% oxidu uhličitého

K výměně plynů dochází na ploše 55 m2 Za 24 hodin se na této ploše vymění litrů vzduchu Přenos kyslíku a oxidu uhličitého je umožněn červenými krvinkami

Stavba dýchací soustavy 1. HCD (nosní dutina, nosohltan) 2. DCD (hrtan, průdušnice, průdušky,plíce)

Horní cesty dýchací a/ nosní dutina Přepážkou rozdělena na 2 části Nosní sliznice kryta čichovým (sídlo čichu) a dýchacím epitelem Dochází zde k předehřátí, zvlhčení vzduchu, zbavení bakterií a prachu ze vzduchu Dutina nosní spojena s dutinami- sinusitida

b/ nosohltan Spojen s Eustachovou trubicí s dutinou středního ucha Zde mandle nosohltanová (zakrňuje), mandle patrová (zánět je angína)

Dolní cesty dýchací

Vznik hlasu Hlasivkové ústrojí složeno z hlasivkových vazů a svalů Rozkmitáním těchto vazů při výdechu vzniká hlas pomocí jazyka, patra, zubů a rtů se tvoří hlásky Muži mají hlasivkové vazy delší - mají hlubší hlas m?id=1552

a/ hrtan Složen z hrtanových chrupavek (největší chrupavka štítná – ohryzek) s hlasovým ústrojím

b/ průdušnice Vyztužená chrupavkami Sliznice s řasinkami (kmitají směrem k hrtanu – prach ne k plicím)

c/ 2 průdušky Zanořují se do L a P plíce stěny vyztuženy chrupavkami Sliznice s řasinkami

d/ průdušinky Vedou vzduch do plicních sklípků (alveol) Obaleny sítí vlásečnic Tenká stěna – výměna dýchacích plynů mezi nimi a krví vqSqAgKc

e) plíce Kryty blanou poplicnicí Mezi nimi je dutina V ní malé množství čiré tekutiny (umožňuje při dýchání klouzavý pohyb)

Dýchání Dýchací pohyby umožněno dýchacími svaly Nejdůležitějším je bránice Dále mezižeberní svaly

Dochází ke zvětšování hrudníku hrudník se zmenší, vzduch se vytlačí

Zajímavosti Každým vdechem a výdechem se u DJ vymění asi 0,5l vzduchu Za 1 minutu člověk vdechne a vydechne 12 – 15 krát

Vitální kapacita plic Objem vzduchu – maximální výdech po maximálním vdechu Závislá na trénovanosti, věku spirometr

Vdechový rezervní objem Objem vzduchu, který můžeme ještě nadechnout po klidném nádechu

Zbytkový vzduch Objem vzduchu, který zůstává v plicích po maximálním výdechu Vyplňuje plicní sklípky

Onemocnění DS Infekční choroby Chřipka, zápal plic, TBC, angína, zánět nosohltanu, zánět dutin

Zdravá a astmatická průduška

Zlozvyk kouření Kouř obsahuje nikotin, CO, dehet, rakovinotvorné látky, atd. Vznikají usazeniny Vedou ke karcinomům plice.cz/koureni_cig aret/

Zástava dechu a umělé dýchání Mozkové buňky vydrží bez kyslíku 4-5 minut Záchrana života

1.Postiženého položíme naznak 2.Uvolníme DC 3.Vyčistíme DÚ 4.Palcem a ukazováčkem stiskneme nosní dírky 5. Zhluboka se nadechneme přiložíme ústa na ústa a rychle, silně vdechneme

6. Necháme vydechnout 7. Opakujeme a kontrolujeme hrudník 8. 2 rychlé, dále 12-15/min 9. pokud sám dýchá, stabilizovaná poloha 10. přivoláme lékaře

Srdeční masáž

Zdroje ČERNÍN, Paedr. Vladimír, et al. Přírodopis 3. Biologie člověka se základy etologie a genetiky. 1. vydání. Praha : SPN, Biologie člověka, s. 80.