Biologie druhů čeledi Orchideaceae- vstavačovitých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Luční traviny a rostliny
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Bukovité a Břízovité.
Silénkovité (hvozdíkovité)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LÍSKOVITÉ
Zimolez obecný Lonicera xylosteum
VSTAVAČOVITÉ Orchidaceae.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Kakost luční (Geranium pratense)
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: ŠÁCHOROVITÉ
(Heracleum sphondylium)
Penízek rolní Thlaspi arvense Martin Macháček, 1.C.
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PODRAŽCOVITÉ, PRYSKYŘNÍKOVITÉ
Konvalinka vonná.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUSNICOVITÉ, HRUŠTIČKOVITÉ Autor modulu: Ing. Radim Církva.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
HOUBY Sára Frajtová.
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: MAKOVITÉ, ZEMĚDÝMOVITÉ A KOPŘIVOVITÉ
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Lišejníky.
Na louce Dřeviny a byliny.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: BRUKVOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PRVOSENKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: SÍTINOVITÉ
Jehličnany.
Chráněné rostliny.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě S - Y
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě D - G
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chráněné rostliny na Slovácku
Vstavačovité čeleď: (Orchidaceae)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chráněné rostliny na Slovácku
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS
Liliovité (Liliaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

Biologie druhů čeledi Orchideaceae- vstavačovitých

Stavba těla rostliny –zelené, nezelené (endotrofní mykorrhiza) –epifytické, terestrické lodyhy –popínavé, plazivé, vzpřímené –listnaté, bezlisté oddenky (s kořeny, bez kořenů), hlízy

květy P 3+3, zygomorfní, skládají (hroznovitá) květenství P je rozestálé nebo tvoří přilbu (úplnou-z 5 plátků, neúplnou ze 3) pysk - vzniká přeměnou horního prostředního lístku vnitřního kruhu P (resupinace) ostruha-vzniká jako vakovitá prohlubeň pysku tyčinky- redukce na 1-2 gynostemium- sloupek- vzniká srůstem čnělky a tyčinky pollinium- brylka- vzniká spojením tetrád pylových zrn

Opylování specializovaní opylovači entomofilie, ornitofilie, kantarogamie, autogamie (kleistogamie, allogamie) šálivé květy vegetativní rozmnožování (Goodyera repens, Hammarbya paludosa)

Rudohlávek jehlancovitý Anacamptis pyramidalis (L.) L. C. Rich.

Znaky: Rostlina s 2 kulovitě vejčitými hlízami. Lodyha cm. Lupenité listy 4-10, Květenství kuželovité až vejčité, prodlužující se, dlouhé 2-10 cm. Květy světle až tmavě nachově červené nebo bílé. Ostruha dlouhá mm, tlustá 0,5 mm. Stanoviště: chudé louky, světlé lesy a křoviny; do 2000 m; na suchých až střídavě vlhkých, zásaditých půdách. Doba květu: březen až červen Rozšíření: v Evropě, severní Africe a Malé Asii z meridionální po temperátní zónu; chybí ve východní Evropě. Kavkaz a severní Persie.

Okrotice bílá Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce

Znaky: Rostlina s krátkým plazivým oddenkem. Lodyha vysoká cm. 2-3 šupinaté listy při bázi, 2-5 lupenitých listů do 10 cm Květenství řídké, s 3-20 květy. Květy bělavě krémové. Stanoviště: lesy; do 1800 m, roste většinou ve stínu nebo i polostínu, zejména na zásaditých půdách. Doba květu: květen až červenec Rozšíření: v Evropě a Malé Asii z meridionální po temperátní zónu; do kontinentální východní Evropy však téměř neproniká. I v oblasti Kavkazu, na východě po severní Persii

Okrotice dlouholistá Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch

Znaky: Rostlina s krátkým plazivým oddenkem. Lodyha vysoká cm lupenitých listů až 18 cm. Květenství řídké, s 3-20 květy. Listeny se směrem nahoru postupně zmenšují, velikostí se příliš neliší od listů. Květy bílé. Stanoviště: světlé lesy; do 2000 m, roste většinou ve stínu nebo i polostínu, zejména na zásaditých půdách. Doba květu: duben až červenec Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii z meridionální po temperátní zónu; do kontinentální východní Evropy však téměř neproniká. I v oblasti Kavkazu, na východě přes Persii po Himaláj.

Okrotice červená Cephalanthera rubra (L.) L. C. Richard

Znaky: Rostlina s krátkým plazivým oddenkem. Lodyha vysoká cm. Květenství hustě žlaznaté. Květy nachové až červené. Stanoviště: polostinné lesy; do 2000 m, na zásaditých půdách, zejména na vápencích. Doba květu: květen až červenec Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii, z meridionální po temperátní zónu. Vzácně v pontské a atlantské květenné oblasti.

Vemeníček zelený Coeloglossum viride (L.) Hartman

Znaky: Rostlina s dlanitě dělenou hlízou. Lodyha vysoká 5-30 cm. 3-7 lupenitých listů. Výrazné listeny Květenství řídké, s 5-25 květy. Květy žlutozelené, popř. červeně naběhlé. Stanoviště: světlé lesy, chudé louky, keříčkovitá vřesoviště; do 2900 m, roste zejména na kyselých půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě a Malé Asii, z meridionální po temperátní zónu. Vzácně v mediteránní oblasti oblasti.

Korálice trojklaná Corallorhiza trifida Chatelain

Znaky: Rostlina s korálovitě rozvětveným oddenkem. Lodyha vysoká 7-30 cm. Bez lupenitých listů Květenství řídké, s 2-12 květy. Květy žlutozelené s bělavým skvrnitým pyskem. Stanoviště: stinné humidní lesy; do 2000 m, roste většinou na kyselých půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě a Malé Asii, od arktické po meridionální zónu. Cirkumpolárně. V pohořích dále na jih.

Střevíčník pantoflíček Cypripedium calceolus L.

Znaky: Rostlina s plazivým oddenkem. Lodyha vysoká do 60 cm. Listy vejčité až 17 cm Květ se 2 tyčinkami. Stanoviště: lesy, křoviny; do 2000 m, roste většinou v polostínu, zejména na vápenitých půdách. Doba květu: květen až červenec Rozšíření: zejména v Evropě, v temperátní a boreální zóně

Prstnatec fuchsův Dactylorhiza fuchsii (Druce) Sóo

Znaky: Rostlina s podzemními hlízami. Lodyha vysoká (100) cm. Lupenité listy 3-9 (12) Květenství husté, krátké až prodloužené Květy proměnlivé - nachové až bílé (s kresbou). Stanoviště: světlé lesy, chudé louky, keříčkovitá vřesoviště, slatiny; do 2200 m, roste na zásaditých i kyselých půdách. Doba květu: květen až červenec Rozšíření: v Evropě a Asii od submeridionální po arktickou zónu. V temperátní zóně po Sibiř.

Prstnatec pleťový Dactylorhiza incarnata (L.) Sóo

Znaky: Rostlina s podzemními hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství dlouhé 4-12 cm, s až 50 květy. Květy barvy pleťové. Stanoviště: mokré louky; do 2100 m, roste zejména na zásaditých půdách. Doba květu: duben až červen Rozšíření: v Evropě a Malé Asii od submeridionální po boreální zónu; též v boreální a temperátní zóně na V po Turkestán

Prstnatec májový Dactylorhiza majalis (Rchb.) Hunt et Summerhayes

Znaky: Rostlina se zploštělými laločnatými hlízami. Lodyha vysoká cm, dutá s 3-9 lupenitými listy, často skvrnitými. Listeny delší než květy. Květenství husté, 4-17 cm. Květy nachové. Stanoviště: podmáčené louky; do 2500 m, roste na výživných půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: zejména v temperátní v Evropě, na J po Španělsko na S Balkánu

Prstnatec bezový Dactylorhiza sambucina (L.) Sóo

Znaky: Rostlina s 2 vejčitými rozeklanými hlízami. Lodyha dutá, vysoká cm. Květenství husté, bohaté. Květy ve 2 barevných variantách. Stanoviště: světlé lesy, chudé louky; do 2100 m, roste většinou na zásaditých až mírně kyselých suchých až střídavě vlhkých půdách. Doba květu: březen až červenec Rozšíření: v Evropě od meridionální po temperátní zónu, na V po horní tok Dněpru

Kruštík tmavočervený Epipactis atrorubens (Hoffm.) Besser

Znaky: Rostlina s krátkým oddenkem. Lodyha vysoká cm. Květenství bohaté, jednostranné, chlupaté. Květy nachové až hnědočervené, voní po vanilce. Stanoviště: světlé lesy a křoviny, písečné přesypy, chudé louky; do 2200 m, většinou na vápnitých půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě z boreální po submeridionální zónu, na V v temprátní zóně po Sibiř

Kruštík širolistý Epipactis helleborine (L.) Crantz

Znaky: Rostlina s krátkým plazivým oddenkem. Lodyha vysoká až 100 cm. Květy nazelenalé s fialovým nádechem. Stanoviště: lesy, křoviny; do 2000 m, roste většinou ve stínu nebo i polostínu, zejména na čerstvých půdách. Doba květu: červen až srpen Rozšíření: v Evropě od meridionální po temperátní zónu, ve Skandinávii po boreální zónu

Kruštík růžkatý Epipactis muelleri Godf.

Znaky: Rostlina s oddenkem. Lodyha vysoká (80) cm. Květenství chlupaté, až 20 cm. Květy nící, P zelenožluté. Stanoviště: světlé lesy, okraje, chudé křovinaté louky; do 1100 m, roste většinou ve stínu nebo i polostínu, zejména na zásaditých půdách. Doba květu: červen až srpen Rozšíření: zejména v J Evropě

Kruštík bahenní Epipactis palustris (L.) Crantz

Znaky: Rostlina s dlouhým plazivým oddenkem. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, hustě krátce chlupaté. Květy nazelenale a hnědočerveně naběhlé. Stanoviště: slatiny, mokré svahy dun, mokré louky; do 2000 m, roste většinou na zásaditých půdách bohatých na vápník. Doba květu: červen až srpen Rozšíření: v Evropě v temperátní a submeridionální zóně hojný, proniká do Skandinávie, J Itálie, na V po Sibiř

Smrkovník plazivý Goodyera repens (L.) R. Br.

Znaky: Rostlina s dlouhými nadzemními výběžky. Lodyha vysoká cm. Květenství slabě spirální, s 5-15 květy. Květy bílé až bělavě krémové. Stanoviště: mechovité jehličnaté lesy; do 2100 m, roste většinou ve stínu, zejména na zásaditých půdách. Doba květu: červen až září Rozšíření: v Evropě a Malé Asii v boreální až submeridionální zónu, vzácně v Z Evropě

Pětiprstka žežulník Gymnadenia conopsea (L.) R. Br.

Znaky: Rostlina s 2 rozeklanými hlízami. Lodyha vysoká (100) cm. Květenství řídké až husté Květy růžové s dlouhou ostruhou. Stanoviště: světlé lesy, vlhké louky, slatiny; do 2800 m, roste na kyselých a zásaditých půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě a Malé Asii, vzácně v mediteránu, Kavkaz, Persie, Čína

Měkkyně bažinná Hammarbya paludosa (L.) O. Kuntze

Znaky: Rostlina s kolmým oddenkem. Lodyha vysoká 5-25 cm. Květenství řídké, dlouhé 2-15 cm. Květy zelené. Stanoviště: vrchoviště, přechodová rašeliniště; do 1100 m, na chudých kyselých půdách. Doba květu: červenec až srpen Rozšíření: v Evropě v temperátní a boreální zóně, (cirkumpolární)

Toříček jednohlízný Herminium monorchis (L.) R. Br.

Znaky: Rostlina s kulovitou hlízou. Lodyha vysoká 7-30 cm. Květenství řídké, 1,5-10 cm. Květy bělavě zelené, voní po medu. Stanoviště: chudé louky, pastviny, slatiny; do 2000 m, roste většinou na vápencových půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v temperátní zóně Evropy, proniká na apeniny, balkán i Skandinávii. Japonsko, Čína

Jazýček jadranský Himantoglossum adriaticum Baumann

Znaky: Rostlina s krátkým plazivým oddenkem. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, s květy. Květy bělavě růžové, protažené P (11 cm). Stanoviště: chudé louky a stepi, sv. lesy; do 1400 m, roste většinou na zásaditých suchých půdách. Doba květu: květen až červen Rozšíření: v Evropě Panonie (Itálie, Jugoslávie, Maďarsko)

Hlízovec Loeselův Liparis loeselii (L.) L. C. Richard

Znaky: Rostlina s plazivým vodorovným oddenkem. Lodyha vysoká 5-25 cm. Květenství řídké, s 3-18 květy. Květy žlutavě zelené. Stanoviště: slatiny, přechodová rašeliniště; do 900 m, roste na mokrých vápnitých půdách. Doba květu: květen až červenec Rozšíření: v temperátní Evropě po Sibiř, temperátní S Amerika

Bradáček srdčitý Listera cordata (L.) R. Br.

Znaky: Rostlina s plazivým oddenkem. Lodyha vysoká 5-15 cm, nahoře spoře chlupatá. Přízemní listy přibližně stejně široké jako dlouhé. Květenství řídké, až s 25 květy. Květy žlutozelené. Stanoviště: listnaté lesy, křoviny, bažiny; do 2200 m, roste na chudých kyselých čerstvých půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě a Malé Asii těžiště v boreální zóně, vyznívá v horách meridionální zóny

Bradáček vejčitý Listera ovata (L.) R. Br.

Znaky: Rostlina s plazivým oddenkem. Lodyha vysoká cm, nahoře hustě chlupatá. Květenství dlouhé, s květy. Květy žlutozelené. Stanoviště: lesy, křoviny, louky, slatiny; do 2000 m, roste na hlubokých zásaditých čerstvých půdách. Doba květu: květen až červenec Rozšíření: v Evropě a Malé Asii od boreální po meridionální zónu

Hlístník hnízdák Neottia nidus-avis (L.) L. c. Richard

Znaky: Nezelená rostlina s krátkým plazivým oddenkem hustě porostlým hnízdovitými kořeny. Lodyha vysoká cm. Květenství bohaté, při bázi řidší, jemně žláznaté. Květy hnědavé. Stanoviště: listnaté lesy (bukové), smíšené bory; do 2000 m, roste zejména na zásaditých půdách. Doba květu: květen až červen Rozšíření: v Evropě hojně, S Africe, Malé Asii na V v temperátní zóně po Himaláje

Tořič včelonosný Ophrys apifera Huds.

Znaky: Rostlina s 2 kulovitě vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, protažené s 3-17 květy. Květy- pysk s velkým přívěskem dolů obráceným. Stanoviště: listnaté a jehličnaté lesy; do 1800 m, roste zejména na vlhkých zásaditých půdách. Doba květu: březen až červenec Rozšíření: v Evropě, S Africe, Malé Asii v meridionální až temperátní zóně, na S proniká v oceánské Evropě

Tořič čmelákovitý Ophrys holosericea (Burm. f.)

Znaky: Rostlina s 2 kulovitě vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, protažené s 2-10 květy. Květy- pysk s velkým přívěskem nahoru obráceným. Stanoviště: listnaté lesy; lemy;do 1400 m, roste zejména na vlhkých vápnitých půdách. Doba květu: březen až červen Rozšíření: v Evropě (J, Z)

Tořič hmyzonosný Ophrys insectifera L.

Znaky: Rostlina s 2 kulovitě vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, protažené s 2-10 květy. Květy- pysk hnědý bez přívěsku, dělený. Stanoviště: světlé bory, chudé louky; do 1700 m, roste na střídavě vlhkých vápnitých půdách. Doba květu: květen až červen Rozšíření: v temperátní a submeridionální Evropě, vzácně v kontinentální Evropě a Skandinávii

Tořič pavoukonosný Ophrys sphegodes Mill.

Znaky: Rostlina s 2 kulovitě vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, protažené s 2-10 květy. Květy- pysk hnědý bez přívěsku, nedělený. Stanoviště: světlé lesy, chudé louky; do 1300 m, roste na střídavě vlhkých zásaditých půdách. Doba květu: leden až červen Rozšíření: těžiště Středomoří, Z a střední Evropa

Vstavač štěničný Orchis coriophora L.

Znaky: Rostlina s 2 kulovitě vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství husté, bohaté, 5-15 cm. Květy- hnědé, červené, růžové, nazelenalé, P vytváří přilbu. Stanoviště: světlé lesy, chudé louky; do 2500 m, roste na suchých až vlhkých zásaditých půdách. Doba květu: duben až červen Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii od meridionální po temperátní zónu, Kavkaz, Kurdistán, Persie

Vstavač mužský znamenaný Orchis mascula L. subsp. signifera (Vest) Sóo

Znaky: Rostlina s 2 vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Lupenité listy v přízemní růžici (skvrnité). Květenství řídnoucí, s květy. Květy růžové – vnější P netvoří přilbu, nazpět ohnuté. Stanoviště: světlé lesy, chudé louky; do 1800 m, roste většinou vápnitých půdách. Doba květu: duben až červen Rozšíření: V Alpy, Karpaty, středoevropská a balkánská středohoří.

Vstavač vojenský Orchis militaris L.

Znaky: Rostlina s 2 vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Lupenité listy v přízemní růžici Květenství řídnoucí, s květy. Květy – P přilba lila, vnitřní růžové, skvrnité. Stanoviště: světlé lesy, chudé louky; do 1800 m, roste většinou vápnitých půdách. Doba květu: duben až červen Rozšíření: v Evropě v submeridionální a temperátní zóně, na J po Španělsko

Vstavač obecný Orchis morio L.

Znaky: Lodyha vysoká cm, lupenité listy kopinaté. Květenství s 5-25 květy. Variace: Často se rozlišují dvě rasy, které však nejsou ostře oddělené. Varianta Morio a varianta Picta Stanoviště: do 2000 m Doba květu: únor až květen Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii od meridionální po temperátní zónu, doznívá v kontinentální východní Evropě. Kavkaz, S a Z Persie a Kurdistán.

Vstavač bledý Orchis pallens L.

Znaky: Rostlina s 2 vejčitě oválnými hlízami. Lodyha cm. Přízemní listy oválné až vejčité. Květenství husté a bohaté. Květy světle žluté, vonící po bezu. Stanoviště: smíšené listnaté lesy, řidčeji jehličnaté lesy a chudé louky, ve vyšších polohách též na vlhčích loukách; do 2400 m; na čerstvých vápnitých půdách. Doba květu: duben až červen Rozšíření: v Evropě a Malé Asii v submeridionální a temperátní zóně, od Řecka po meridionální zónu; v atlantské Evropě chybí. Též na Kavkaze.

Vstavač nachový Orchis purpurea Huds.

Znaky: Rostlina s vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství bohaté, dole řídké. Květy zevně hnědočervené, P přilbovitě skloněné. Stanoviště: chudé louky, světlé lesy, lemy; do 1800 m, roste na zásaditých půdách. Doba květu: duben až červen Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii meridionální až temperátní zóna, na V Kavkaz.

Vstavač osmahlý Orchis ustulata L.

Znaky: Rostlina s 2 vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství bohaté, dole řídké, s 3-20 květy. Květy zevně černohnědé, P přilbovitě skloněné. Stanoviště: hole, chudé louky, světlé lesy; do 2500 m, roste na zásaditých půdách (bez vápníku). Doba květu: duben až srpen Rozšíření: v Evropě meridionální až temperátní zóna, na V po Kavkaz; vzácně mediterán.

Vemeník dvoulistý Platanthera bifolia (L.) L. C. Richard

Znaky: Rostlina s vejčitě podlouhlými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, široké. Květy menší, bělavé, pouzdra brylek rovnoběžná. Stanoviště: vlhké světlé lesy, sušší i podmáčené louky, slatiny; do 2300 m, roste na různých podkladech. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii v temperátní, vzácněji v meridionální zóně; Sibiř, Kavkaz, Persie

Vemeník zelenavý Platanthera chlorantha (Cluster) Rchb.

Znaky: Rostlina s vejčitě podlouhlými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství řídké, široké. Květy bělavě nazelenalé. Stanoviště: vlhké světlé lesy, sušší i podmáčené louky, slatiny; do 2200 m, roste zejména na vápencových půdách. Doba květu: květen až srpen Rozšíření: v Evropě, S Africe a Malé Asii v temperátní a meridionální zóně; ve Skandinávii v boreální zóně. Sibiř, Kavkaz, Persie

Švihlík krutiklas Spiranthes spiralis (L.) Chevall.

Znaky: Rostlina s vejčitými hlízami. Lodyha vysoká cm. Květenství dlouhé 3-15 cm, s 6-30 květy. Spirálně uspořádané Květy nazelenale bílé. Stanoviště: chudé louky a pastviny, sv. jehličnaté lesy; do 1200 m, roste většinou na kyselých půdách. Doba květu: srpen až říjen Rozšíření: v Evropě těžiště na JZ, S Afrika, Kavkaz, S Persie